Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΚΑΤΣΑΡΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Το ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ σε συνεργασία με τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διοργανώνει ρεσιτάλ με τον διεθνούς φήμης πιανίστα ΚΥΠΡΙΑΝΟ ΚΑΤΣΑΡΗ , με έργα των Edvard Grieg , Frederic Chopin , Robert Schumann , Luis Moreau Gottschalk , Franz Schubert. Την Πέμπτη 11 & την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου ο διακεκριμένος μουσικός , θα πραγματοποιήσει masterclass πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.Πληροφορίες στο τηλ.2310555162.

Τιμές εισιτηρίων : 30 € , 20 € , 10 €.
Εισιτήρια προπωλούνται στα εκδοτήρια του Ο.Μ.Μ.Θ.


ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ (CYPRIEN KATSARIS)
“Eίχα την τύχη να ακούσω τον Κυπριανό Κατσαρή στη λαμπρή ερμηνεία του Τρίτου Κοντσέρτου του Rachmaninoff και επίσης στη μεγαλειώδη ερμηνεία του τελευταίου μέρους του έργου μου Vingt Regards. Η ατσάλινη τεχνική, το φλογερό πνεύμα, η αυθεντία και κυρίως η ακτινοβολία και η ηχητική του υπεροχή, κάνουν τον Κυπριανό Κατσαρή έναν εξαίρετο πιανίστα και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη μελλοντική του πορεία.”
Olivier Messiaen

“Είμαι πεπεισμένος ότι ο Κυπριανός Κατσαρής αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική αξία της γενιάς του.”
Gyorgy Cziffra

O Ελληνοκύπριος πιανίστας και συνθέτης Κυπριανός Κατσαρής (Cyprien Katsaris) γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1951. Άρχισε να μελετά πιάνο σε ηλικία τεσσάρων ετών στο Cameroun, όπου πέρασε την παιδική του ηλικία. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο του Παρισιού και αποφοίτησε με δύο Πρώτα Βραβεία, στο Πιάνο (1969) και στη Μουσική Δωματίου (1970). Απέσπασε βραβεία σε σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς: Cziffra (Πρώτο Βραβείο, 1974), Albert Roussel (1970), Reine Elisabeth (1972) κ.ά.
Έχει εμφανιστεί στις σπουδαιότερες αίθουσες παγκοσμίως και έχει συμπράξει με όλες τις κορυφαίες ορχήστρες της Ευρώπης, καθώς και με τις σημαντικότερες ορχήστρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, της Ασίας και της Νέας Ζηλανδίας. Ανάμεσα στους διάσημους μαέστρους με τους οποίους συνεργάστηκε, συγκαταλέγονται οι Leonard Bernstein, Eugene Ormandy, Kurt Masur, Myung-Whun Chung, Sir Simon Rattle, Mstslav Rostropovich, Charles Dutoit, Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnányi, Antal Doráti, Iván Fischer, Eliahu Inbal, Jean-Claude Casadesus, Kent Nagano, Dmitri Kitajenko, James Conlon, Sir Charles Mackerras, Rudolf Barshai, Sándor Végh, Vladimir Fedoseyev, Karl Münchinger κ.ά. Περιοδεύει συχνά με το σύνολο που ίδρυσε, το Katsaris Piano Quintet, λαμβάνοντας ενθουσιώδεις κριτικές σε όλο τον κόσμο
Οι ηχογραφήσεις του με ονομαστές δισκογραφικές εταιρείες (Teldec, Sony Classical, EMI, Deutsche Grammophon, BMG-RCA, Decca, Pavane) έχουν βραβευτεί κατ’ επανάληψη με διεθνείς διακρίσεις. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις μαζί με όλα τα Κοντσέρτα του Bach, του Mendelssohn και του Mozart, καθώς και σολιστικά έργα των μεγαλύτερων συνθετών.
Δύο διάσημοι σκηνοθέτες, ο Claude Chabrol και ο βραβευμένος με Oscar, François Reichenbach, τον κινηματογράφησαν σε κοντσέρτα του. Το 1992 η ιαπωνική τηλεόραση NHK TV αφιέρωσε σειρά δεκατριών εκπομπών με masterclasses και ρεσιτάλ του σε έργα Chopin. Στις 17 Οκτωβρίου 1999 έδωσε ρεσιτάλ στο Carnegie Hall, για την επέτειο των εκατόν χρόνων από το θάνατο του Frédéric Chopin. Το κοντσέρτο ηχογραφήθηκε (audio και video) και εκδόθηκε από την εταιρεία που ίδρυσε ο ίδιος, Piano 21.
Έχει διατελέσει μέλος επιτροπών σε κορυφαίους διεθνείς διαγωνισμούς. Το 2006 ήταν ο πρώτος πιανίστας που δίδαξε marsterclasses στο σπίτι του Franz Liszt στη Βαϊμάρη, από τότε που ο ίδιος ο συνθέτης δίδαξε εκεί για τελευταία φορά, το 1886. Επίσης, έχει διδάξει στο Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ, στο Mannes College της Νέας Υόρκης, στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, και σε άλλα διεθνή μουσικά ιδρύματα.
Η διεθνής βιβλιογραφία περιλαμβάνει εκτενείς αναφορές σε μονογραφίες και λεξικά, ενώ το έγκριτο γαλλικό μουσικό περιοδικό Diapason τον εντάσσει στους εκατό καλύτερους πιανίστες του εικοστού αιώνα. Για την προσφορά του στην Τέχνη έχει τιμηθεί με τις παρακάτω διακρίσεις: Ιππότης Τιμής του Cameroun (1975), Καλλιτέχνης της UΝΕSCO για την Ειρήνη (1997), Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών (Γαλλία, 2000), Μετάλλιο Vermeil της πόλης του Παρισιού (2001).
Τον Αύγουστο του 2008, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και έπειτα από ειδική πρόσκληση, ο Katsaris εμφανίσθηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πεκίνου και με 9 ακόμη επίλεκτους πιανίστες από όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου «σταρ» Lang Lang – σε ένα κοντσέρτο για 10 πιάνα που γράφτηκε ειδικά γι’ αυτή την ιστορική συναυλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: