Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" ΤΟ Ν.Σ ΗΜΑΘΙΑΣ

Υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης αλλά με μεταφορά αυτοτελών πόρων, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και συμμετοχή σε ένα σχήμα που δεν θα βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, τάχθηκε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας στην συζήτηση για το σχέδιο «Καλλικράτης».

Ο Νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης δήλωσε ότι υπέρ ενός σχήματος που θα συμμετέχουν η Ημαθία, η Πέλλα, η Πιερία και ίσως το Κιλκίς και θα έχει πρωτεύουσα την Βέροια ενώ για τις περιφέρειες που θα δημιουργηθούν να υπάρχουν ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητες και πόροι.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Μούρνος έπλεξε το εγκώμιο του νέου σχεδίου που παρουσίασε η κυβέρνηση αλλά πρόσθεσε ότι για να πετύχει χρειάζεται περιορισμός των ορίων του κεντρικού κράτους, απόδοση αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια, με την αναθεώρηση του συντάγματος και κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας των νέων σχημάτων που θα δημιουργηθούν.
Ο κ. Μούρνος υποστήριξε ότι η Ημαθία πρέπει να συμμετάσχει σε ένα σχήμα με νομούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, μακριά όμως από την βαριά σκιά της Θεσσαλονίκης. Για τις αρμοδιότητες που πρέπει να δοθούν, ο κ. Μούρνος είπε θα πρέπει να διατηρήσουν όλες των σημερινών περιφερειών, να πάρουν τις αρμοδιότητες υπουργείων όπως επιχειρηματικότητα, συγκοινωνίες, αγροτική ανάπτυξη, σχολική στέγη, τουρισμό και οδικό δίκτυο και να διατηρήσουν και τις αρμοδιότητες των νομαρχιών εκτός από την μεταφορά των μαθητών, τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, τις αδειοδοτήσεις των μονάδων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τη γνωμοδότηση για περιβαλλοντικές μελέτες.
Τέλος ο κ. Τρεμπελής, δήλωσε υπέρ της απλής αναλογικής, σημείωσε ότι οι πόροι που θα πρέπει να δοθούν να είναι ανάλογοι των αρμοδιοτήτων που θα περάσουν στις περιφέρειες και τέλος δήλωσε αντίθετος στην μεταφορά αρμοδιοτήτων υγείας, παιδείας πρόνοιας.
ΠΗΓΗ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: