Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Φ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ. ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΕΛΓΑ

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο Πλατέος, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Φώτη Δημητριάδη, για το σοβαρότατο πρόβλημα από τις μεγάλες καταστροφές που προξένησε το πράσινο σκουλήκι στη βαμβακοκαλλιέργεια. Ζημιές, που σε πολλές των περιπτώσεων, προσεγγίζουν το 100% σε απώλεια παραγωγής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Αλεξιάδης, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Βέροιας κ. Γεωργάκης με υπηρεσιακά στελέχη του ΕΛΓΑ, οι αντιδήμαρχοι του δήμου Πλατέος κ.κ. Σάββας Ανδρονίδης, Δημήτρης Βασιλόπουλος και Ιωάννης Κιρκιλιαννίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πλατέος κ. Κώστας Κιορογλίδης, ο πρώην αντινομάρχης και διευθυντής Γεωργίας Ημαθίας κ. Αστέριος Διούδης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αλεξάνδρειας..
και δημοτικός σύμβουλος Αλεξάνδρειας κ. Αθανάσιος Κούγκας, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι τοπικών συμβουλίων του δήμου Πλατέος, οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Τρικάλων κ. Παναγιώτης Διούδης, και Πρασινάδας κ. Νικόλαος Αραμπατζής, πρόεδροι αγροτικών συνεταιρισμών και 100 περίπου βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής.
Ο δήμαρχος Πλατέος κ. Φώτης Δημητριάδης είπε ότι παρά την καλή αρχικά χρονιά, που γέννησε με ελπίδα τους βαμβακοκαλλιεργητές μέσα στην κρίση, η σφοδρή επιδρομή του σκουληκιού κι οι συνεχείς επικαλύψεις γενεών, οδήγησαν την καλλιέργεια σε ολική καταστροφή, παρά την εγρήγορση και τους συνεχείς ψεκασμούς εκ μέρους των παραγωγών. "Είμαστε σε ένα σημείο που ό,τι και να γίνει πλέον, δε θα προλάβει η καλλιέργεια να έλθει σε στάδιο ωρίμανσης, αλλά κι αν έλθει, το μέγεθος της παραγωγής θα είναι μηδαμινό" τόνισε ο δήμαρχος Πλατέος και αναφέρθηκε στις παράπλευρες απώλειες για τον τόπο που θα επιφέρει το πρόβλημα, δεδομένου ότι η καλλιέργεια του βαμβακιού είναι η κύρια γεωργική απασχόληση και η βασικότερη πηγή εισοδήματος για τους χιλιάδες αγρότες της περιοχής. Μοιραία θα υπάρξει μαρασμός στο σύνολο της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και στον κλάδο των εκκοκιστών που έχουν σταθερά ανεβασμένα έξοδα.
Ο δήμος Πλατέος από την πλευρά του -όπως τόνισε ο δήμαρχος κ. Δημητριάδης- έστειλε αμέσως έγγραφο ώστε να αφυπνίσει όλους τους αρμόδιους φορείς. Εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν παρίσταται στη σύσκεψη και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Σαρρής, ο οποίος, όπως είπε ο δήμαρχος, βρίσκεται στη Θεσσαλία.
Ο δήμαρχος Πλατέος ζήτησε από ΕΛΓΑ να προβεί σε άμεσες εκτιμήσεις των ζημιών και συγκεκριμένα είπε ότι "δεν ζητάμε κάτι παραπάνω, αλλά ό,τι πραγματικά δείξουν οι εκτιμήσεις των ζημιών που φτάνουν στο 80-100% απώλεια παραγωγής.
O δήμαρχος ζήτησε, παράλληλα, πίεση από την πλευρά των παραγωγών ώστε να γίνουν άμεσα δηλώσεις ζημίας κι όχι να παραπεμφθεί το πρόβλημα στα ΠΣΕΑ, που και θα πάρουν χρόνο οι διαδικασίες και το αποτέλεσμα δε θα είναι το επιθυμητό, δεδομένου ότι κινδυνεύει άμεσα και η μη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης καλλιέργειας βαμβακιού.
Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Αλεξιάδης, εξήρε την πρωτοβουλία και την άμεση κινητοποίηση του δημάρχου Πλατέος για το πρόβλημα. Τόνισε ότι η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη για το βαμβάκι, μιας και κατά τη δική του εκτίμηση, όπως είπε, η ζημιά είναι πολύ μεγάλη σε έκταση.
Είπε, επίσης, ότι υπάρχει ιστορικό αντίστοιχης αποζημίωσης των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ στις Σέρρες και έδωσε την είδηση ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα ορίστηκε από την ΠΑΣΕΓΕΣ συνάντηση στην Αθήνα για να εξεταστεί το πρόβλημα.
Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Βέροιας κ. Γεωργάκης αναφέρθηκε στον αποφασιστικό ρόλο που έπαιξε η επιστολή του Δημάρχου για την αφύπνιση του μηχανισμού του ΕΛΓΑ. Τόνισε ότι ο ισχύον κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ασφαλιστικά το συγκεκριμένο ζημιογόνο αίτιο. Σημείωσε ότι θεωρεί δύσκολη την αποζημίωση των παραγωγών από ειδικό ξεχωριστό κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ είπε ότι δεν προβλέπονται σχετικές πιστώσεις στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ.
Είπε ακόμη ότι σε μια εβδομάδα θα έχουν ολοκληρωθεί από την υπηρεσία του οι εκτιμήσεις για την έκταση και το ύψος της ζημίας στο νομό, ότι το τοπικό κατάστημα του ΕΛΓΑ αναγνωρίζει το σοβαρό πρόβλημα που έχει ενσκήψει στην καλλιέργεια, ενώ επισήμανε ότι ο συνεχής εθισμός, δε σημαίνει ότι τα φάρμακα δεν είναι καλά, απλά ότι οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του σκουληκιού.
Ο πρώην αντινομάρχης κ. Διούδης, που διετέλεσε επί σειρά ετών διευθυντής της διεύθυνσης Γεωργίας Ημαθίας, συνεχάρη τον δήμαρχο Πλατέος για την πρωτοβουλία του, ζήτησε να γίνει τεκμηριωμένη σχετική έκθεση για το πρόβλημα από το Εργαστήριο Εντομολογίας και Παρασιτολογίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και να δοθεί, συνοδευτικά με την έκθεση και τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για να ενεργήσουν ανάλογα.
Απαντώντας, ο δήμαρχος Πλατέος είπε ότι το σχετικό έγγραφο του δήμου προς το Πανεπιστήμιο είναι έτοιμο και θα αποσταλεί άμεσα. Ανέφερε ότι ένα εντομοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση του σκουληκιού έφερε παρενέργειες που απαιτούσαν και δεύτερο και τρίτο ψεκασμό, ενώ τόνισε και πάλι ότι δεν θα πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής κανενός οι μεγάλες παράπλευρες απώλειες που θα δημιουργηθούν στην τοπική κοινωνία από το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ μετέβη σε βαμβακοφυτείες του Αράχου, όπου διαπίστωσε πράγματι την ολική έκταση της καταστροφής, που φτάνει ως και το 100% της παραγωγής.
Ανάλογες επισκέψεις γεωπόνων του ΕΛΓΑ θα γίνουν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και στα υπόλοιπα τοπικά διαμερίσματα του δήμου Πλατέος και όχι μόνο, δεδομένου ότι μεγάλες ζημιές παρατηρήθηκαν και σε βαμβακοκαλλιέργειες άλλων περιοχών του νομού (Αλεξάνδρεια, Μελίκη, Βέροια).

Σε δήλωσή του, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Βέροιας, κ. Γεωργάκης, είπε: «Με μια πρώτη ματιά η ζημιά έχει μεγάλο μέγεθος, σε κάθε περίπτωση η καταγραφή θα το δείξει. Αυτή ξεκινά σήμερα με κλιμάκιο που βρίσκεται στην περιοχή. Το τοπικό κατάστημα, έχει ήδη επισημάνει το θέμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχει κάνει κάθε απαραίτητη ενέργεια. Πριν την καταγραφή όμως, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο».

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κινήσεις εντυπωσιασμού,καθαρά προεκλογική φιέστα!! Χωρίς ντροπή! Παίζουν με τον πόνο των αγροτών που βρίσκονται σε απόγνωση, και όλα αυτά για να αλιεύσει ψήφους Ν Τ Ρ Ο Π Η !!!

Ανώνυμος είπε...

Μπορείς να ξεγελάς πολλούς για πολύ καιρό, δεν μπορείς όμως να τους ξεγελάς όλους για πάντα!!

Ανώνυμος είπε...

Να η επιβεβαίωση. Τα πράσινα σκουλίκια, γέμισαν τον τόπο. Όπως και παλαιότερα, δεν άφησαν τίποτε που να μην το μασίσουν.
Τώρα ήρθαν για τα ρέστα.

Ανώνυμος είπε...

Για το γεγονος οτι δεν μπορει να αναπνευσει ανθρωπος απο την χρηση φυτοφαρμακων ειπωθηκε τιποτα???? Για τον υδροβορο οριζοντα της περιοχης ειπαν κατι?? Τα ποσοστα καρκινου της περιοχης τα ξερουν???Αυτα ειναι ερωτηματα που θελουν απαντησεις αμεσα και οχι το πρασινο ή το κοκκινο σκουλικι. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Μάκης είπε...

Το πρόβλημα είναι ότι η ΕΕ έχει κόψει σχεδόν όλα τα εντομοκτόνα και από αυτά που έχουν απομείνει τα περισσότερα δεν κάνουν τίποτα. Το αποτέλεσμα είναι οι αγρότες να αναγκάζονται να ψεκάζουν συνέχεια με πυρεθρίνες (από τα τελευταία χρήσιμα εντομοκτόνα) με συνέπεια κάποια στιγμή να αναπτύσσεται ανθεκτικότητα λόγω έλλειψης σκευασμάτων κατάλληλων για εναλλαγή.