Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

1η συνεδρίαση ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: ψήφισμα της Κομμ. Τάσης για δέσμευση έναντι των απολυμένων και υπεκφυγή της πλειοψηφίας


1004715Διαβάστε τι συνέβη στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση
της νέας ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η Κομμουνιστική Τάση κατέθεσε ένα σημαντικό ψήφισμα για τους εργαζόμενους που απολύονται.


Σήμερα συνεδρίασε για πρώτη φορά η νέα ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, εκλέγοντας νέα Πολιτική Γραμματεία και Γραμματέα για το κόμμα. Κατά τη διάρκεια της...
συνεδρίασης ήταν εμφανής η προσπάθεια από την πλειοψηφία να μην διεξαχθεί πολιτική συζήτηση, αλλά η διαδικασία να περιοριστεί σε μια διεκπεραιωτική, τυπική συζήτηση για τον οργανωτικό απολογισμό του συνεδρίου και τα οργανωτικά καθήκοντα της νέας Πολιτικής Γραμματείας.

Οι σύντροφοι Εύη Τούντα και Σταμάτης Καραγιαννόπουλος, σε μια προσπάθεια να προκύψουν από την συνεδρίαση οι πολιτικές αποφάσεις που αναμένουν από το ηγετικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ οι εργαζόμενοι, κατέθεσαν για λογαριασμό της Κομμουνιστικής Τάσης το ακόλουθο συνοπτικό ψήφισμα: «Οι χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στις κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες, στις οποίες αδίστακτα προβαίνει η κυβέρνηση της τρόικας και της ελληνικής άρχουσας τάξης, αποτελούν άλλο ένα δείγμα της βαρβαρότητας της πολιτικής των Μνημονίων ενάντια στην εργατική τάξη, σε «δημόσιο» και ιδιωτικό τομέα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης έναντι αυτών των χιλιάδων εργαζόμενων που απολύονται ή θα απολυθούν, δεσμεύεται ότι μόλις εκλεγεί στην κυβέρνηση, θα τους επαναπροσλάβει για να αξιοποιήσει τις δημιουργικές τους ικανότητες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας για την ευρύτερη δυνατή εργασιακή αποκατάσταση και αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων όλων των ανέργων – θυμάτων των Μνημονίων και της κρίσης του καπιταλισμού.»

Στην ομιλία υπεράσπισης του ψηφίσματος, ο σ. Σταμάτης Καραγιαννόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «..Η πρωτοφανής επίθεση στους εργαζόμενους ενός καπιταλισμού που βρίσκεται σε βαθειά κρίση και αποδεικνύει μέρα με τη μέρα ότι δεν μπορεί να λάβει ανθρώπινο και δημοκρατικό πρόσωπο, εξοντώνει στην κυριολεξία χιλιάδες από αυτούς με τη μέθοδο των μαζικών απολύσεων.
Σε αυτές τις συνθήκες η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει περιθώριο για συζητήσεις οργανωτικού χαρακτήρα. Οι εργαζόμενοι που απολύονται σήμερα στην ΕΡΤ, στους Δήμους κ.α περιμένουν από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύσεις και όχι απλά λόγια αλληλεγγύης και συμπόνιας. Είναι καλές οι συμβολικές κινήσεις των βουλευτών με τα πανώ και οι ομιλίες με αποφθέγματα ηρώων του κομμουνιστικού κινήματος, όπως ο Άρης Βελουχιώτης. Όμως δεν φθάνουν. Χρειαζόμαστε πολιτικές πράξεις.
Και η δέσμευση όπως αυτή που περιλαμβάνει το ψήφισμα που καταθέτει στην ΚΕ η Κομμουνιστική Τάση, μπορούν να δώσουν κουράγιο και να ενθουσιάσουν τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους, θέτοντας την αναγκαία βάση για την προετοιμασία μιας νικηφόρας γενικής πολιτικής απεργίας, που θα ανατρέψει την κυβέρνηση και θα φέρει μια αριστερή κυβέρνηση στην εξουσία…».

Για λογαριασμό της ηγετικής πλειοψηφίας ανέλαβε να επιχειρηματολογήσει ενάντια στο ψήφισμα ο σ. Χριστόφορος Παπαδόπουλος.
Στην απάντησή του – θέλουμε να ελπίζουμε άθελά του – διαστρέβλωσε την ουσία του ψηφίσματος, προσπαθώντας να το εμφανίσει σαν μια «λαϊκίστικη προεκλογική υπόσχεση ότι όλοι οι άνεργοι θα προσληφθούν». Η διατύπωση όμως ήταν σαφής, καθώς το ψήφισμα κάνει λόγο, όχι για μια αστήρικτη υπόσχεση σε όλους τους άνεργους, αλλά για δέσμευση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επαναπροσλάβει όσους η κυβέρνηση απολύει, ενταγμένη «στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας για την ευρύτερη δυνατή εργασιακή αποκατάσταση και αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων όλων των ανέργων..».
Είναι ξεκάθαρο εδώ, ότι γίνεται λόγος για πολιτική δέσμευση, που απαιτεί τις κατάλληλες προγραμματικές θέσεις για το ζήτημα της ανεργίας, οι οποίες είναι γνωστό ότι κατά την άποψή μας - όπως την εξηγούμε στην Κομμουνιστική Πλατφόρμα - είναι η επιβολή της Κινητής Κλίμακας ωρών εργασίας (μείωση του εργάσιμου χρόνου χωρίς μείωση αποδοχών) και η πολιτική εγκαθίδρυσης μιας δημοκρατικά σχεδιασμένης οικονομίας. Αν ο σ. Παπαδόπουλος υπονοεί ότι αυτά είναι «λαϊκισμός», οφείλουμε να του αντιτείνουμε ότι η ταύτιση του σοσιαλιστικού προγράμματος με τον «λαϊκισμό» είναι πρακτική που δεν συνηθίζουν τα αριστερά στελέχη, αλλά οι διανοούμενοι του κοινού μας ταξικού και πολιτικού αντιπάλου.

Ο σ. επίσης, χρησιμοποίησε σαν επιχείρημα για την απόρριψη του ψηφίσματος, την εκτίμηση ότι «η δέσμευση για επαναπρόσληψη των απολυμένων περιέχεται στην Πολιτική Απόφαση του συνεδρίου» (http://left.gr/news/shedio-tis-politikis-apofasis-toy-1oy-synedrioy-toy-syriza).
Όμως από πουθενά δεν προκύπτει με σαφήνεια αυτή η δέσμευση, από μια Πολιτική Απόφαση που έτσι κι αλλιώς, είναι ασαφής και γενικόλογη. Αμέσως μετά την απάντηση του σ. Παπαδόπουλου, το προεδρείο έσπευσε παρά τις διαμαρτυρίες μας, να κλείσει χωρίς ψηφοφορία τη συζήτηση.

Σε αυτή την εξέλιξη συνηγόρησε και ο σ. Αλέκος Καλύβης, που επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η Πολιτική Απόφαση περιέχει τη δέσμευση για επαναπρόσληψη των απολυμένων - χωρίς και εκείνος να αναφέρει το συγκεκριμένο σημείο - έκανε έκκληση «το σημείο αυτό να προβληθεί τις επόμενες μέρες». Η ειρωνεία είναι ότι δέκα λεπτά πριν την παρουσίαση του ψηφίσματος της Κομμουνιστικής Τάσης, ο σ. Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ομιλία του, πολύ σωστά, είχε τονίσει την ανάγκη ρητής δέσμευσης για την επαναπρόσληψη των απολυμένων.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η στάση της ηγετικής πλειοψηφίας έναντι του ψηφίσματος που προτάθηκε από την Κομμουνιστική Τάση, αποτέλεσε μια υπεκφυγή από το στοιχειώδες καθήκον της πολιτικής δέσμευσης για επαναπρόσληψη των απολυμένων.

Η Κομμουνιστική Τάση θα συνεχίσει με την ίδια υπομονή και επιμονή στις επόμενες συνεδριάσεις της ΚΕ, την προσπάθεια να προκύψουν από το όργανο οι κατάλληλες αποφάσεις που θα επιβεβαιώνουν με συγκεκριμένες πολιτικές και προγραμματικές δεσμεύσεις την υπόσταση του ΣΥΡΙΖΑ σαν κόμμα -εκφραστή των συμφερόντων και των αναγκών της εργατικής τάξης.

Ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας, ότι κατά τις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν σήμερα, η Κομμουνιστική Τάση ψήφισε υποψηφίους της Αριστερής Πλατφόρμας για την σύνθεση της νέας Πολιτικής Γραμματείας, ενώ ψήφισε λευκό για τη θέση του Γραμματέα, ελλείψει μιας υποψηφιότητας προερχόμενης από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος.

πηγή: ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: