Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Συνέντευξη Δ. Κουτσούμα για όλα και για όλους: Για ΣΥΡΙΖΑ, Αρ. Πλατφόρμα, συγκυβέρνηση, διαγραμμένους

του Στ. Μπαμιατζή
news247


Με την επισήμανση πως το ΚΚΕ δεν πρόκειται να γίνει ποτέ ένα κόμμα καιροσκοπικό, τυχοδιωκτικό, "άλλα να λέει το πρωί άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ", ξεκίνησε η συνέντευξη του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα στην εφημερίδα Παραπολιτικά.
Και συνέχισε:

"Αυτά χαρακτηρίζουν κόμματα που η μόνη τους έγνοια είναι πώς θα καθίσουν στο σβέρκο του λαού, με απατηλά συνθήματα. Σήμερα πλέον υπάρχει αρκετή αρνητική πείρα από κόμματα που οδήγησαν με την πολιτική τους τη χώρα στην κρίση, από τον παλιό δικομματισμό ΝΔ- ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε εναλλάξ και σήμερα παρέα. Η ιστορία δεν πρέπει να επαναληφθεί με το νέο διπολισμό ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να μετρήσουμε κι άλλα χαμένα χρόνια. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να λέει μόνο αλήθειες στο λαό, να προτείνει ρεαλιστικές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση σε όφελός του. Οι άλλες προτάσεις, οδηγούν σε έξοδο υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων και τσακίζουν το λαό. Είναι ευθύνη του ελληνικού λαού να αποφασίσει. Το ΚΚΕ με όποιο κόστος θα συνεχίζει να είναι η φωνή της συνείδησης του λαού μας".

Ο κ. Κουτσούμπας ρωτήθηκε και για τον λόγο για τον οποίον δεν αποδέχεται την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για συνεργασία ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο, πρόσκληση την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την έχει κάνει και στον ίδιο το γραμματέα του ΚΚΕ.

Για κωμωδία με χαρακτηριστικά τραγωδίας κάνει λόγο ο κ. Κουτσούμπας στην απάντηση του.
"Θα επρόκειτο για κωμωδία εάν δεν έπαιρνε τα χαρακτηριστικά τραγωδίας η οποιαδήποτε πρόταση συνεργασίας και μάλιστα κυβερνητικής με κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που τους δίνει επαίνους ο κ. Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ, που τη μια μέρα λένε «κατάργηση» μνημονίων, την άλλη «αναστολή» μνημονίων και την επόμενη «επαναδιαπράγματευση» δανειακών συμβάσεων. Με κόμματα που χρησιμοποιούν από «επαναστατικές φράσεις» της κακιάς συμφοράς, μέχρι συνεδριακές αποφάσεις τους που τους κάνουν ΠΑΣΟΚ στη θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ, με γοργή σοσιαλδημοκρατικοποίησή τους, της πολιτικής δηλαδή που έφερε τη χώρα έως την βαθιά κρίση. Με κόμματα που υπηρετούν τμήματα της αστικής τάξης, προτείνοντας άλλο μείγμα διαχείρισης, όχι μόνο δεν πρόκειται να λυθούν προβλήματα του λαού και της νεολαίας στοιχειωδώς, αλλά θα οδηγήσουν σε πιο βαθιά και παρατεταμένη κρίση, ακόμα κι αν προηγηθεί μια αναιμική, πρόσκαιρη ανάπτυξη."

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στον Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και στην Αριστερή Πλατφόρμα.
"Όποιος, από τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να τον εγκαταλείψει, μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή, δεν εξαρτάται από τα καλέσματα του ΚΚΕ ή οποιουδήποτε άλλου. Εάν διαφωνείς με την στρατηγική του κόμματος που είσαι, παίρνεις το καπελάκι σου και φεύγεις, πας εκεί όπου μπορείς να βρεις κοινή γλώσσα δράσης, εντάσσεται στην μεγάλη κοινωνική λαϊκή συμμαχία, αλλάζεις ρότα, όχι μόνο περπατησιά. Δε νομίζω όμως ότι κάποιος σοβαρά πιστεύει ότι κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκεκριμένη «αριστερή πλατφόρμα» που αναφέρατε, εμπίπτει στην πιο πάνω κατηγορία. Και για την πολιτική που πρεσβεύει αλλά και για το γεγονός, ότι απλά διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην κατανομή εδρών, καρεκλών κλπ, όσο και στην διαμόρφωση της πολιτικής του. Επί της ουσίας γίνεται χρόνια τώρα το άλλοθι της «αριστεροσύνης» του ΣΥΡΙΖΑ. Και με τα κάθε είδους «άλλοθι» και όσους έχουν επιλέξει να παίζουν αυτό το ρόλο, οι τίμιοι αγωνιστές καλό θα είναι να είναι διπλά κουμπωμένοι και τριπλά πονηρεμένοι."

Ως προς την Λαϊκή Συμμαχία και το εάν ι ιδέα αυτή που προβάλλει το ΚΚΕ αγγίζει τον απολυμένο οικογενειάρχη ή τον νέο άνεργο, ο γγ του ΚΚΕ δηλώνει:
"Εάν οι άνεργοι, οι απολυμένοι δεν παλέψουν χέρι- χέρι, μαζί με όσους σήμερα έχουν ακόμα δουλειά, βγάζουν μεροκάματο, εάν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν παλέψουν μαζί με αυτούς του δημοσίου, εάν οι αυτοαπασχολούμενοι, δεν βρεθούν μαζί με τους αγρότες και τους εργάτες ενάντια στο σύστημα, ενάντια στα μονοπώλια που τους συνθλίβουν, τότε δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα. Εχθρός του άνεργου δεν είναι ο διπλανός του που έχει ακόμα δουλειά, αλλά το σύστημα που γεννά ανεργία, φτώχεια, δυστυχία, είναι τα μονοπώλια που για την κερδοφορία τους πατάνε επί πτωμάτων, χρησιμοποιούν του άνεργους ως εφεδρική στρατιά για να ρίχνουν τα μεροκάματα και τους μισθούς, να ανατρέπουν εργασιακά δικαιώματα."

Αφού αναφέρθηκε επίσης και στη θεωρία των "άκρων", για την οποία υποστήριξε πως ανακαλύφθηκε για να καλύψει τον ρόλο που παίζει το μοναδικό "άκρο", ο ναζισμός- φασισμός, σημείωσε πως στις εκλογές για την Τ.Α. είπε πως οι υποψήφιοι - συνεργαζόμενοι με το κόμμα θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως να συμφωνούν με το περιεχόμενο του προγράμματος και των θέσεων του ΚΚΕ.

Ακόμη τόνισε, μιλώντας για τα εκλογικά ποσοστά στην επόμενη αναμέτρηση, πως "Όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη που θα μας δώσει ο λαός, τόσο μεγαλύτερη θα μπορέσει να γίνει και η συμβολή μας σε αυτούς τους στόχους".

Αξιοσημείωτο είναι πως ο κ. Κουτσούμπας δέχτηκε και μία αρκετά προσωπική ερώτηση από το δημοσιογράφο της εφημερίδας:
"Πολλοί λένε ότι ο Δ. Κουτσούμπας είναι ένας σκληρός κομμουνιστής, ένας αυστηρός άνθρωπος, που σπανίως χαμογελά, προσηλωμένος μόνο στην ιδεολογία του και τίποτε άλλο. Όλη η ζωή σας αρχίζει και τελειώνει με την ενασχόληση σας στο ΚΚΕ";
"Ξέρετε, πολλές φορές οι λέξεις από μόνες τους, δεν λένε και πολλά πράγματα:
"Σκληρός", "αυστηρός", "δεν χαμογελά", "ενασχόληση μόνο με το ΚΚΕ" και άλλα σχετικά. Να σας ρωτήσω εγώ κάτι:
Σκληρός σε τι; Σκληρός απέναντι στον πολιτικό αντίπαλο που λέγεται "Χρυσή Αυγή", ναζισμός, για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να είναι κάποιος; Αυστηρός απέναντι στον εαυτό μου για πιθανά λάθη και παραλείψεις ; Απέναντι σε όσους επεδίωξαν να διαλύσουν το ΚΚΕ; Δεν θα έπρεπε σε αυτά να είναι κάποιος αυστηρός; Όπως δεν μπορείς να είσαι χαμογελαστός όταν πάνε στο σπίτι του άνεργου μεταλλεργάτη για κατάσχεση επειδή χρωστά στην εφορία… Χαμογελάς για παράδειγμα, όταν βρίσκεσαι στο γάμο προσφιλούς προσώπου σου. Χαμογελάς όταν μαθαίνεις ότι η κόρη σου πέρασε στο πανεπιστήμιο επίσης. Η ενασχόληση με το ΚΚΕ για τον ΓΓ της ΚΕ του, από το πρωί μέχρι το βράδυ, είναι δυνατόν να θεωρείται μεμπτόν; Παρεπιμπτόντως, να σας πω, ότι είδα και μια καταπληκτική παράσταση την προηγούμενη βδομάδα στο Ηρώδειο, την "Μαντάμα Μπατερφλάι" από την Εθνική Λυρική Σκηνή…"

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: