Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

ΣΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Περί τους 110.000 τόνους συμπύρηνου ροδάκινου έχουν απορροφήσει μέχρι τώρα οι 14 βιομηχανίες (σ.σ. φέτος διέκοψαν τη λειτουργία τους η Del Monte και η Con Veri) μεταποίησης ροδακίνων σε κομπόστα, χυμό και καταψυγμένο, που λειτουργούν στη χώρα μας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το τελικό ύψος της παραγωγής των βιομηχανιών θα κυμανθεί στα περυσινά χαμηλά επίπεδα των 210.000 με 220.000 τόνων.
H φετινή χρονιά ξεκίνησε δύσκολα, καθώς..
πέραν των γνωστών προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι βιομηχανίες λόγω της απεργίας των μεταφορέων αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, υπήρχαν αποθέματα κομπόστας, που ανέρχονταν γύρω στους 95.000 τόνους.
Μέχρι στιγμής οι περισσότερες των βιομηχανιών καταβάλουν περί τα 20 λεπτά το κιλό στους παραγωγούς για την πρώτη ύλη (συμπύρηνο ροδάκινο), ενώ οι συνεταιρισμοί γύρω στα 16 λεπτά το κιλό, αφού κρατούν 4 λεπτά για τη διαχείριση του προϊόντος.
Συμβαίνει όμως και αυτές οι τιμές να καταστρατηγούνται αφού κάποια φορτία χαρακτηρίζονται ως κλάση ΙΙ και πληρώνονται έτσι με την ακόμη πιο χαμηλή τιμή των 12 λεπτών.
Αρχικό αίτημα των ροδακινοπαραγωγών ήταν τιμή 35 λεπτών το κιλό.
Να σημειωθεί επίσης ότι κάποιες ποσότητες πρώτης ύλης που αυτή τη χρονική στιγμή δεν μπορούν να προσδιορισθούν, δεν θα αξιοποιηθούν για κομπόστα ή για χυμό, λόγω αδυναμίας των βιομηχανιών να τις αποροφήσουν και θα μείνουν αδιάθετες στα χωράφια.
Με δεδομένο δε ότι εφέτος δεν θα υπάρξουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, όπως συνέβη πέρσι, το εισόδημα των παραγωγών θα γνωρίσει περαιτέρω συρρίκνωση.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: