Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΠΡΟΣ ΕΛΓΑ: ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ, ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΟΔΕΙΑ ΤΟΥΣ

Γρήγορα ανακλαστικά δείχνει για ακόμα μια φορά ο δήμαρχος Πλατέος Φ. Δημητριάδης και με επιστολή του ενημερώνει αφενός και ζητά παρέμβαση του ΕΛΓΑ αφετέρου για να αποζημιωθούν οι πληγέντες βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής που βλέπουν την φετινή σοδειά τους να πάει στράφι εξ αιτίας του "πράσινου σκουλικιού".
Η επιστολή προς τον κ. Σαρρή, πρόεδρο του ΕΛΓΑ, είναι η ακόλουθη:
Κύριε Πρόεδρε,
Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της πρωτοφανούς προσβολής του πράσινου σκουληκιού που ενέσκηψε στις βαμβακοφυτείες του Δήμου μας κι όχι μόνο, είχε σαν αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή όλων των ανθοφόρων οργάνων των φυτών, με τελικό αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής κατά 80% και πλέον.
Σας γνωρίζουμε ότι..
βαμβακοκαλλιέργεια είναι ο κύριος κλάδος παραγωγής του Δήμου μας και καλύπτει πλέον του 70% της καλλιεργήσιμης γης.

Οι παραγωγοί έχουν προβεί σε επανειλημμένους ψεκασμούς για την καταπολέμηση του σκουληκιού χρησιμοποιώντας όλα τα υπάρχοντα φυτοφάρμακα (εντομοκτόνα) χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα (πέντε ψεκασμοί μέχρι τώρα, για πρώτη φορά στα χρονικά).

Η όποια καρπόδεση στο εναπομένον μικρό χρονικό διάστημα που θεωρείται απίθανη, λόγω της συνεχιζόμενης σφοδρής προσβολής, είναι πλέον του σίγουρου βέβαιο ότι δε θα φθάσει στην ωρίμανση και στη συγκομιδή διότι η περιοχή μας που είναι τμήμα του κάμπου των Γιαννιτσών είναι η Βορειότερη ζώνη καλλιέργειας βαμβακιού. Με τα επιπλέον έξοδα που έχουν γίνει (πανάκριβα γεωργικά φάρμακα), με ελάχιστη έως μηδενική αναμενόμενη παραγωγή, οδηγούνται σε αφανισμό τόσο οι δεκάδες χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί, όσο κι η ίδια η καλλιέργεια.

Αντίστοιχη ζημιά είχε κι η καλλιέργεια του συμπύρηνου ροδάκινου (κονσερβοποιήσιμου) λόγω της πολυήμερης απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων, που αποδεδειγμένα, χιλιάδες τόνοι να έχουν σαπίσει στα χωράφια λόγω αδυναμίας μεταφοράς, αλλά προπάντων μη λειτουργίας των εργοστασίων κονσερβοποιείας εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων.

Κι επειδή οι δύο προαναφερθέντες κλάδοι παραγωγής αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της περιοχής μας (οι συνέπειες θα είναι εξίσου δυσμενείς και στον δευτερογενή τομέα, με έκρηξη της ανεργίας στο επόμενο διάστημα) παρακαλείσθε όπως λάβετε τα αναγκαία μέτρα (υποβολή σχετικών δηλώσεων ζημιάς – άμεσες εκτιμήσεις) ώστε οι πληγέντες παραγωγοί να αποζημιωθούν για να επιβιώσουν στοιχειωδώς κι ίσως καταφέρουν (πράγμα απίθανο) να συνεχίσουν τον επόμενο χρόνο τις παραγωγικές τους δραστηριότητες.

Θερμή παράκληση, να επιληφθείτε άμεσα και γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, παρά τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την άμεση ανταπόκρισή σας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΑΤΕΟΣ
ΦΩΤΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: