Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΧΑΛΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΕΡΟΙΑΣ


Για την αποκατάσταση του Βυζαντινού Μνημείου, την Παλιά Μητρόπολη Βέροιας και τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου κατέθεσε ερώτηση ο Βουλευτής Ημαθίας και υπεύθυνος του Τομέα Δημοσίων Έργων της ΝΔ Μιχάλης Χαλκίδης, προς τον Υπουργό Πολιτισμού Πάνο Γερουλάνο. Στην ερώτηση αναφέρει τα παρακάτω:
«Η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας είναι ένα βυζαντινό μνημείο που κτίστηκε τον 11 αιώνα και συγκαταλέγεται στους μεγάλους επισκοπικούς ναούς, που οικοδομήθηκαν στη Μακεδονία κατά τη μέση βυζαντινή περίοδο.

Υπήρξε Μητροπολιτικός Ναός της Βέροιας για πολλά χρόνια και ήταν αφιερωμένος στους Αγίους Αποστόλους Πέτρου και Παύλου. Ακριβώς απέναντι και σε απόσταση ελάχιστων μέτρων βρίσκεται το ιστορικό πλατάνι όπου οι τούρκοι κρέμασαν τον Μητροπολίτη Αρσένιο και τους προύχοντες της Βέροιας.
Πρόκειται για έναν ναό με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική δομή και στο εσωτερικό της υπάρχουν ανεκτίμητης αξίας τοιχογραφίες. Υπήρξαν πολλές προσπάθειες για την αποκατάστασή του, επειδή όμως τα ποσά που χρειάζονταν ώστε να διαφυλαχτεί η ιστορική και πολιτιστική του αξία ήταν υψηλά, το εγχείρημα γινόταν αργά και τμηματικά με αποτέλεσμα σήμερα, μετά και από πυρκαγιά που κατέστρεψε μέρος της σκεπής και του βόρειου κλίτος της να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρευσης και να κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή.
Η Ιερά Μητρόπολη Βέροιας ενέταξε στο Γ’ ΚΠΣ τη μελέτη της αποκατάστασης της Παλιάς Μητρόπολης, κονδύλια του οποίου αξιοποίησε στο έπακρο και κατόρθωσε να την ολοκληρώσει.
Αυτή τη στιγμή για να προχωρήσει η εφαρμογή της μελέτης αποκατάστασης και να απελευθερωθεί ο περιβάλλοντας χώρος από επικείμενα κτίσματα, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης ανάδειξή του, είναι απαραίτητη η χρηματοδότηση η οποία σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα προέρχονταν από κονδύλια της τέταρτης προγραμματικής περιόδου.
Επί Κυβερνήσεως της ΝΔ υπήρξε δέσμευση των Υπουργών Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη και Αντώνη Σαμαρά για την χρηματοδότηση του έργου μετά από ένταξή του σε Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ή άλλου Προγράμματος.
Εάν αυτό δεν γίνει τότε η Βέροια, η Μακεδονία και εν γένει η πολιτιστική μας κληρονομιά θα δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα, δεδομένου ότι αυτό το εξαιρετικό ιστορικό μνημείο, σύμφωνα με αρχαιολόγους και μελετητές, είναι ιστορικά εφάμιλλο με τα ευρήματα της Βεργίνας. Για τους παραπάνω λόγους
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Θεωρεί την αποκατάσταση του μνημείου ως έργο άμεσης προτεραιότητας;
Υπάρχει σχεδιασμός για την ένταξή του έργου στο ΕΣΠΑ ή σε άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε Χάρη φτάνει πια με αυτόν τον Χαλκίδη! Μας έχει ζαλίσει τον έρωτα με ερωτήσεις και επερωτήσεις και κοντρα ερωτήσεις. Γιατί δεν τα έκανε αυτά πριν από τον Οκτώβρη του 2009; Τώρα τον έπιασε ο καημός; Αρκετά πια με την κωμωδία και τους θεατρινισμούς των δεξιών....
Ουστ!

Ανώνυμος είπε...

Ωραία πολιτική κουλτούρα έχει ο 6:30μμ που λέει ουστ.
Οι πολιτικοί μας είναι εκλεγμένοι από εμάς τους πολίτες και η δημοκρατία απαιτεί από εμάς να ξέρουμε τι ποιον ψηφίζουμε, αν είναι βλάκας, άρπαγας, κόλακας, μηχανοράφος, εργατικός, έντιμος, ικανός, μορφωμένος κλπ.
Αν εκλέγουμε αυτούς με την ψήφο μας και μετά τους βρίζουμε χρειαζόμαστε ψυχίατρο όλοι μας.

Ανώνυμος είπε...

ΠENTE ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΣΤΟΝ ΝΙΡΒΑΝΑ
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ.
ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ.