Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ - ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ - Η ΑΝΑΣΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με το μικρότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη. Αντιστοιχεί μόλις 2,4 τ.μ. σε κάθε κάτοικο. Είναι επίσης η πόλη με τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης.
Η αναγκαιότητα....
ύπαρξης ελεύθερων, αδόμητων κοινόχρηστων χώρων προβάλλει επομένως ως το προδήλως αυτονόητο. Τα πρώην στρατόπεδα προβάλουν ως ένα γερό αποθεματικό για την ενίσχυση των χώρων αστικού πρασίνου. Από την άλλη ήδη έχουν ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ  δύο από αυτά το Παπακυριαζή και το Μ. Αλεξάνδρου.  Τμήμα του Κόδρα  στο  Καραμπουρνάκι δεσπόζει στην πρόσφατη  λίστα των προς «αξιοποίηση»-πώληση  ακινήτων της ΚΕΔ Α.Ε. Μεγάλη  κινητικότητα  παρατηρείται και γύρω από το Καρατάσου    (σχέδια για Πανεπιστημιούπολη, κατασκευή  ποδοσφαιρικού γηπέδου ,έκδηλο ενδιαφέρον του Στρατού αν και δεν έχει ιδιοκτησιακό δικαίωμα).                                                              
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσεται και διογκώνεται μια πρωτοβουλία από κατοίκους, φορείς και κινήματα προς υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των απελευθερωμένων στρατοπέδων και που για την επίτευξη του παραπάνω εγχειρήματος, υποδεικνύει ως απαραίτητες προϋποθέσεις:
1)  Την αποτροπή της μεταβίβασης με κάθε τρόπο, των στρατοπέδων στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) που ήδη έχει στην κατοχή του τα καλύτερα φιλέτα ακινήτων, μεγάλα μετοχικά πακέτα των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων του Δημοσίου και το δίκτυο των υποδομών της χώρας (αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ κλπ.) με σκοπό την «αξιοποίησή» τους.
2)  Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή του Ν. 2745/1999 περί οικιστικής ανάπλασής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου, ένα μεγάλο μέρος της έκτασής τους αποδίδεται προς εξυπηρέτηση οικιστικών αναγκών του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων.
3)   Το χαρακτηρισμό των πρώην στρατοπέδων και της ΔΕΘ με προεδρικά διατάγματα ή άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις ως κοινόχρηστους χώρους πρασίνου.
 
 
 
 
 
4) Τα εντός των στρατοπέδων αξιόλογα κτήρια να χαρακτηριστούν ως ιστορικά μνημεία από το ΥΠΠΟ (ήδη έχουν υπάρξει ανάλογες αποφάσεις για μια σειρά κτήρια π.χ. του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, Παύλου Μελά). Αφού συντηρηθούν, να αποδοθούν για ήπιες κοινωφελείς χρήσεις.
5)  Την απόδοση της ιδιοκτησίας των πρώην στρατοπέδων (Π. Μελά, Καρατάσιου, Ζιάκα, Γκόνου, Μ. Αλεξάνδρου, Παπακυριαζή, Γ’ Σώμα Στρατού, Νταλίπη, Κόδρα,Φαρμάκη, Κακιούση, Αντωνίου Ζώη, Παπαπασχάλη) στους Δήμους στους οποίους ανήκουν γεωγραφικά χωρίς φυσικά, την ένταξή τους σε οποιαδήποτε σχέδιο «αξιοποίησής» τους. Την σύσταση δημόσιου μητροπολιτικού  φορέα, με τη συμμετοχή  της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπεύθυνου για την ανάδειξη και τη διαχείριση τους ως χώρων κοινόχρηστου πράσινου υπερτοπικής σημασίας. Απαραίτητη κρίνεται η μεταφορά των ανάλογων κονδυλίων από μέρους της κεντρικής εξουσίας. 
 
6) Την θεσμοθέτηση ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΗΣ παράλληλα με την πλήρη διερεύνηση του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος.
 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ       ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: