Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ- ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ



Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας αναμένεται να προχωρήσουν τις προσεχείς ημέρες το Επιμελητήριο Ημαθίας και ο Δήμος Πλατέος, με στόχο την υποστήριξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας και την προώθηση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού μοντέλου περιφερειακής αγροτικής ανάπτυξης, μέσω της οργάνωσης και λειτουργίας του Περιφερειακού Κέντρου Αγροτικής Οικονομίας «Agropolis».

Ήδη, τόσο ο Δήμος Πλατέος με την αριθ. 309/22.12.2009 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όαο και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ημαθίας που συνεδρίασε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, επισημοποίησαν τη μεταξύ τους συνεργασία.
Σύμφωνα με το σχέδιο του μνημονίου, το αντικείμενο της συνεργασίας προβλέπει την υιοθέτηση κοινών στρατηγικών πολιτικών και στόχων από τα συμβαλλόμενα μέρη προκειμένου να προωθηθούν: η αειφόρος ανάπτυξη της υπαίθρου, η ενίσχυση και αναβάθμιση της αγροτικής και αγροτουριστικής δραστηριότητας, η αξιοποίηση της άμεσης γειτνίασης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Βαλκανική και η αξιοποίηση της πρόσβασης και των δυνατοτήτων που ανοίγονται στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ρωσία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Τουρμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιζιστάν).

Για την εξυπηρέτηση των παραπάνω αναπτυξιακών στόχων του Νομού Ημαθίας και γενικότερα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το μνημόνιο προβλέπει την οργάνωση και λειτουργία ενός περιφερειακού κέντρου αγροτικής καινοτομίας «Agropolis», στο οποίο -εκτός του Επιμελητηρίου Ημαθίας και του Δήμου Πλατέος- προβλέπεται να συμμετέχει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και άλλοι φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Για την ευόδωση των κοινών στόχων που αναφέρονται στο μνημόνιο και αναμένεται να εξειδικευτούν σε ειδικές δράσεις, οι συνεργαζόμενοι φορείς προτίθενται να χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατότητα αξιοποίησης πόρων από χρηματοδοτήσεις μέσω ευρωπαϊκών ή εθνικών επιδοτούμενων προγραμμάτων καθώς και ιδιωτικών κεφαλαίων, είτε απευθείας είτε μέσω συμπράξεων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων (ΣΔΙΤ). Κεντρικός στόχος του Περιφερειακού Κέντρου Αγροτικής Καινοτομίας «Agropolis» είναι η ουσιαστική ενδυνάμωση της ενδογενούς τεχνολογικής ικανότητας της αγροτικής οικονομίας και η βελτίωση των ικανοτήτων των φορέων της να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν τεχνολογικές καινοτομίες και νέα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και να τα διοχετεύουν στην εσωτερική και εξωτερική αγορά.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην από κοινού αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών και των εφαρμογών των συμβαλλόμενων Επιμελητηρίων. Επιπλέον, για την επίτευξη του κοινού στόχου είναι πρωτεύουσας σημασίας η αξιοποίηση των μεταφορικών υποδομών, των αερομεταφορών και εν γένει οι συνδυαστικές μεταφορές και η κατηγορία Agro-Logistics. Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη που τεκμηριώνει την αναγκαιότητα υποστήριξης του αιτήματος για την παραχώρηση από πλευράς της Πολιτείας άδειας χρήσης εμπορευματικού αεροδρομίου (Cargo Airport) στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Παλαιοχωρίου (Αλεξάνδρειας).

Ο Δημήτριος Βασιλόπουλος νέος Αντιδήμαρχος Πλατέος
Με απόφαση του δημάρχου Πλατέος κ. Φωτίου Δημητριάδη ορίστηκε τρίτος αντιδήμαρχος στο δήμο Πλατέος ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, κ. Δημήτριος Βασιλόπουλος. Η διάρκεια της θητείας του αντιδημάρχου, σύμφωνα με την απόφαση του δημάρχου, είναι από 12.01.2010 μέχρι και 31.12.2010. Στον ορισθέντα αντιδήμαρχο ο δήμαρχος μεταβίβασε αρμοδιότητές του που άπτονται των τομέων: των τεχνικών έργων, της ακίνητης δημοτικής περιουσίας και του κτηματολογίου, της οδοποιίας, της συγκοινωνίας, του ηλεκτροφωτισμού και των αντιπλημμυρικών, αποχετευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων. Σημειώνεται ότι ο κ. Βασιλόπουλος είχε διατελέσει αντιδήμαρχος του δήμου Πλατέος τη διετία 2005-2006.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οτι και να κανεισ δημητριαδη τέλος η εποχη σου!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΤΩΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ, ΣΩΘΗΚΑΜΕ !