Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΛΗΡΩΜΗ


Την διαβεβαίωση ότι οι ρακινοπαραγωγοί θα λάβουν το επόμενο διάστημα τα χρήματα που τους οφείλονται από τον ΕΛΓΑ,γράφει στο ρεπορτάζ του Ο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ (για τις ποσότητες που έμειναν στο χωράφι ή οδηγήθηκαν στην παραγωγή χυμού), τις επιδοτήσεις (δικαιώματα) και την εθνική οικονομική ενίσχυση των 0,07 ευρώ (περίπου) το κιλό έως το τέλος του Γενάρη έδωσαν οι κυβερνητικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (15/1) στο Μακροχώρι με πρωτοβουλία της «Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών».

Το θέμα των πληρωμών τέθηκε από τον επικεφαλής της κίνησης Τάσο Χαλκίδη και κυριάρχησε στην χθεσινή συνάντηση. Οι απαντήσεις δόθηκαν από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τάσο Σιδηρόπουλο και υποστηρίχθηκαν από τους άλλους δυο, τον Θανάση Γικόνογλου και τον Άγγελο Τόλκα.
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Σιδηρόπουλος επεσήμανε ότι έως τις 25/1 θα καταβληθούν τα χρήματα από τον ΕΛΓΑ και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η πληρωμή της εθνικής ενίσχυσης. Ο κ. Σιδηρόπουλος πρόσθεσε ακόμη ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει προς ψήφιση επτά νομοσχέδια που θα αλλάξουν την Ελληνική γεωργία ενώ για να προλάβει προβλήματα του παρελθόντος έχει ανοίξει τον διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς. Επίσης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για να καταβάλει τα χρήματα για τα Σχέδια Βελτίωσης και τους Νέους Αγρότες. Για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή των χρημάτων που προέρχονται από τις ποσότητες καλών ροδάκινων που παραδόθηκαν (και που καταβλήθηκαν από τις βιομηχανίες στους συνεταιρισμούς) ο κ. Σιδηρόπουλος προέτρεψε τους αγρότες να αρχίσουν να ελέγχουν τις διοικήσεις των Συνεταιρισμών τους.
ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ
Ο κ. Γικόνολγου πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση στις πληρωμές του ΕΛΓΑ οφείλονταν στις αποκλίσεις που παρουσίαζαν τα στοιχεία για τις ποσότητες που πρέπει να αποζημιωθούν. Επίσης τόνισε ότι την ευθύνη για την καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων φέρουν οι Ενώσεις διότι δεν ολοκλήρωσαν την ψηφιοποίηση. Ο κ. Γικόνογλου προχώρησε και σε προτάσεις όπως την εφαρμογή ενός σχεδίου «Καποδίστρια» και στο συνεταιριστικό σύστημα για την δημιουργία ισχυρών συνεταιρισμών ικανών να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.
ΤΟΛΚΑΣ
Ο Άγγελος Τόλκας συμφώνησε με τους δυο συναδέλφους του και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει μια διαφορετική αντιμετώπιση στους αγρότες ανοίγοντας τον διάλογο για το ροδάκινο.
ΧΑΛΚΙΔΗΣ
Εκ μέρους της ΝΔ, τοποθετήθηκε ο Μιχάλης Χαλκίδης. Αρχικά σημείωσε ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση οι αγρότες έπαιρναν πάντα επιπλέον χρήματα, που δεν προβλέπονταν από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Για την εθνική ενίσχυση των 0.07 ευρώ είπε ότι η κυβέρνηση άργησε να την δώσει ενώ για τα χρήματα των Νέων Αγροτών υποστήριξε ότι το Υπουργείο πρέπει να βρει τα χρήματα και να τα καταβάλει. Για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ σημείωσε ότι ενώ σε δυο μήνες θα ξεκινήσει η νέα υποβολή, ακόμη δεν έχουν εξεταστεί οι ενστάσεις των αγροτών για να τους επιστραφούν τα χρήματα που κατέβαλαν. Για τους συνεταιρισμούς δήλωσε ότι δεν διαφωνεί με την αναδιοργάνωσή τους αλλά είναι αντίθετος με την δημιουργία σχημάτων όπως η ΑΓΡΕΞ και Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.
ΧΑΜΠΙΔΗΣ
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της ΝΕ Δημήτρης Χαμπίδης τόνισε ότι το ροδάκινο είναι εθνικό προϊόν και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Εκ μέρους του ΚΚΕ, η γραμματέας της ΝΕ Μαίρη Παπαδοπούλου υποστήριξε ότι στις τσέπες των ροδακινοπαραγωγών δεν θα μείνουν περισσότερα από 0,17 ευρώ ανά κιλό όταν τα έξοδα παραγωγής είναι 0,23 – 0,25 ευρώ το κιλό. Η κ. Παπαδοπούλου σημείωσε ότι πρέπει να τεθεί προς συζήτηση η μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως για παράδειγμα η κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και το πετρέλαιο και σημείωσε κλείνοντας ότι ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να παρέχει κάλυψη 100% στις ζημιές.
  Ακολούθησαν παρατηρήσεις αγροτών ενώ από το προεδρείο επισημάνθηκε ότι είναι αποφασισμένοι να μην παραβρεθούν στην συνάντηση με την Υπουργό στις 25/1, αν μέχρι τότε δεν πληρωθούν. Επίσης όλοι συμφώνησαν ότι έγκαιρα πρέπει να αντιμετωπισθούν τα ζητήματα που αφορούν την παραγωγή του 2010.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Oi agrotopateres se drasi. Se ligoys mhnes tha toys doyme otan to rodakino tha exei kai pali problhma.