Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Κ. ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ- ΟΧΙ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ


Λιτή και ουσιαστική ήταν η τοποθέτηση του μέλους του Περιφερειακού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Ναλμπάντη στη συνεδρίαση της Διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής Ημαθίας για το σχέδιο "Καλλικράτης".
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις για την διοικητική μεταρρύθμιση που αφορούν τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε επίπεδο νομού με συγκεκριμένα παραδείγματα. Η τοποθέτησή του έκλεισε με χειροκροτήματα...

Την ουσιαστική και επιτακτική ανάγκη για την δημιουργία ενός νέου αυτοδιοικητικού συστήματος έρχεται σήμερα να εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας την προεκλογική της δέσμευση.
Σύντροφοι,
Είναι κοινός τόπος ότι διανύουμε μια εκ των πλέον κρίσιμων περιόδων σε ό,τι αφορά στο μέλλον της Τ.Α.
Μέσα από τις προτάσεις μας που οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο που δεν πρέπει απλά να ανακατανέμει τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας ή χωροταξία των δήμων του νομού μας αλλά και να δημιουργεί την νέα κρίσιμη αναπτυξιακή μάζα, δίνοντας παράλληλα το σύνθημα για την ουσιαστική αλλαγή ρόλων μεταξύ της περιφέρειας και του κέντρου.
Μ άλλα λόγια πρέπει να σηματοδοτηθεί ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του και να γίνεται σαφής η Περιφερειακή Ανάπτυξη που είναι κομβικό κατά την άποψή μου σημείο της προόδου της χώρας μας και παράλληλα είναι δέσμευση του κόμματός μας.

Η Διοικητική Μεταρρύθμιση νοείται ως ένα συνολικό πρόγραμμα χωροθέτησης, ρυθμίσεων, ενεργειών, έργων και μέτρων πολιτικής που θα οδηγήσουν σε ισχυρούς Δήμους και αιρετές Αυτοδιοικητικές Περιφέρειες το οποίο θα διασφαλίζει:
- τη διοικητική αποκέντρωση
- την εθνική και κοινωνική συνοχή
- την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων
- τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων
- το δημοκρατικό προγραμματισμό και την εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα άσκησης της διοίκησης
- τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη
- την προστασία του περιβάλλοντος
- την προστασία του καταναλωτή

Είναι αναγκαία η οριοθέτηση των σχέσεων μεταξύ του Α’ και Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης όπως και μεταξύ των δυο βαθμών Αυτοδιοίκησης και του κεντρικού Κράτους, με κοινό παρονομαστή τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.
Ο ισχυρός Δήμος αποτελεί το κύτταρο της Δημοκρατίας και το θεμέλιο της τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνεκτικότητας.
Η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού πρέπει να αποκτήσει αρμοδιότητες που σχετίζονται
• με το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τα δημόσια έργα
• την εξειδίκευση των εθνικών πολιτικών στην περιφέρεια
• την υλοποίηση Ευρωπαϊκών πολιτικών
• την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών
• την εξυπηρέτηση των πολιτών
• την αξιοποίηση των περιβαλλοντικών και πλουτοπαραγωγικών πόρων
• την εφαρμογή πολιτικών στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας
• τα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ
Πρώτον, ένα μέρος του οικονομικού αποτελέσματος που παράγεται από τις τοπικές κοινωνίες και μέσω της φορολογίας καταλήγει στον Κρατικό προϋπολογισμό, να αποδίδεται αυτούσιο στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και κατ΄ αναλογία στους νέους ΟΤΑ που θα προκύψουν.
Ένα άλλο μέρος, θα οριστεί αυτό σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, να αποδίδεται στην Ενωση Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και στην ΚΕΔΚΕ και από εκεί να γίνεται μια δεύτερη κατανομή με φιλοσοφία αναδιανομής ώστε να επιτυγχάνεται η οικονομική σύγκλιση Περιφερειών και ΟΤΑ.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση αλληλεπίδραση πολιτών και νέων δομών της Τ.Α, θα ενδιαφέρονται, θα νοιάζονται για την σωστή αξιοποίηση των χρημάτων τους, θα τους καταστήσει κοινωνούς των πράξεών μας με συνέπεια να βαθαίνει ο δημοκρατικός έλεγχος και να αυξάνεται η συμμετοχικότητα.
Η οικονομική αυτοτέλεια των νέων ΟΤΑ πρέπει να εξασφαλισμένη ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση της διαρκούς ομηρίας των αιρετών από τον εκάστοτε υπουργό και τις διαθέσεις του.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
1. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο εκλέγονται περιφερειακοί σύμβουλοι από κάθε παραταξιακό ψηφοδέλτιο στο οποίο εκπροσωπούνται όλα τα Νομαρχιακά Διαμερίσματα. Με βάση τον πληθυσμό κάθε σημερινού Νομού και τον αριθμό των εκλεγομένων Συμβούλων θα ανευρεθεί το μέτρο αντιπροσώπευσης κάθε Νομού (ποσόστωση).
2. Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι από κάθε παραταξιακό ψηφοδέλτιο στο οποίο εκπροσωπούνται όλοι οι καταργούμενοι δήμοι. Όλοι οι υποψήφιοι ψηφίζονται από το σύνολο του εκλογικού σώματος και παράλληλα να προβλέπεται μέριμνα ποσόστωσης ώστε να εκπροσωπούνται στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο όλοι οι πρώην δήμοι.
Αυτό οδηγεί κατά τη γνώμη μου στην αποφυγή δημιουργίας δημοτικών συμβούλων δυο ταχυτήτων αφού η πρόταση του ΥΠΕΣ είναι να εκλέγονται οι σύμβουλοι από το εκλογικό σώμα των υφιστάμενων δήμων. Τούτο, αποξενώνει και δεν ενώνει, δεν δημιουργεί συνθήκες και συμπεριφορές ενότητας.
3. Ο έλεγχος των πράξεων και αποφάσεων και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης πρέπει να γίνεται από ανεξάρτητη Αρχή που θα περιορίζεται μόνο στον έλεγχο νομιμότητας με σαφές πλαίσιο λειτουργίας και αρμοδιότητας.
Δεν μπορεί να παρακωλύεται το έργο των δήμων εξ αιτίας της αυξημένης γραφειοκρατικής αντίληψης ορισμένων κρατικών υπαλλήλων όπως συμβαίνει κατά κόρον και με δήμο του νομού μας (Βέροια)
4. Άφησα το χωροταξικό για το τέλος γιατί πιστεύω ότι είναι το τελευταίο που πρέπει να μας απασχολήσει. Θεωρώ ότι η ορθότερη λύση για την Ημαθία είναι να δημιουργηθούν τρεις μεγάλοι δήμοι. Ωστόσο πρέπει να ληφθούν υπόψη του ΥΠΕΣ οι διαθέσεις των τοπικών κοινωνιών ώστε να μην προκύψουν εξαμβλώματα. Π.χ: Δε νοείται να οδηγήσουμε το δήμο Δοβρά στη Νάουσα όπως και τον δήμο Αντιγονιδών στη Βέροια. Τέτοιου τύπου ζητήματα πρέπει να λυθούν άμεσα.

Τα περιθώρια του διαλόγου είναι μεγάλα και η ευκαιρία για ουσιαστικές τομές στην Δημόσια Διοίκηση, μοναδική.
Το  ΠΑΣΟΚ  εξάλλου είναι που ξεκίνησε την διαδικασία αποκέντρωσης με τον Καποδίστρια.
Χωρίς καμία διάθεση μικροπολιτικής, χωρίς εμπάθειες και ξεπερνώντας τις λογικές του χθες μπορούμε από κοινού να βάλουμε τις βάσεις για μια ουσιαστική αλλαγή .
Να κτίσουμε, μαζί με τις αλλαγές στον πρώτο βαθμό, μια αυτοδιοίκηση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα οράματα των πολιτών.
Γιατί αυτούς υπηρετούμε, για αυτούς πρέπει να σκεπτόμαστε κάθε στιγμή του δημόσιου βίου μας.
Τέλος πιστεύω πως αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα διότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη ωρίμανσης, αλλά ανάγκη εφαρμογής και προσαρμογής στο νέο μοντέλο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΜΗ ΨΑΧΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΝΕΑΡΟ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΟΝ ΔΙΥΡΗΜΕΝΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ.
ΝΕΟς\Σ, ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ, ΕΜΠΕΙΡΟΣ, ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΝΑ ΔΙΟΚΗΣΕΙ.