Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

EΡΩΤΗΣΗ ΧΑΛΚΙΔΗ ΠΡΟΣ ΛΟΒΕΡΔΟ ΓΙΑ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΑΓΡΕΡΓΑΤΕΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Ο Βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της ΝΔ Μιχάλης Χαλκίδης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφορικά με «την ένταξη των εργαζομένων στις επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροκτηνοτροφικών προϊόντων στο καθεστώς των εποχιακών εργατών».Στην ερώτηση ο Βουλευτής αναφέρει τα παρακάτω:
«Ο Νομός Ημαθίας απασχολεί εποχιακά περίπου 4.000 εργαζόμενους σε κονσερβοποιεία, κιβωτοποιεία, ψυγεία, διαλογητήρια, αποστακτήρια, εκκοκκιστήρια και γενικά σε βιομηχανίες επεξεργασίας αγροκτηνοτροφικών προϊόντων.
Λόγω της εποχικότητας των ανωτέρω επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι σε αυτές απασχολούνται δυο έως έξι μήνες το χρόνο. Όμως, δεν χαρακτηρίζονται εποχιακοί και δεν εντάσσονται στο ν. 1836/89. Ως εκ τούτου, αποκλείονται παντελώς από τα εποχιακά βοηθήματα του νόμου αυτού τα οποία οι άλλοι εποχιακοί εργαζόμενοι απολαμβάνουν.
Αποκλείονται επίσης από τη εφαρμογή της εγκυκλίου 118454/59 του ΟΑΕΔ, η οποία παρέχει στους εποχιακά εργαζόμενους επίδομα ανεργίας με τη συμπλήρωση 100 μόνο ενσήμων.
Επειδή λοιπόν πρόκειται για εργαζόμενους με εξαιρετικά χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα και τα αιτήματά τους είναι δίκαια, είναι ανάγκη το Υπουργείο Εργασίας να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση. Το κόστος των ανωτέρω αιτημάτων είναι ελάχιστο συγκριτικά με το ύψος του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Είναι στις άμεσες προθέσεις του να συμπεριλάβει τους εργαζόμενους αυτούς στο καθεστώς του ν. 1836/89 στο οποίο εντάσσονται όλα τα εποχιακά επαγγέλματα, ώστε να δικαιούνται και αυτοί τις παροχές του νόμου;
Θα τροποποιηθεί η εγκύκλιος 118454/59 του ΟΑΕΔ, ώστε να μην εξαιρούνται οι ανωτέρω αναφερόμενοι εργαζόμενους από το επίδομα ανεργίας με τη συμπλήρωση 100 μόνο ενσήμων;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: