Τη νομική διάσταση του θέματος δίνει με ένα σημείωμα ο Γιώργος Σάρλης, δικηγόρος Θεσσαλονίκης και μέλος της Κομμουνιστικής Τάσης του Σύριζα για την σημερινή δολοφονία του 18χρονου που πήδηξε από το τρόλεϊ και σκοτώθηκε γιατί ήθελε να αποφύγει τον έλεγχο.
Η νομική προσέγγιση του ζητήματος έχει ως πυρήνα ότι δεν μπορεί ένας πολίτης (ο ελεγκτής) να συλλάβει έναν...
άλλο πολίτη.
Διαβάστε:
Ακόμη και μετά τον Ν. 3920/2011 που προσέθεσε την αποφυγή πληρωμής εισιτηρίου ως πταίσμα στο άρθρο 391 Π.Κ. εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 275 και 409 Κ.Π.Δ. από όπου προκύπτει ότι κανένας πολίτης δεν έχει δικαίωμα, όπως αντίθετα γίνεται με τα πλημμελήματα και τα κακουργήματα, να συλλάβει ο ίδιος δράστη πταισμάτων.
Τα εγκλήματα αυτά -αν αποδεχθούμε πως είναι εγκλήματα, πράγμα ιδιαίτερα αμφισβητούμενο- θεωρούνται τόσο μικρής απαξίας που ο νομοθέτης δεν αφήνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε πολίτη να αναλαμβάνει μια τέτοια εξουσία. Μόνο αστυνομικά όργανα που έσπευσαν ή ανακριτικοί υπάλληλοι και μόνο για την άμεση εισαγωγή του δράστη σε δίκη όταν αυτή είναι δυνατή ή τη βεβαίωση της ταυτότητάς του έχουν τέτοιο δικαίωμα.
Αν τώρα, ο νόμος δεν επιτρέπει μια τέτοια κατακράτηση για τον σκοπό της σύλληψης, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να επιτρέπει αυτήν για οποιονδήποτε άλλον σκοπό, όπως λ.χ. για τη βεβαίωση του προστίμου από τον ελεγκτή.
Άρα, νομίζω ότι, ανεξάρτητα από τις "τρύπες" που δημιουργούνται έτσι στον μηχανισμό αντιμετώπισης της εισιτηριοαποφυγής και που δεν έχουμε καμία υποχρέωση να μας απασχολούν κι εμάς ως πρόβλημα, κάθε κατακράτηση πολιτών μέσα σε λεωφορεία που γίνεται από ελεγκτές και οδηγούς αυτών και η κράτησή τους έως το τέλος της διαδρομής κλπ συνιστούν παράνομη κατακράτηση τους που τιμωρείται κατά το άρθρο 325 Π.Κ.
Από αυτή την αυθαίρετη κράτησή του προσπάθησε να δραπετεύσει σήμερα το πρωί ο νεκρός συμπολίτης μας στην Αθήνα που το μόνο που ξέρουμε γι' αυτόν είναι ότι ήταν 18χρονών, άνεργος και φτωχός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου