Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΤΕΕ ΗΜΑΘΙΑΣ ΜΕ ΤΟ Σ.Χ.Ο.Α.Π. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΟΒΡΑ



Την διαφωνία του στο τελικό Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του δήμου Δοβρά, όπως αυτό εκπονήθηκε από την μελετητική ομάδα με την σύμφωνη γνώμη της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. Κεντρικής Μακεδονίας, εξέφρασε με επιστολή του στον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Δοβρά το ΤΕΕ Ημαθίας.

Τεκμηριώνοντας την διαφωνία του το ΤΕΕ Ημαθίας σημειώνει τα εξής:
1. Η ζώνη Ζ (εγκατάστασης επαγγελματικών δραστηριοτήτων) δεν διαχέεται,(ενώ θα έπρεπε) σε όλο το μήκος της Επαρχιακής Οδού Βέροιας-Νάουσας από τα όρια του οικισμού Πατρίδας έως τα όρια του Αγροκτήματος Στενημάχου, όπου ήδη λειτουργεί η μεγάλη πλειονότητα των μεταποιητικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στα όρια του Δ. Δοβρά.
2. Δεν επιτρέπεται εντός της ζώνης Ζ η εγκατάσταση δραστηριοτήτων μέσης όχλησης στα πλαίσια της ΚΥΑ 13727/724/2003.
3. Αναγράφονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις και όχι οι απαγορευμένες με συνέπεια ενδεχομένως να μην συμπεριλαμβάνονται χρήσεις που θα μπορούσαν να είναι συμβατές με τις επιτρεπόμενες χρήσεις.
4. Δεν προστατεύονται οι υφιστάμενες εντός της Ζώνης Γ επιχειρήσεις, αφού δεν προβλέπεται η δυνατότητα αλλαγής χρήσης τους από την αναγραφόμενη στην άδεια λειτουργίας (πέραν των δραστηριοτήτων που προτείνει το τελικό σχέδιο).
5. Επιβάλλεται απόσταση 50 μέτρων από τους άξονες του εθνικού,επαρχιακού οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου για την εγκατάσταση των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων, γεγονός που μπορεί να καταστήσει αγροτεμάχια που βρίσκονται επί των παραπάνω δικτύων ακόμη και μη οικοδομήσιμα.
«Παρακάτω παραθέτουμε τις προτάσεις μας, ώστε το συγκεκριμένο θέμα να αντιμετωπιστεί ρεαλιστικά και αναπτυξιακά. Ετσι προτείνουμε:
1.
Χωροθέτηση ζώνης επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε όλο το μήκος της Επαρχιακής Οδού Βέροιας-Νάουσας με αφετηρία τα όρια του Δ.Δ. Πατρίδας και τέλος τα όρια του Αγροκτήματος Στενημάχου, και με εύρος δυτικά την σιδηροδρομική γραμμή Βέροιας-Σκύδρας και ανατολικά φυσικά όρια (πχ αγροτικούς δρόμους),που θα καθορισθούν από τις ανάγκες σε γη μιας τέτοιας ζώνης (λαμβάνοντας υπόψη και την συνένωση του Δ. Δοβρά με το Δ. Βεροίας που δημιουργεί νέα δεδομένα) αλλά και από την ύπαρξη νομίμως υφιστάμενων επιχειρήσεων.
2. Δυνατότητα εγκατάστασης εντός της ζώνης Ζ και δραστηριοτήτων μέσης όχλησης στα πλαίσια της ΚΥΑ 13727/724/2003.
3. Αναγραφή για τη Ζώνη Ζ των απαγορευμένων δραστηριοτήτων και όχι των επιτρεπομένων.
4. Δυνατότητα εγκατάστασης στη ζώνη Γ πέραν των προτεινόμενων από το τελικό σχέδιο δραστηριοτήτων της ΚΥΑ 13727/724/2003 που είναι οι εξής:
-των μονάδων μεταποίησης τροφίμων και ποτών (δραστηριότητες από 1 έως 41)
-εκοκκιστήρια βάμβακος (δραστηριότητα 42)
-πριόνισμα και πλανάρισμα ξύλου (δραστηριότητα 76)
-ξηραντήρια γεωργικών προιόντων (δραστηριότητα 300)
και των παρακάτω δραστηριοτήτων:
-της βιομηχανίας ξύλου και προιόντων ξύλου (δραστηριότητες από 77 έως 82)
-κατασκευή καρεκλών, καθισμάτων, επίπλων γραφείου, επίπλων κουζίνας και άλλων επίπλων (δραστηριότητες από 278 έως 281)
-εγκαταστάσεις αποθήκευσης εμπορευμάτων χωρίς ψύξη (δραστηριότητα 295)
-εγκαταστάσεις αποθήκευσης εμπορευμάτων με ψύξη ή κατάψυξη (δραστηριότητα 296)
-συσκευασία και τυποποίηση ειδών διατροφής μ.α.κ. (δραστηριότητα 299)
5. Εγκατάσταση των επιτρεπόμενων στη ζώνη Γ δραστηριοτήτων στις αποστάσεις που καθορίζει η κείμενη νομοθεσία από άξονες οδών και σιδηροδρομικού δικτύου.
6. Δυνατότητα για τις υφιστάμενες εντός της ζώνης Γ δραστηριότητες μετά τη θέσπιση του ΣΧΟΟΑΠ, η αλλαγή χρήσης από αυτήν που αναγράφεται στην άδεια λειτουργίας καθώς και η επέκτασή τους σε όμορα αγροτεμάχια κατ’ εξαίρεση του άρθρου 7 του Ν. 3325/2005, αρκεί να μην μεταπίπτουν σε δυσμενέστερη κατηγορία όχλησης».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για το ΣΧΟΟ της Βεργίνας, κουβλέντα ε?
Εκελί βάζει το χεράκι της η αρχαιολόγος και ο ΤΕΕ κάμει πλάτες.

Ανώνυμος είπε...

EKEI KANEI KOYMANTO H LOGIKH :
ΘΕΣΗ 12 ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΑΠ ΠΕΡΙΤΕΥΕΙ ΚΑΘΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΑ - ΧΥΤΥ ΕΠΟΧΗ !

Ανώνυμος είπε...

TO ΣXOAΠ ΤΟΥ ΜΑΡΑΝΕ ΤΟΥ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ !