Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Γ. ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

Συνέντευξη στο ράδιο ΑΙΧΜΗ έδωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Φαρμακοποιών Ημαθίας κ. Γ. Τροχόπουλος με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει και το επάγγελμα του φαρμακοποιού.
Ο πρόεδρος δηλώνει ότι το επάγγελμα δεν είναι κλειστό και ως εκ τούτου δεν...
...τίθεται τέτοιο θέμα.
Ο κ. Τροχόπουλος υποστήριξε ότι ο φαρμακοποιός δεν ασκεί κλειστό επάγγελμα ακόμη και με πρόσφατη οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με πρόσφατη επίσης απόφασή του δικαιώνει τα χωροταξικά μέτρα για τα φαρμακεία, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διασποράς τους προς εξυπηρέτηση του κοινού που πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση στο φάρμακο.
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών θεωρεί ότι το κοινό πλανάται καθώς καθοδηγείται και κατευθύνεται από τα ΜΜΕ, τα οποία βρίσκονται σε «διατεταγμένη υπηρεσία», εξυπηρετώντας το μεγάλο κεφάλαιο που επιθυμεί να μπει στην αγορά του φαρμάκου, ενώ ευνοούνται και τα σούπερ μάρκετ, που εδώ και χρόνια επιθυμούν σφόδρα να αλώσουν και το συγκεκριμένο τομέα της αγοράς.
Με βάση τα παραπάνω, τόνισε ο κ. Τροχόπουλος, είναι άδικο αυτό που επιχειρείται, όταν και αναγνωρισμένα δεν υπάρχει κλειστό επάγγελμα στο χώρο. Αντίθετα, φαρμακεία ανοίγουν πλέον ανεμπόδιστα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του νομού, ακόμη και σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους.
Εύλογο είναι το συμπέρασμα ότι ο ανταγωνισμός είναι ήδη μεγάλος και το επάγγελμα έχει κορεστεί, όπως και δεκάδες άλλα βέβαια. Επομένως είναι εντελώς άστοχο να τίθεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της τρόικας ο φαρμακοποιός.
Ως προς τη δυνατότητα αντίδρασης, πέρα από μία καταχώριση στον τελευταίο κυριακάτικο Τύπο, οι φαρμακοποιοί δεν έχουν τη δυνατότητα μαχητικών αντιδράσεων, είπε ο κ. Τροχόπουλος. Ίσως προκηρυχθεί και κάποια απεργιακή κινητοποίηση, αλλά τίποτε περισσότερο.
Ο κ. Τροχόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ανεξόφλητων επί πολλούς μήνες συνταγογραφήσεων ασφαλισμένων του δημοσίου και της ΔΕΗ. Αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων δεν υπήρξε επί της ουσίας, είπε ο κ. Τροχόπουλος. Αν μάλιστα η αδυναμία έγκαιρης εξόφλησης επεκταθεί στο ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και άλλα ταμεία, ο φαρμακοποιός θα περιέλθει σε πραγματικά δύσκολη θέση και θα είναι αδύνατο να συντηρήσει το φαρμακείο του.
Τέλος, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, εξέφρασε την προσωπική του άποψη για την οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, κατ’ εντολήν της τρόικας.

Θέση του είναι πως η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ, γιατί ασκεί ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, υπακούοντας ρητά στις εντολές του ΔΝΤ και των εταίρων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: