Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΑΓΡΟΤΕΣ: ΓΙΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 2009 ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Φ.Π.Α.

Στην ανάγκη να απαριθμήσει για μια ακόμη φορά τα κυριότερα σημεία της κυβερνητικής διαχείρισης των τελευταίων μηνών στον αγροτικό τομέα, βρέθηκε για μια ακόμη φορά το βράδυ της Δευτέρας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου επισπεύδεται και απλοποιείται η έναρξη επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο.

Πιο συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό του 2010 έχει εγγραφεί το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ από το 7% το 11%. Το ποσό αυτό αφορά στη χρήση του 2009.
Sτην ανακοίνωση τονίζονται επίσης τα εξής:
Το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης για το 2009 αποδίδεται στους αγρότες στο τέλος Φλεβάρη. Ο αγώνας δρόμου για να κλείσουν οι καθυστερήσεις των 2 τελευταίων ετών, απέδωσε.
Ταυτόχρονα η δουλειά που γίνεται φέρνει τις επιδοτήσεις του 2010 στην ώρα τους, δηλαδή μέσα στο 2010, οι αγρότες θα λάβουν αθροιστικά για την ενιαία ενίσχυση το ποσό των 3 δις ευρώ περίπου.
Με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης, κλείνει οριστικά το ζήτημα της αβεβαιότητας στο χρόνο καταβολής της ενίσχυσης.
Οργανώνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνεία για τον εντοπισμό των εισαγωγών και τη διακίνηση των προϊόντων στο εσωτερικό της χώρας.
Οι έλεγχοι διεξάγονται στους εισαγωγείς αλλά και στο ράφι.
Αξιοποιούνται οι οδηγίες του ΟΟΣΑ και η εμπειρία της ΕΕ για το κλείσιμο της ψαλίδας από το χωράφι στο ράφι.
Τελικός στόχος η διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και καταναλωτή να μην υπερβαίνει το 30%. Φορολογικά μέτρα και έλεγχοι αξιοποιούνται στην κατεύθυνση αυτή.
Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών.
Οι τιμές εισαγωγής στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα διαμορφώνονται ανάλογα με το μέσο όρο τριών ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να μειωθεί το κόστος.
Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης, το εισόδημα των αγροτών έχει ενισχυθεί:
- Με 300 εκατ. ευρώ από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης
- Αυξήθηκαν οι συντάξεις του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ και από 1/7/2010 αυξάνονται επιπλέον κατά 20 ευρώ, με συνολικό ετήσιο κόστος τα 450 εκατ. ευρώ.
- Εντάχθηκαν οι αγρότες στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας. Το συνολικό ύψος των χρεών των παραγωγών που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του μέτρου μόνο στην ΑΤΕ φτάνει τα 2,3 δις ευρώ.
- Δώσαμε «ανάσα» στα αγροτικά νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τις εγγραφές στον Τειρεσία.
- Τακτοποιήθηκαν χρονίζουσες εκκρεμότητες 530 επενδυτικών σχεδίων (ΟΠΑΑΧ και Σχέδια βελτίωσης) ύψους 29 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: