Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Άγγ. Χάγιος και Γ. Σηφακάκης για τα πολιτικά καθήκοντα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Συνεδριάζει το ΠΣΟ την Κυριακή

Άγγ. Χάγιος*
Γ. Σηφακάκης*
Δύο στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταθέτουν την άποψή τους για τα

πολιτικά καθήκοντα που έχει η οργάνωση εν όψει των ραγδαίων εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Στην βδομαδιάτικη εφημερίδα "ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" ο Άγγελος Χάγιος και ο Γιάννης Σηφακάκης

Άγγελος Χάγιος (μέλος ΠΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

Η συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη καμπή των πολιτικών εξελίξεων και της ταξικής πάλης. Οι καταλήψεις των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ από τους εργαζόμενους και η γενικότερη λαϊκή αντίδραση στο πραξικόπημα του Σαμαρά, προκάλεσαν ισχυρό κλονισμό στην κυβέρνηση των μνημονίων, της άγριας λιτότητας, των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.
Αναδείχτηκε, άλλη μια φορά, η δυνατότητα του κινήματος, μέσα από καμπές και εξάρσεις, να προκαλεί κλονισμό στις μνημονιακές κυβερνήσεις όπως σε αυτές του Παπανδρέου και του Παπαδήμου παλιότερα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνέβαλε και σε αυτή τη μάχη με όλες τις δυνάμεις της. Κάλεσε και καλεί όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος και της αριστεράς να δράσουν από κοινού και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων ότι μπορεί να αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ των αγωνιστικών ανατρεπτικών τάσεων και δυνάμεων σε βάρος των τάσεων και δυνάμεων συμβιβασμού και υποταγής. Να συμβάλουν, συνολικά, σε ένα αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής και της κυβέρνησης.

Η περίοδος είναι κρίσιμη. Το ερώτημα της ανατροπής της βάρβαρης επίθεσης και της υπεραντιδραστικής ανασυγκρότησης που επιχειρεί το κεφάλαιο για να ξεπεράσει την κρίση του, η οικοδόμηση μιας άλλης προοπτικής σε σύγκρουση με το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ - ΔΝΤ, είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Τολμηρά

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τις αποφάσεις της συνδιάσκεψής της, απάντησε τολμηρά. Αναβάθμισε την πολιτική τακτική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης του κεφαλαίου με προοπτική την επανάσταση στη βάση του αναγκαίου αντικαπιταλιστικού προγράμματος, της συγκρότησης του αντικαπιταλιστικού πόλου και του αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής. Επεξεργάστηκε τους πολιτικούς στόχους, τη μετωπική τακτική και τους άξονες δράσης και ήδη η ΚΣΕ διαμορφώνει τις παρεμβάσεις μας στο κίνημα και στα πολιτικά μέτωπα.

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Οργανο καλείται, στο πλαίσιο αυτό, να επεξεργαστεί το σχέδιο παρέμβασής μας. Με κινητήρια δύναμη τις Τοπικές και Κλαδικές Επιτροπές, με τη διαμόρφωση δικού τους προγράμματος δράσης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ οργανώνει πλατιά εξόρμηση για την παρουσίαση των πολιτικών της θέσεων. Προβάλλει και προωθεί στο μαχόμενο κόσμο του κινήματος και της αριστεράς τις προτάσεις της για την ανατρεπτική κοινή δράση μέσα στο κίνημα και την πολιτική συμπόρευση των αντικαπιταλιστικών, αντιιμπεριαλιστικών, αντιΕΕ δυνάμεων.

Έχουμε μπροστά μας τη μάχη της ΕΡΤ, για να σπάσει η Πράξη και όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου καθώς και η επιστράτευση των αγωνιζόμενων κλάδων. Είναι επείγουσα η ανάγκη να συντονιστούν όλες οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε ενιαίο σχέδιο, για την αντιμετώπιση της νέας αντιλαϊκής επιδρομής που εξαπολύει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μέσα στο καλοκαίρι με απολύσεις, κλείσιμο νοσοκομείων, σχολείων και άλλων δημόσιων οργανισμών, σφαγιασμό συντάξεων και μισθών, ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών αγαθών. Για να συμβάλουμε, με κέντρο την νεολαία, σε ένα σύγχρονο κίνημα ανέργων σε όλες τις γειτονιές και τις περιοχές, συνδεμένο με το εργατικό κίνημα και τα συνδικάτα. Για να ανοίξουμε, αποφασιστικά και συνολικά, το μέτωπο κατά της απολυταρχικής κρατικής επίθεσης, της εργοδοτικής φασιστικής και ρατσιστικής βίας.

Απευθυνόμαστε με όλους τους δυνατούς τρόπους και, στη βάση ενός συγκεκριμένου πλαισίου, καλούμε τις μαχόμενες πολιτικές δυνάμεις της «συμπόρευσης», της αριστεράς και του εργατικού κινήματος, να οικοδομήσουμε, από πάνω και από κάτω, έναν μεγάλο ενοποιημένο εργατικό συντονισμό που θα δώσει ενωτική, νικηφόρα μάχη στα μέτωπα αυτά.

Συζητάμε και προωθούμε πρωτοβουλίες στην πάλη για την «έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ». Η παρέμβαση αυτή μπορεί να πάρει ευρύτερα λαϊκά χαρακτηριστικά, να συμμετέχουν υπάρχουσες συλλογικότητες και να αποτελέσει πραγματική διαδικασία επαφής με πλατιές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και ρεύματα που κινούνται σε αντι-ΕΕ λογική. Η υπάρχουσα κίνηση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Προωθούμε αποφασιστικά την πρόταση μετωπικής πολιτικής συμπόρευσης. Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις που περιγράφει η απόφασή μας, σε ανένταχτους αγωνιστές, πρωτοπόρους εργαζόμενους, διανοούμενους. Τους καλούμε σε μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση.

Κρίσιμο ζήτημα είναι η πολιτική-οργανωτική ανάπτυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με έμφαση σε εργατικό-λαϊκό κόσμο. Η δημοκρατική αποφασιστική λειτουργία των ΤΕ, η δημιουργία νέων -κλαδικών κυρίως- επιτροπών. Τα γρήγορα βήματα στην συγκρότηση του ΠΣΟ με τη δημιουργία των γραμματειών (με πρώτη του συνδικαλιστικού). Η καλύτερη λειτουργία του με συμμετοχή όλου του δυναμικού του στον καταμερισμό καθηκόντων, στο σχεδιασμό και τη λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.


Γιάννης Σηφακάκης (μέλος ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

H 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έγινε στις 1,2 Ιούνη, τις μέρες που εκατομμύρια άνθρωποι πλημμύριζαν τους δρόμους των μεγαλουπόλεων της Τουρκίας. Ενα ακριβώς μήνα μετά, 14 εκατομμύρια διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους στην Αίγυπτο, ξεκινώντας μια τρίτη φάση σε μια επανάσταση που ακόμα συνεχίζεται. Εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να διαδηλώνουν ενάντια στη βαρβαρότητα της αγοράς στη Βραζιλία.
Την ίδια στιγμή που το παγκόσμιο κύμα αγώνων γίνεται πρωτοσέλιδο, η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Στις ΗΠΑ, μια και μόνο δήλωση του προέδρου της Fed Μπερνάνκι για περιορισμό της ρευστότητας σπέρνει τον πανικό στις παγκόσμιες αγορές, ενώ στην Ευρώπη οι υπουργοί Οικονομικών υιοθετούν και επίσημα το “μοντέλο διάσωσης” της Κύπρου, το bail in.

Στην Ελλάδα, μπαίνουμε σε ένα καυτό καλοκαίρι. Η Ιστορία ήδη καταγράφει την τέταρτη μνημονιακή κυβέρνηση μετά την κυβέρνηση ΓΑΠ, την κυβέρνηση Παπαδήμου και την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Και οι τρεις τους κατέρρευσαν κάτω από τη δύναμη του εργατικού κινήματος, η οποία όξυνε και τις εσωτερικές τους αντιθέσεις. Τώρα, ο Σαμαράς αγκαλιά με τον Βενιζέλο ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί, αναγκασμένοι να προχωρήσουν τις μνημονιακές επιθέσεις, αλλά από πολύ χειρότερη αφετηρία.

Ανατροπή

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η μοναδική δύναμη της Αριστεράς που μέσα και από την απόφαση της πρόσφατης Συνδιάσκεψης υποστήριξε ότι η δύναμη για την ανατροπή των μνημονίων δεν βρίσκεται στην αναμονή των εκλογών ή στην αναμονή της “αλλαγής” ταξικών συσχετισμών, αλλά στις πρωτοβουλίες στο εργατικό κίνημα εδώ και τώρα: Μετωπικούς αγώνες, απεργίες διαρκείας και καταλήψεις για να σπάσουμε την επιστράτευση, για να σταματήσουμε τις απολύσεις, τα κλεισίματα και τις ιδιωτικοποιήσεις, ξεπέρασμα από τα κάτω των εμποδίων και των ξεπουλημάτων της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Για εμάς, η έκρηξη της ΕΡΤ δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Οι αγωνιστές-τριες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρέθηκαν καλύτερα προετοιμασμένοι και πρωτοστάτησαν -από μέσα και από έξω- για να κερδηθεί και να οργανωθεί η κατάληψη στην ΕΡΤ, το απεργιακό πρόγραμμα και η περιφρούρηση, προωθώντας την απεργία διαρκείας στα υπόλοιπα ΜΜΕ, οργανώνοντας συσκέψεις συνδικαλιστών, σωματείων και ομοσπονδιών με στόχο να υπάρξει συντονισμός και πανεργατική συνέχεια.

Αυτά είναι τα άμεσα βήματα που μπορούν να ενώσουν εδώ και τώρα σε μια ακαταμάχητη δύναμη τον αγώνα της ΕΡΤ με τους αγώνες που ξεκινάνε οι εργαζόμενοι ενάντια στα ξεπουλήματα των λιμανιών και του νερού, ενάντια στις απολύσεις στους ΟΤΑ και την εκπαίδευση, τα κλεισίματα των νοσοκομείων, τις απολύσεις στα τσιμέντα Χαλκίδας, στον Κατσέλη.

Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ παίζουν κρίσιμο ρόλο ώστε να νικήσουν αυτοί οι αγώνες αλλά και για να μπολιαστούν με την προοπτική της αντικαπιταλιστικής διεξόδου από την κρίση με τη διαγραφή του χρέους, έξοδο από την ΕΕ, κρατικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων που κλείνουν - με καταλύτη το ζήτημα του εργατικού ελέγχου. Το παράδειγμα της ΕΡΤ δείχνει ότι η επιβολή εργατικού ελέγχου, που σταθερά και επίμονα προβάλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι ένα πολύ πιο άμεσο, ρεαλιστικό και εύχρηστο εργαλείο από τις επερωτήσεις στη Βουλή και την αλλαγή στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Και έχει σαν υποκείμενο τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ανοίξει και πολιτικά δρόμους για το κίνημα. Σε κάθε συνοικία και πόλη, όπου υπάρχουν αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός δυνατού αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος μέσα από τις μάχες για την υπεράσπιση της ιθαγένειας και της νομιμοποίησης των μεταναστών, του κλεισίματος των στρατοπέδων συγκέντρωσης, της Μανωλάδας, την σύγκρουση με τους φασίστες. Στην υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και όλων όσων μπαίνουν στο στόχαστρο του Δένδια και των ανθρωποφυλάκων του.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρεί κομβική την ανάγκη για κοινή δράση της Αριστεράς και όλων των μαχόμενων κομματιών μέσα στους αγώνες. Η κατάληψη της ΕΡΤ το απέδειξε, με όλη την Αριστερά να βρίσκεται μαζί στην περιφρούρηση, στην πανεργατική απεργία. Χρειάζεται να επιμείνουμε στις ενωτικές πρωτοβουλίες όχι μόνο στο προαύλιο της ΕΡΤ αλλά σε κάθε απεργία και σε κάθε αντιφασιστική κινητοποίηση. Σε αυτές τις μάχες χτίζεται βήμα βήμα η δυνατότητα συνεργασίας και συμπόρευσης με άλλες δυνάμεις και πρωτοπόρους αγωνιστές της Αριστεράς και όχι μέσα από «συναντήσεις κορυφής» και «κοπτοραπτική πλαισίων».
Στη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Κυριακή θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να οργανώσουμε καλύτερα το δυνάμωμα και το άπλωμα των πρωτοβουλιών σε όλα αυτά τα μέτωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: