Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Kυκλοφόρησε η ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ- νέο τεύχος- Παγκοσμιοποίηση, η Βαβέλ του καπιταλισμού

Έργο Συλλογικό

Μαρξιστική Σκέψη τ.20
Παγκοσμιοποίηση. Η Βαβέλ του καπιταλισμού


Τριμηνιαίο περιοδικό για τη μαρξιστική θεωρία
Διεύθυνση Έκδοσης: Χρήστος Κεφαλής
Σελ.: 528 • Σχήμα: 16 x 23,5                                                         
ISSN: 1792-7684-20• Τιμή: 13,00€
Κυκλοφορεί:
Iούνιος 2016

Απρίλιος-Σεπτέμβριος 2016

Στην παγκοσμιοποίηση αφιερώνεται ο νέος, επετειακός τόμος 20 της Μαρξιστικής Σκέψης, «Παγκοσμιοποίηση. Η Βαβέλ του καπιταλισμού». Περιλαμβάνει άρθρα και αναλύσεις για το περιεχόμενο, τις πλευρές και τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης σε όλα.....
τα πεδία της κοινωνικής ζωής: οικονομία, πολιτική, ιδεολογία, τέχνη. Επιχειρεί να δώσει μια εικόνα των τεράστιων αλλαγών που συντελέστηκαν στις τελευταίες δεκαετίες κάτω από την επέλαση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, αλλά και των βαθιών αντιθέσεων και της αντίστασης που αναπόφευκτα προκαλούν. Ο τόμος χωρίζεται σε δυο μέρη.
Το πρώτο μέρος εστιάζει στα οικονομικά θεμέλια της παγκοσμιοποίησης και τις κοινωνικές πτυχές της. Ο Τζ. Μπ. Φόστερ αναλύει τη σχέση της παγκοσμιοποίησης με τον ιμπεριαλισμό, ενώ ο Π. Πατνάικ αναφέρεται στην επίδραση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ο Χ. Κεφαλής αναλύει το πώς επιδρά η παγκοσμιοποίηση στην επαναστατική προοπτική, ενώ οι Κ. Λαπαβίτσας και Γ. Τόλιος τη διαδικασία της χρηματιστικοποίησης και του ανοίγματος των αγορών μέσω των πολυμερών συμφωνιών. Οι Κ. Χάρμαν και Τζ. Τσουνάρα εξετάζουν το νεοφιλελευθερισμό και τις αστικές μελλοντολογικές προβλέψεις για την πορεία της παγκοσμιοποίησης, ενώ οι Τζ. Μπέιλι και Ντ. Τζουντ & Ζ. Χαμπίρ αναφέρονται στις επιπτώσεις της στην κατάσταση της εργατικής τάξης. Τέλος, οι Ρ. Γουίλκι, Ντ. Γκόντρεϊ, Ί. Μπράουν, Δ. Καλτσώνης, Ντ. Φιτζ, Κ. Σκορδούλης, Κ. Τοντχάντερ και Στ. Τρεγέ αναλύουν εκδηλώσεις και συνέπειες της παγκοσμιοποίησης σε επιμέρους πεδία, όπως η πληροφόρηση, οι ΜΚΟ, το Δίκαιο, η Εκπαίδευση, η διατροφή και η υγεία, οι γυναίκες, κ.ά.
 Στο δεύτερο μέρος εξετάζονται κυρίως οι πολιτικές και ιδεολογικές πλευρές της παγκοσμιοποίησης. Ο Φ. Σ. Μακρίδης αναφέρεται στις πρόσφατες αποκαλύψεις για τους φορολογικούς παραδείσους, ενώ ο Α. Αναγνωστάκης εξετάζει την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Δ. Κυρίλλου αναλύει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο νέο αυτό στάδιο, ενώ ο Α. Χανιέ πραγματεύεται το φαινόμενο του ISIS και του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Ο Τ. Γιαννόπουλος συζητά το πρόβλημα της μετανάστευσης, ενώ οι Φ. Σκοτ, Ε. Μπιλ και Ντ. Καζανόβας εξετάζουν τα σύγχρονα εθνικά προβλήματα στην Ευρώπη, σε Σκωτία, Βέλγιο και Ισπανία. Ο Β. Λιόσης πραγματεύεται το πρόβλημα της εξάρτησης και ο Σ. Ανδρονίδης το ζήτημα της βίας. Ο Π. Πατνάικ συζητά τα προβλήματα στρατηγικής της Αριστεράς στην Ινδία στο φως της παγκοσμιοποιητικής συγκυρίας και ο Ρ. Γουέαρ την πορεία του μαρξισμού στην Κίνα. Τέλος, οι Γ. Μανιάτης και Γ. Νίνος εξετάζουν συνέπειες της παγκοσμιοποίησης στη σφαίρα της τέχνης και της κουλτούρας και οι Σ. Στρούμπος και Ε. Μπατάλοβ συζητούν το ζήτημα του ολοκληρωτισμού με αφορμή τις καλλιτεχνικές του αναπαραστάσεις στη δυστοπική λογοτεχνία. Ο τόμος ολοκληρώνεται με ένα μέρος βιβλιοκριτικών.

Αυτό το δελτίο τύπου, καθώς και επιπλέον στοιχεία για το περιοδικό,

θα βρείτε online στο www.toposbooks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: