Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

ΥΠΟΜΝΗΜΑ (!) ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΓΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ, ΡΟΔΑΚΙΝΑ


Υπόμνημα προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης υπέβαλε ο Βουλευτής Ημαθίας Τάσος Σιδηρόπουλος, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του Νομού, ζητώντας την παρέμβαση του Υπουργείου για άμεση επίλυσή τους.
Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα επισημαίνει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κατά τη φετινή περίοδο οι βαμβακοκαλλιεργητές του Νομού εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του πράσινου σκουληκιού. Η φυτική αυτή νόσος είναι σε πολύ..
μεγάλη έξαρση και έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλες σχεδόν τις καλλιέργειες του Νομού, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά την παραγωγή. Και παρά τους πολλούς ψεκασμούς που έχουν πραγματοποιήσει οι παραγωγοί, η νόσος φαίνεται ότι δε μπορεί να καταπολεμηθεί. Γι’ αυτό ο Βουλευτής ζήτησε την παρέμβαση της Υπουργού προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, με κατ’ εξαίρεση κάλυψη από τον ΕΛΓΑ, ώστε να στηριχθεί το εισόδημά τους.
Ένα ακόμα ζήτημα που τέθηκε με το υπόμνημα ήταν η φετινή διάθεση των σταφυλιών, αφού οι οινοβιομηχανίες δεν μπορούν να τα παραλάβουν, λόγω των μεγάλων αποθεμάτων οίνου που έχουν στις αποθήκες τους.

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι η φετινή χρονιά φαίνεται να είναι από τις πιο δύσκολες για την αμπελοκαλλιέργεια, καθώς θα υπάρξει πρόβλημα διάθεσης μεγάλης ποσότητας σταφυλιών. Γι’ αυτό ζήτησε από την Υπουργό να μελετήσει το όλο θέμα και να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που να εξασφαλίζει τα εισοδήματα των αμπελουργών και να επιλύσει το πρόβλημα των πλεονασμάτων.
Τέλος, ο Βουλευτής έθεσε στην Υπουργό το θέμα του βιομηχανικού ροδάκινου, καθώς οι περισσότερες βιομηχανίες αγοράζουν το προϊόν με ανοιχτές τιμές. Παρά το γεγονός ότι η συγκομιδή των συμπύρηνων ροδάκινων βρίσκεται ήδη προς το τέλος της, οι αγρότες δηλώνουν αγανακτισμένοι από τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθούν οι βιομήχανοι.

Ο Βουλευτής ζήτησε την παρέμβαση της Υπουργού για τη στήριξη αυτού του τόσο σημαντικού προϊόντος με τον καθορισμό τιμής βάσης, καθώς το βιομηχανικό ροδάκινο απασχολεί 30.000 περίπου εποχιακά εργαζόμενους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην καταπολέμηση της ανεργίας της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: