Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Πυρκαγιά σε εργοστάσιο καύσης αποβλήτων στο Alkmaar της Ολλανδίας

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο εργοστάσιο καύσης αποβλήτων στην πόλη (και δήμο) Alkmaar της Βόρειας Ολλανδίας. Το μπλοκάρισμα μιας τουρμπίνας θεωρήθηκε ως η αιτία της πυρκαγιάς.

   Η επικινδυνότητα του τοξικού νέφους που δημιουργήθηκε, ανάγκασε τις αρχές να ανακοινώσουν ότι... οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να κλείσουν πόρτες και παράθυρα!

   Οι επιπτώσεις όμως από ένα τέτοιο ατύχημα δεν περιορίζονται μόνο στο χρονικό διάστημα που βλέπει κανείς το νέφος. Οι ρύποι ενός τέτοιου νέφους (διοξίνες, φουράνια, καρκινογόνοι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, σωματίδια κλπ) διασπείρονται παντού στον αέρα, στα νερά και στο έδαφος και από κει περνούν στον άνθρωπο (και φυσικά, στα ζώα και στις καλλιέργειες) με την αναπνοή, το νερό και την τροφή.

   Για την σημασία των επιπτώσεων, αρκεί να σημειωθεί ότι το Alkmaar είναι μία από τις τέσσερις παραδοσιακές αγορές τυροκομικών προϊόντων της Ολλανδίας και ένεκα τούτου, ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

  Σε αυτήν λοιπόν την περιοχή εγκαταστάθηκε το 2006 το μοντέρνας τεχνολογίας εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με καύση στερεών απορριμμάτων και αποξηραμένων αποβλήτων αποχετευτικών συστημάτων. Η δυναμικότητά του είναι περίπου 660.000 τόνοι αποβλήτων το χρόνο και λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα.

   Η πυρκαγιά αυτή συνιστά επεισόδιο ρύπανσης ένεκα βιομηχανικού ατυχήματος και αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ασφαλής τεχνολογία στα εργοστάσια καύσης αποβλήτων


http://diapor.blogspot.gr/2013/07/alkmaar.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: