Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

ΛΙΤΟΧΩΡΟ - "ΝΕΦΕΛΕΣ" του Αριστοφάνη από το Λύκειο Λιτοχώρου μάγεψαν τους θεατές στο θεατράκι

Από την παράσταση στην αρχαία Μεσσήνη
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου Λιτοχώρου καθήλωσαν τους εκατοντάδες θεατές που συγκεντρώθηκαν σήμερα το βράδυ στο θεατράκι του Λιτοχώρου ερμηνεύοντας τις Νεφέλες του Αριστοφάνη.
Με ερμηνείες που "αγγίζουν" τις αντίστοιχες επαγγελματικές οι μικροί ηθοποιοί απέδωσαν το διασκευασμένο έργο που ήταν προσαρμοσμένο στην δική μας πραγματικότητα και...
έστειλαν μηνύματα τόσο στους πολίτες του καναπέ όσο και στους πολυάριθμους τοπικούς πολιτικούς που ευθέως τους αποκάλεσαν δια του ..Αριστοφάνη, λαμόγια. Κι όχι μόνον αυτούς.
 
Η θεατρική παράσταση «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, διδάχθηκε στο λύκειο Λιτοχώρου στα πλαίσια μιας ερευνητικής εργασίας, στη συνέχεια όμως εντάχθηκε στο πολιτιστικό πρόγραμμα. Διδάχθηκε όλη τη χρονιά και αρχικά ανέβηκε στο αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης και ακολούθως στο αρχαίο θέατρο του Δίου και σήμερα στο Λιτόχωρο ενταγμένο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Δίου Ολύμπου 
 
 
 
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Σύμφωνα με ενημερωτικό έντυπο που ετοίμασε το λύκειο Λιτοχώρου, το οποίο και διανεμήθηκε,οι Νεφέλες του Αριστοφάνη είναι μια κωμωδία με πολλαπλά μηνύματα.
«Σ’έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, ο αριστοφανικός λόγος αποτυπώνει την ανάγκη, ως έθνος, να αποκτήσουμε τη γέφυρα ανάμεσα στον νεωτερισμό και την παράδοση, συμφιλιώνοντας το παλιό με το καινούργιο.
 
Η παιδεία βαθαίνοντας τη σκέψη μας στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την αρετή, μας δίνει το μέτρο για να βαδίσουμε με σταθερά βήματα δημιουργώντας νέα οράματα και προοπτικές.
 
Τελικά, με έναν εντυπωσιακό τρόπο και τόσους αιώνες μετά, ο Αριστοφάνης αναδεικνύει και πάλι τα ίδια προβλήματα, αλλά τούτη τη φορά δυστυχώς χωρίς να καταδικάζει άδικα κανέναν. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι θα μας ανυψώσει έστω και για λίγο πνευματικά και ηθικά», αναφέρει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, το ενημερωτικό έντυπο του λυκείου Λιτοχώρου.
 
ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο Στρεψιάδης, ένας απαίδευτος αγρότης, πνιγμένος στα χρέη εξαιτίας της σπάταλης ζωής του γιου του, αποφασίζει να φοιτήσει στη σχολή του Σωκράτη για να μυηθεί στη μαιευτική του μέθοδο και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους δανειστές του στα δικαστήρια. Αποδεικνύεται όμως …ανεπίδεκτος μαθήσεως, και στη θέση του στέλνει το γιο του, μια απόφαση που θα στραφεί εναντίον του.
 
Ο Αριστοφάνης στις «Νεφέλες» σατιρίζει τη χωρίς ηθικούς φραγμούς διδασκαλία των σοφιστών και του Σωκράτη, που τον θεωρεί υπεύθυνο για τη διαφθορά των νέων της εποχής του. Παράλληλα όμως χτυπά την ευπιστία των σύγχρονών του και την προθυμία τους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
 
Ως κωμικός ποιητής, χωρίς να φιλοσοφεί και να εμβαθύνει, καταδικάζει άδικα τον Σωκράτη προσπαθώντας να αναδείξει τα προβλήματα της εποχής του και να βοηθήσει τους συμπολίτες του να ανυψωθούν πνευματικά και ηθικά και να απαλλαγούν από τους επιτήδειους που προωθούν την αθεΐα, την απειθαρχία, τον ατομικισμό και την περιφρόνηση στην παράδοση.
 
ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ
Στρεψιάδης: Κυρίτση Ουρανία
Σωκράτης: Φουρκιώτης Αθανάσιος
Φειδιππίδης: Μαρνέλας Κωνσταντίνος
Άδικος Λόγος: Μαυρουδή Λυδία
Δίκαιος Λόγος: Νικοπούλου Ελένη
Υπηρέτης: Σκρέτας Κωνσταντίνος
Μαθητής 1: Κουντουριώτη Αντιγόνη
Μαθητής 2: Κάκαλος Νικόλαος
Μαθήτρια2013: Καραηλιά Βασιλική
Πασίας: Βασίλας Δημήτριος
 
Χορός: Γκούντα Ευαγγελία, Βασίλας Δημήτριος, Κάκαλος Νικόλαος, Κουλιάνου Αναστασία, Κουντουριώτη Αντιγόνη,Μανουσιάκη Αθηνά, Μαρνέλας Κωνσταντίνος, Μαυρουδή Λυδία, Νίκα Μαρία, Νικοπούλου Ελένη, Σκρέτας Κωνσταντίνος, Τζέτζι Ειρήνη, Βάρκα Μυρσίνη, Καντζιούρης Αλέξανδρος και Πουρλιώτη Μαρία.
 
Σκηνοθεσία: Παπαϊωάννου Γεώργιος.
 
Βοήθησαν οι μαθητές: Κυρίτση Ουρανία, Μαυρουδή Λυδία, Μαρνέλας Κωνσταντίνος και Νικοπούλου Ελένη.
 
Διδασκαλία αρχαίου δράματος – μελοποίηση χορικών: Παπαϊωάννου Γεώργιος.
 
Ερμηνευτική προσέγγιση του κειμένου: Καρατζίδου Παναγιώτα.
 
Διδασκαλία χορικών – τραγούδι: Αμπάδου Μελιτινή.
 
Μουσική επιμέλεια: Σάλτας Ιωάννης, Κυρίτσης Ελευθέριος.
 
Σκηνικά: Αγγέλης Αθανάσιος, Δημητρίου Γεώργιος, Μαυρουδής Μάριος.
 
Ενδυματολογία: Καραηλιά Βασιλική, Τζέτζι Ειρήνη.
 
Χορογραφία: Μανώλη Θωμαή, Κουντουριώτη Αντιγόνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: