Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ & ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ- ΓΩΓΟΣ- ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Μετά την ανακοίνωση της ΝΔ προ ημερών με την οποία “έχριζε” τους υποψήφιους δημάρχους που θα στηρίξει στις εκλογές του Νοεμβρίου το τοπίο ξεκαθάρισε ως έναν βαθμό και μπορούμε αφενός να προχωρήσουμε σε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης και να τολμήσουμε να περιγράψουμε τα όσα πρόκειται να συμβούν στο εγγύς μέλλον.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
Στον δήμο Βέροιας η επιλογή του Λαζ. Τσαβδαρίδη ήταν ίσως καλύτερη δυνατή από άποψη εκλογιμότητας αφού ο τέως βουλευτής του κόμματος έχει πρόσφατα δείξει ότι διαθέτει μεγάλη αποδοχή και σε συνδυασμό με τον ικανό μηχανισμό που διαθέτει να συνθέτει τις δυο προϋποθέσεις που απαιτούνται για να δοθεί μια εκλογική μάχη με αξιώσεις.
Ο Τσαβδαρίδης θα κληθεί να διαχειριστεί με σωφροσύνη την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος στην πόλη όσο και στον υπόλοιπο δήμο δεδομένο ότι πλην του Μ. Χαλκίδη είχε και άλλους απέναντι στην μάχη για το χρίσμα.

Η ομάδα Σκουμπόπουλου είναι δυνατή και επιβάλλεται να βρεθεί λύση που να είναι αξιοπρεπής για τον πρώην δήμαρχο. Επίσης, πρέπει να βρεθεί λύση με τον Αργ. Γκαμπέση και τον Χρ. Τσιούντα με στόχο την αξιοποίησή τους μετεκλογικά ώστε η παράταξη να οδηγηθεί ενωμένη στην εκλογική μάχη.
Εκτιμώ ότι από την πλευρά του ο Λαζ. Τσαβδαρίδης, πιο σοφός τώρα, θα αποφύγει την πόλωση και θα επιχειρήσει τα “ανοίγματα” ώστε άμεσα να συγκροτήσει ένα αρραγές μέτωπο με προοπτική νίκης.
Ζητούμενο γι αυτόν είναι να πετύχει μια μίνιμουμ συνεννόηση με τις δυνάμεις της Αριστεράς που θα τις χρειαστεί στον δεύτερο γύρο αν αυτός προκύψει. Εκτιμώ ότι επειδή το κόμμα του προτάσσει το πολιτικό μήνυμα για εκλογές κατά του Μνημόνιου θα του είναι πιο εύκολο να καρπωθεί ψήφους διαμαρτυρίας και καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής.
ΔΗΜΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Με επικεφαλής τον Βασ. Γώγο η ΝΔ καλείται να δώσει μια εκλογική μάχη που εκ των πραγμάτων είναι πολύ δύσκολη. Θα πρέπει να συντρέξουν πολλές συγκυρίες για να βγει νικητής ο κ. Γώγος και να είναι ο επόμενος δήμαρχος της Νάουσας αν και τίποτα δεν αποκλείεται.
Η ΝΔ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε δυσχερή θέση στον δήμο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο υποψήφιος να ψάχνει τρόπους να συγκροτήσει ένα δυνατό ψηφοδέλτιο αλλά η αιμορραγία στελεχών της παράταξης προς άλλα ψηφοδέλτια κάνει το έργο του πολύ δύσκολο.
Ο εκλογικός στόχος του Β. Γώγου είναι ασφαλώς να περάσει στον δεύτερο γύρο έχοντας απέναντί του είτε τον Τ. Καραμπατζό είτε έναν από τους ανεξάρτητους (Ιωσηφίδου- Φουντούλη). Αν το καταφέρει, τότε θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση δεδομένου ότι η πόλωση που εδράζεται κυρίως σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και όχι σε πολιτικές μεταξύ των ανεξάρτητων και του νυν δημάρχου θα του δώσουν τις απαιτούμενες ψήφους ώστε να στεφθεί νικητής στη μάχη της 14ης Νοεμβρίου.
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Η επιλογή του Φ. Δημητριάδη έμοιαζε μονόδρομος για την ΝΔ αφού πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις και με το παραπάνω. Η πετυχημένη πορεία ως δήμαρχος την περασμένη οχταετία ήταν το καλύτερο διαβατήριο και αυτό είχε γίνει συνείδηση στους πολίτες της περιοχής του νέου δήμου της Αλεξάνδρειας.
Το πρώτο μέλημα του υποψήφιου δημάρχου εκτιμώ ότι θα πρέπει να είναι η γεφύρωση του χάσματος με τον βουλευτή της ΝΔ που εναντιώθηκε στην υποψηφιότητά του για λόγους που ως σήμερα δεν έγιναν γνωστοί. Επιβάλλεται να κλείσει αυτή διένεξη που δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου δεν μπορεί σταθεί σε στοιχειώδη κριτική. Θεωρώ ότι οι δυο πλευρές θα δουν το πολιτικό και το γενικότερο συμφέρον της περιοχής και δώσουν τέρμα στην αδιέξοδη και χωρίς λογική διένεξη που άρχισε από την πλευρά του βουλευτή.
Ωστόσο, ότι κι αν προκύψει στο μέτωπο αυτό, η υποψηφιότητα του Φ. Δημητριάδη έχει εδώ και καιρό αποκτήσει μια δυναμική που από μόνη της ξεπερνά τους σχεδιασμούς επί χάρτου και τις σεναριολογίες. Η αποδοχή του από την κοινωνία είναι σε τέτοιο βαθμό μεγάλη που εκ των πραγμάτων ακυρώνει τα σενάρια και τις “ύποπτες” συναλλαγές που μπορεί κάποιοι να σκαρφιστούν.
Από την άλλη πλευρά, η αποδοχή του από τους άλλους πολιτικούς χώρους είναι ικανοποιητική και αυτό φαίνεται από τις προσχωρήσεις στελεχών άλλων πολιτικών χώρων που αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του τα αυτοδιοικητικά πλεονεκτήματα που διαθέτει και τον στηρίζουν.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων η υποψηφιότητα Δημητριάδη ήταν η πλέον ενδεδειγμένη για την παράταξη της ΝΔ και όπως όλα δείχνουν κατέρχεται στην εκλογική μάχη με πλεονέκτημα που ωστόσο δεν είναι αρκετό για να τερματίσει πρώτος το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου.

Σε επόμενη ανάρτηση θα αναλύσω τα δεδομένα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα τι νομίζω ότι μπορούν να περιμένουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι του κόμματος Χ. Ουσουλτζόγλου για τον δήμο Βέροιας, Μπ. Γκιόνογλου για τον δήμο Αλεξάνδρειας και Τ. Καραμπατζός για τον δήμο Νάουσας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η αλαζονεία και ο αυταρχισμός βασιλεύουν τόσο στον ίδιο τον Τσαβδαρίδη όσο και σε όλη του την ομάδα. Ο τρόπος που έλαβε την στήριξη από την παράταξη ήταν ύπουλος και αυτό και μόνο δεν θα μπορέσει να φέρει την συσπείρωση .Με τον Χαλκίδη μπορεί να τα βρήκε ,γιατί και αυτόν τον συμφέρει διότι έφυγε από την μέση τις κεντρικής πολιτικής, όμως με τους κκ Σκουμπόπουλο, Γκαμπέση, και Τσιούντα θα τα βρει όταν τα βρω και εγώ με την πεθερά μου!! Όσο για την κρητική για το μνημόνιο που προφανώς θα κάνη, θα πρέπει πρώτα να μας πει πως η παράταξη που εκπροσωπεί μας έφτασε σε αυτά τα χάλια ,όντας και ο ίδιος βουλευτής. Για τον κ Γώγο τι σχόλιο να κάνη κανείς? Είναι χαμένος από χέρι , δεν έχει ούτε την παραμικρή ελπίδα!! Όσο για τον Δημητριάδη ,σε πολλά μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας, όμως από την αρχή έκανε παιδαριώδη λάθη που σίγουρα θα του στοιχίσουν. Άφησε ακόμη και σήμερα ανεξέλικτο τον ΚΟΥΓΚΑ βρίζει τους πάντες και τα πάντα, και να μαλώνει με άπιον δεν συμφωνεί με τις δικές του θέσεις. Το ίδιο προκλητικός και αλαζόνας είναι και ο ΚΑΒΑΡΔΙΝΑΣ. Δεν συμφωνώ πως η αρχή τις κόντρας έγινε από τον Χαλκίδη, τον πήρε στο λαιμό του ο ΚΟΥΓΚΑΣ , δική του ιδέα ήτανε η περιφρόνηση στο πρόσωπο του βουλευτή και είχε το σκοπό του .Γνωρίζουμε ότι με την τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Ο κάθε δήμος θα εκλέγει τον δικό του βουλευτή , έχοντας τον δήμο ελεγχόμενο , και τον Τσαβδαρίδη εκτός παιχνιδιού ετοιμάζεται το έδαφος για την ΚΟΥΡΚΟΥΤΆ, αν βέβαια είναι μέχρι τότε αρχηγός ο Σαμαράς .Άλλωστε λέγετε ότι ο ΚΟΥΓΚΑΣ είναι και σπουδαίος εκλογομάγειρας! Με αυτές τις προϋποθέσεις , και δεδομένου τις φυγής αξιόλογων αποχωρήσεων ατόμων που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ , η εκλογή Δημητριάδη πολύ προβληματική έως αδύνατη.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΟΥ. ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΕΧΟΥΝ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΕΝΩ Ο ΓΩΓΟΣ ΥΣΤΕΡΕΙ. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΚΑΝΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ.