Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Χρήστος Κάκαλος. Ο κατακτητής του Ολύμπου

Το καλοκαίρι του 1913, ο 30χρονος κυνηγός αγριοκάτσικων Χρήστος Κάκαλος από το Λιτόχωρο Πιερίας δεν φανταζόταν ότι έδινε ραντεβού με την Ιστορία, όταν τον προσέγγιζαν δύο Ελβετοί περιηγητές στην πρόσφατα απελευθερωμένη Μακεδονία.

Ο φωτογράφος Φρεντερίκ Μπουασονά και...
ο συγγραφέας Ντανιέλ Μπο-Μποβί έψαχναν έναν οδηγό βουνού για να τους βοηθήσει να φτάσουν στην κορυφή του μυθικού Ολύμπου, κάτι που δεν είχε καταφέρει κανείς έως τότε. Επειτα από τέσσερις ημέρες κοπιαστικής ανάβασης, με πενιχρά μέσα και σε δυσμενείς συνθήκες, οι τρεις άνδρες ήταν οι πρώτοι που κοιτούσαν την Ελλάδα από το πιο ψηλό μπαλκόνι της, τον Μύτικα ή «κορυφή Βενιζέλος», όπως τη βάφτισαν τότε.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ιστορική πρώτη ανάβαση και εκατοντάδες ορειβάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό δίνουν ραντεβού στο «βουνό των θεών» για να τιμήσουν την επέτειο. Εκεί θα είναι, μεταξύ άλλων, τα δύο εγγόνια του Χρ. Κάκαλου και απόγονοι των δύο Ελβετών ορειβατών, αλλά και ο σημερινός ζωντανός θρύλος του Ολύμπου, ο 79χρονος Κώστας Ζολώτας, ο άνθρωπος που παρέλαβε τα «κλειδιά» του Ολύμπου από τον ίδιο τον Κάκαλο, στη συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάβασή του στον Μύτικα, το 1972, σε ηλικία 93 ετών.

Οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση, που διοργανώνονται από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης, τον ΕΟΣ Λιτοχώρου, τον Δήμο Δίου Ολύμπου και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού, ξεκινούν αυτό το Σαββατοκύριακο με τριήμερο συνέδριο βαλκανικών ομοσπονδιών ορειβασίας και ημερίδα στον Δήμο Δίου Ολυμπίου.

Στις 20 και 21 Ιουλίου εκατοντάδες ορειβάτες θα συμμετάσχουν στην 73η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Οροπέδιο των Μουσών, σε υψόμετρο 2.650 μέτρων, όπου βρίσκεται και το Καταφύγιο Κάκαλος, που πήρε το όνομα του πρώτου «κατακτητή» του Ολύμπου. Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι απόγονοι των τριών ορειβατών, ενώ μία μέρα νωρίτερα θα παρουσιαστεί από τα ΕΛΤΑ αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων. «Η απόδοση τιμής στους ανθρώπους αυτούς, που άνοιξαν τον δρόμο σε εμάς τους επόμενους, είναι η ελάχιστη οφειλή της ορειβατικής κοινότητας», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΕΟΟΑ, Δ. Γεωργούλης.

Στις 2 Αυγούστου, ακριβώς την ημέρα που συμπληρώνεται ένας αιώνας από το κατόρθωμα των τριών ορειβατών, ο ΕΟΣ Λιτοχώρου κορυφώνει τις εκδηλώσεις με επετειακή ανάβαση στον Μύτικα.

Οι δύο Ελβετοί περιηγητές, που κατέγραφαν τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Μακεδονία, έβαλαν μπροστά το εγχείρημα τον Ιούλιο του 1913 και έφτασαν στο Λιτόχωρο με βάρκα από τη Θεσσαλονίκη.
Βρήκαν τον Χρήστο Κάκαλο που ήξερε τα μονοπάτια του Ολύμπου από το κυνήγι αγριοκάτσικων και τον έπεισαν να τους οδηγήσει. Σύμφωνα με τις καταγραφές, που άφησαν πίσω τους οι Ελβετοί, παρόλο που ήταν κατακαλόκαιρο, δοκιμάστηκαν σε ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες, αφού συνάντησαν φοβερή θύελλα, πυκνή ομίχλη, χαλάζι και δυνατούς ανέμους.
Μπροστά ο Κάκαλος και πίσω οι δύο Ελβετοί, δεμένοι με σκοινί μεταξύ τους, πάτησαν την τρίτη μέρα σε μια κορυφή που πίστεψαν ότι είναι η ψηλότερη. Καταπονημένοι, αλλά και ενθουσιασμένοι, τη βάφτισαν «Κορυφή της Νίκης».36.Xr_.-Kakalos

Κατεβαίνοντας, ωστόσο, ο καιρός άνοιξε και οι τρεις ορειβάτες απογοητεύτηκαν διαπιστώνοντας ότι υπάρχει και άλλη, ψηλότερη κορυφή. Με τα κεφάλια κάτω και αμίλητοι αρχίζουν την κατάβαση, μέχρι που συνάντησαν τον «κατακόρυφο διάδρομο» που οδηγεί στον Μύτικα. «Απάνω;» τους ρώτησε ο Κάκαλος, δείχνοντας την κορυφή. «Ναι», του έγνεψαν οι άλλοι δύο.

Ο Ελληνας ορειβάτης έβγαλε τα παπούτσια γιατί γλιστρούσαν και σκαρφαλώνοντας σαν αγριοκάτσικο στους επικίνδυνους βράχους πάτησε πρώτος τον Μύτικα. Πίσω του ακολούθησαν οι Μουασονά και Μποβί, οι οποίοι χρόνια μετά εξέδωσαν βιβλίο με τις φωτογραφίες ντοκουμέντα και τις διηγήσεις τους.

ΤΟ ΑΝΤΙΟ -Ανέβηκε στην κορυφή σε ηλικία 93 ετών!

Ο Κωνσταντίνος Ζολώτας μεγάλωσε κι αυτός στο Λιτόχωρο, στη «σκιά» του Ολύμπου. Ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή του σε ηλικία 16 ετών και μυήθηκε στα μυστικά του από τον ίδιο τον «μπαρμπα-Χρήστο» Κάκαλο. Το 1972, ο Κάκαλος ήταν 93 ετών και ήθελε να ανέβει για τελευταία φορά, για να αποχαιρετήσει το βουνό. Μια μέρα, ο Ζολώτας του λέει «μπαρμπα- Χρήστο είσαι έτοιμος να πάμε;». «Να πάμε» απάντησε εκείνος. Μαζί τους πήραν και τις τρεις τότε κόρες του Ζολώτα, ηλικίας 3, 5 και 10 ετών.

«Τα πόδια του διαμαρτύρονταν, αλλά η ψυχή του ήταν ασυγκράτητη», θυμάται ο τελευταίος και διηγείται στο «Εθνος» την εμπειρία που τον σημάδεψε: «Σιγά σιγά ανεβαίναμε. Κάναμε πολλές στάσεις. Κάποια στιγμή μου λέει ότι τον ενοχλούν τα παπούτσια και βγάζει έναν σουγιά για να τα κόψει. Μετά γυρνάει και μου λέει: Δεν φταίνε τα παπούτσια, Κώστα, τα πολλά τα χρόνια φταίνε…». Στον δρόμο έκανε μια αναδρομή των αμέτρητων αναβάσεών του, με τις εικόνες να περνούν μπροστά του σαν κινηματογραφική ταινία. Ηταν ο απολογισμός, στην τελευταία ανάβαση. Οταν έφτασαν στον Μύτικα, πατούσαν ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος ορειβάτης, 93 ετών, και η μικρότερη, η 3χρονη κόρη του Ζολώτα, Χριστίνα

.ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ -

www.dionolympos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: