Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Π. ΠΑΥΛΙΔΗ


Ο Σεπτέμβριος, μαζί με τα υπόλοιπα προβλήματα που «υπόσχεται», θα φέρει ακόμη ένα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών του δήμου Βέροιας κ. Π. Παυλίδη, που μίλησε χθες στην ενημερωτική εκπομπή του Ράδιο Αιχμή.

Το πρόβλημα είναι αυτό της μεταφοράς των μαθητών από τις 13 Σεπτεμβρίου, όταν αρχίζει η νέα σχολική περίοδος.
Μετά τα γεγονότα που οδήγησαν στην ακύρωση του διαγωνισμού και την επαναπροκήρυξή του, προκύπτει ζήτημα χρόνου, εκτός από αυτό της νομότυπης διαδικασίας που. Γιατί, η επαναπροκήρυξη, μετά τις παρατυπίες που αποκαλύφθηκαν, σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση χρόνου.
Την Τετάρτη, στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, όταν τέθηκε το θέμα, ο νομάρχης απάντησε κατηγορηματικά πως, ό,τι και να γίνει, οι μαθητές θα εξυπηρετηθούν κανονικά, από τις 13 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Παυλίδης και ως πρόεδρος των ΚΤΕΛ Αστικών, το ίδιο κατηγορηματικά, δηλώνει πως η χρονιά θα ξεκινήσει πολύ δύσκολα για τα δύο μέρη, μαθητές και μεταφορείς. Δεν είναι βέβαιος καν αν θα ξεκινήσει κανονικά η μετακίνηση του μαθητικού δυναμικού και αυτό το στηρίζει στα δεδομένα. Αυτά είναι η μεγάλη περικοπή σε δρομολόγια και η σύμπτυξή τους, σε ποσοστό ακόμη και 60%, πράγμα που πρακτικά σημαίνει πως έχουν ήδη μείνει έξω από τον κύκλο εξυπηρέτησης πολλά δρομολόγια, άλλα συμπτύχθηκαν σε βαθμό που θα προκαλέσει άλλου είδους προβλήματα, με μαθητές να περιμένουν και δύο ώρες το μέσο για να τους μεταφέρει από το σχολείο στο σπίτι τους. Αυτά είναι ουσιαστικά ζητήματα και θα τα συναντήσουμε άμεσα, είπε ο κ. Παυλίδης.
Ως μία από τις αιτίες της δημιουργίας του προβλήματος, κατά τον ίδιο, είναι το γεγονός ότι αγνοήθηκαν οι φορείς, ώστε έγκαιρα να τεθούν όλα τα ζητήματα και να συμπεριληφθούν σε κάποιο πακέτο λύσης. Σε συνδυασμό με τις περικοπές στη χορήγηση κονδυλίων, η μεταφορά των μαθητών φέτος κινδυνεύει να εξελιχθεί σε εφιάλτη.
Ο αντιδήμαρχος στη ραδιοφωνική συνέντευξή του αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα του δήμου. Αφού χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμο το πάρκιν στην Ελιά, παρά τις δυσκολίες που συνάντησε για γραφειοκρατικούς λόγους περισσότερο, η συζήτηση περιστράφηκε στα οικονομικά του δήμου.
Όντως ο δήμος έχει χρέη κοντά στα 4,5 εκ. ευρώ. Αυτά όμως στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι χρέη που παραλείφθηκαν. Και μάλιστα το χρέος ξεπερνούσε τα 5-6 εκ. και με συνετή διαχείριση μειώθηκε σημαντικά.
Ο δήμος όμως βρέθηκε στη δύσκολη θέση της χρέωσης των οικονομικών βαρών των επιχειρήσεων, που συγχωνεύθηκαν αναγκαστικά, σύμφωνα με το νέο Κώδικα δήμων. Θα ήταν ακόμη λιγότερα τα χρέη, αν δεν υπήρχε αυτό το βάρος. Επίσης, οι περικοπές από τα ταμεία του κράτους, με την υποχρεωτική μείωση των εξόδων κατά 35-40%, όπως είναι η εντολή του υπουργείου Εσωτερικών, με την αντίστοιχη μείωση των χορηγήσεων, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας και οι δήμοι έχουν περιέλθει σε δύσκολη οικονομικά θέση. Παρ’ όλα αυτά, ο δήμος της Βέροιας, λειτουργώντας με λεπτές ισορροπίες καταφέρνει και εκτελεί έργο χωρίς να υφίσταται ισχυρούς κραδασμούς.
Τέλος, ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μεταφοράς της πιάτσας ταξί από τις οδούς Μ. Καρακωστή και Μητροπόλεως, αντίστοιχα στις οδούς Βενιζέλου και Βερόης. Και στο σημείο αυτό ο κ. Παυλίδης εξέφρασε ένα παράπονο για τη γραφειοκρατία, όταν ρωτήθηκε για το χρόνο μεταφοράς. Αυτός θα είναι τουλάχιστον μετά από 1,5 έως 2 μήνες γιατί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρέπει η απόφαση να περάσει προς έγκριση από διάφορες επιτροπές, που θα απαιτήσουν χρόνο. Με λιγότερη γραφειοκρατία, τόνισε ο αντιδήμαρχος, ο δήμος θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: