Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΔΙΑΛΟΓΗΤΗΡΙΑ. ΧΑΝΟΥΝ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ!!

Απεργιακή κινητοποίηση προετοιμάζουν τα Σωματεία εργαζομένων στην διαλογή και ψύξη και φορτοεκφορτωτών, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Νάουσα, για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους στην αύξηση του αριθμού των ενσήμων που απαιτούνται για την εξασφάλιση της ιατρικής περίθαλψης. Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, στις 8πμ, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας και θα ακολουθήσει πορεία προς τον ΟΑΕΔ.

Την Παρασκευή 15/1, στις 7μμ, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στο Εργατικό Κέντρο συνέλευση. Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζουν: «Στην περιοχή μας οι εποχικοί εργάτες στις επιχειρήσεις διαλογής –ψύξης, μεταποίησης αγροτικών προϊόντων είναι εκατοντάδες. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων, πραγματοποιούν από 30 έως και 100 ημερομίσθια το χρόνο. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι φέτος η κατάσταση θα είναι χειρότερη, θα πραγματοποιηθούν πολύ λιγότερα μεροκάματα. Εκατοντάδες εργαζόμενοι δεν θα έχουν δικαίωμα στην ασφάλιση, γιατί θα χρειάζονται 70 ημερομίσθια το 2010 για θεώρηση βιβλιαρίου υγείας (μέχρι το 2013 θα χρειάζονται 100 ) και 120 ημερομίσθια για να δικαιούνται παροχές από το ΙΚΑ ( άδειες κλπ ) Δεν θα εντάσσονται ούτε στο ταμείο ανεργίας, γιατί θα χρειάζονται 125 ημερομίσθια (αφαιρουμένων των 2 τελευταίων εργάσιμων μηνών).

Πολλά λαϊκά νοικοκυριά, που εργάζονται στον κλάδο, οδηγούνται ήδη στην εξαθλίωση. Το Υπουργείο εργασίας ΑΡΝΗΘΗΚΕ να κάνει δεκτό το αίτημα, να « παγώσει» τις αποφάσεις του τοπικού ΟΑΕΔ, με τις οποίες χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις που εργάζονται μη εποχικές, παρ΄ ότι εργάζονται εποχικά. ΄Ετσι δεν δικαιούνται ταμείο ανεργίας με 100 ημερομίσθια. Παρ΄ότι πρόκειται για εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας , σταδιακά οδηγούνται στον ΟΓΑ, με βάση τον αντιασφαλιστικό νόμο 3518/06 και έτσι χάνουν δικαιώματα( ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά κλπ). Το Εργατικό Κέντρο και το σωματείο διαλογής – ψύξης αγροτικών προϊόντων έχει πραγματοποιήσει πολύμορφες κινητοποιήσεις
(αποκλεισμός ΟΑΕΔ- πορείες) παραστάσεις και συναντήσεις με όλους τους υπουργούς από το 2003 και μετά. Τα προβλήματά τους όμως κάτω από την αντεργατική λαίλαπα όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισσαβόνας για φτηνότερους εργάτες, παραμένει και οξύνεται.

Διεκδικούμε:
-Να μην εφαρμοστούν οι πρόσφατες αποφάσεις του τοπικού ΟΑΕΔ και να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο ταμείο ανεργίας με 100 ημερομίσθια
-Ένταξη στο νόμο 1836/89 ( περί εποχιακών επαγγελμάτων) με δικαιούχους εποχιακού βοηθήματος όσους πραγματοποιούν από 30 έως 80 ένσημα το χρόνο .
-Ταμείο ανεργίας με 80 ένσημα και πάνω χωρίς να αφαιρούνται οι 2 τελευταίοι μήνες .
-Δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης με 30 ένσημα το χρόνο .
-Δικαίωμα παροχών εργατικής εστίας ( θερινές διακοπές κλπ) με 30 ένσημα το χρόνο .
-Να τροποποιηθεί η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ 118454/16-6-89 και να χαρακτηριστούν εποχιακές όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις που αποκλείονται απ’ αυτή την εγκύκλιο .
-Να καταργηθεί το άρθρο 53 του νόμου 3518/2006, για να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ανασφάλιστης εργασίας όσων έχουν ΟΓΑ και να μπουν όλοι στο ΙΚΑ.
-Κατοχύρωση σύνταξης ΙΚΑ με 2000 ένσημα εποχιακά.
-Για όσους έχουν παράλληλη ασφάλεια ΟΓΑ και θα συνταξιοδοτηθούν απ’ αυτόν τον φορέα, να προσαυξάνεται αναλογικά η σύνταξή τους συνυπολογίζοντας και τα εποχιακά ένσημα του ΙΚΑ .
-Έκτακτο βοήθημα 1000 ευρώ για το 2010, λόγω μειωμένης δραστηριότητας του κλάδου, σε όσους εποχιακούς πραγματοποίησαν από 30 έως 125 ένσημα. Το επίδομα αυτό να δοθεί και σε όσους εποχιακούς είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και δεν τους κολλήθηκαν τα ανάλογα ένσημα.
Όλες τις παραπάνω παροχές να απολαμβάνουν και όσοι έχουν παράλληλη ασφάλεια ΟΓΑ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: