Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Ανυποχώρητος ο Γλέζος. Δεν είμαστε χειροκροτητές εισηγήσεων

του Στ. Μπαμιατζή

Στις εννέα το βράδυ της Πέμπτης μίλησε στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Μανώλης Γλέζος. Τάχθηκε υπέρ των συλλογικών και κατά των μονοπρόσωπων οργάνων, ακόμα και του προέδρου.
Ο κ. Γλέζος τοποθετήθηκε αρνητικά στην εκλογή προέδρου από το συνέδριο. Ζήτησε να μην καταργηθεί το σχήμα που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ ως εδώ αλλά και να μη διαλυθούν οι δυνάμεις που τον...
συγκρότησαν.

Ο κ. Γλέζος αναφέρθηκε και μάλιστα με ιστορική υπενθύμιση στο αίτημα της ηγεσίας για μετάβαση από το κόμμα των συνιστωσών στο "κόμμα των μελών". Επικαλέστηκε τον ιστορικό γραμματέα του ΚΚΕ, Νίκο Ζαχαριάδη, λέγοντας πως εκείνος έλεγε "αφέντης στο κόμμα είναι το μέλος του κόμματος" όμως ο ίδιος ποτέ δεν το έκανε πράξη, γιατί κάθε φορά ήταν ο ίδιος μέλος του κόμματος.
Στη συνέχεια έγινε αρκετά αιχμηρός καλώντας να διασφαλιστεί ότι τα μέλη του κόμματος είναι αυτά που αποφασίζουν, καθώς όπως τόνισε "δεν είμαστε χειροκροτητές εισηγήσεων".

Σε άλλες αναφορές του σημείωσε ότι κανένα όργανο καμίας βαθμίδας δεν πρέπει να είναι μονοπρόσωπο αλλά τουλάχιστον τριμελές - "δεν εκλέγουμε αρχηγούς" είπε.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό ανέβασε περαιτέρω τους τόνους λέγοντας ότι ο ΣΥΝ μοναχός του ποτέ δεν το είχε καταφέρει αυτό, ήτοι την τόσο μεγάλη ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία και απέδωσε στη συμμαχική μορφή του σχήματος.
"Κανένας δεν μπορεί να αποφασίζει για τον άλλο. Μας ζητάνε εμείς, που ιδρύσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ και αποφασίσαμε κοινή δράση, να τείνουμε χέρι συνεργασίας προς τις δυνάμεις της Αριστεράς και να φέρουμε τον λαό στην εξουσία. Με βάση αυτά και την διακήρυξη για ανατροπή κυβέρνησης, τρόικας και του συστήματος, φτάσαμε από το 3% στο 27%.
Είμαι υποχρεωμένος να το πω. Μοναχός ο ΣΥΝ δεν το είχε καταφέρει, πότε έμπαινε και πότε δεν έμπαινε στη Βουλή. Αποτέλεσμα έφερε η συμφωνία, με την οποία φτάσαμε ως εδώ. Το όχημα το έσερναν κάποια άλογα, που τα λέτε συνιστώσες, τώρα αυτά τα άλογα θέλουμε να τα σκοτώσουμε. Εσύ πως μπορείς να αποφασίσεις για εμάς, με ποιο δικαίωμα;".
Αντίθετος με τη διάλυση των συνιστωσών και ο Γ. Θεωνάς
Ο Γιάννης Θεωνάς, επικεφαλής της ΚΕΔΑ (Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς), εξέφρασε την αντίθεσή του με την διάλυση των συνιστωσών.
"Μεγάλα ενιαία κόμματα υπήρξαν και πριν και είδαμε που κατέληξαν", είπε και τόνισε πως οι συνιστώσες έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ που είναι.
Ο Γ. Θεωνάς τόνισε πως "θέλω από αυτό το συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πιο δυνατός, πιο ενισχυμένος και με μεγαλύτερη διεύρυνση προς τα Αριστερά, γιατί γίνεται η διεύρυνση αλλά προς άλλη μεριά".
Επιπλέον, επισήμανε πως "πρέπει να δεσμευτούμε για τα θέματα σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, βάσει του προγράμματος της Αθηναϊδας (σ.σ. είχε παρουσιαστεί εκεί πριν ένα χρόνο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και των αποφάσεων της 15ης Ιουλίου 2008 για τους άμεσους στόχους".

news247Ιούλιος 11 2013 23:24

Δεν υπάρχουν σχόλια: