Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

«ΠΥΡΗΝΕΣ» Ήταν υπό παρακολούθηση 33 μέρες

Ένα σχισμένο χειρόγραφο προκήρυξης που βρέθηκε σε σακούλα απορριμμάτων φαίνεται πως έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη για την προσαγωγή των δύο 30χρονων που κατηγορούνται ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης


Το χειρόγραφο φέρεται να πέταξε ο 30χρονος που διέμενε στο διαμέρισμα της Σταυρούπολης, ο οποίος μαζί με τον συνομήλικό του, που χρησιμοποιούσε ως κατάλυμα το...
αναρχικό στέκι «Ναδίρ», οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση, εκρήξεις, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, εμπρησμούς, κατοχή και προμήθεια εκρηκτικών υλών και βομβών.


Οι δύο 30χρονοι κατηγορούνται από την αστυνομία ότι συμμετείχαν σε τέσσερις ενέργειες που αποτελούν μέρος ενός γενικευμένου σχεδίου διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών, με την ονομασία «Σχέδιο Φοίνικας»:
1. Έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού τις 7 Ιουνίου 2013, στην περιοχή της Δάφνης Αττικής. Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε με προκήρυξη η τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
2. Έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου των φυλακών Ναυπλίου, στο Άργος, τις 12 Ιουνίου 2013. Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε με προκήρυξη η «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία (FAI) - Διεθνής Συνωμοσία Εκδίκησης».
3. Εμπρηστική ενέργεια στον τρίτο όροφο ξενοδοχείου στην Τζακάρτα της Ινδονησίας τις 26 Ιουνίου 2013. Την ενέργεια αυτή ανέλαβε η FAI-IRF, ως «χειρονομία αλληλεγγύης» σε έλληνα απεργό πείνας, που ήταν προφυλακισμένος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ η σχετική προκήρυξη τελείωνε με τη φράση «Ας κάνουμε το σχέδιο ‘Φοίνικας’ ένα διεθνές σχέδιο εκδίκησης!».
4. Αποστολή στον πρώην διοικητή της αντιτρομοκρατικής «παγιδευμένου» φακέλου, ο οποίος εξερράγη στις 3 Ιουλίου 2013 εντός των εγκαταστάσεων του κέντρου διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι Αττικής. Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε με προκήρυξη η FAI-IRF. «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία - Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο (FAI-IRF)- Κομάντο Mauricio Morales».

ΤΟ ΣΧΙΣΜΕΝΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ
Η αντιτρομοκρατική παρακολουθούσε τους δύο κατηγορούμενους από τις 9 Ιουνίου, ωστόσο προκαλεί απορία το γεγονός ότι στη διάρκεια της παρακολούθησης έγιναν δύο χτυπήματα (βόμβα στο αυτοκίνητο του σωφρονιστικού υπαλλήλου και παγιδευμένος φάκελος), χωρίς να αντιδράσει η ΕΛΑΣ. Η αστυνομική επιχείρηση για την προσαγωγή τους ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης 11 Ιουλίου, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση στον διαδικτυακό τόπο «indymedia» προκήρυξης της οργάνωσης FAI-IRF, με την οποία έγινε ανάληψη της ευθύνης για την αποστολή «παγιδευμένου» δέματος στον πρώην διοικητή της αντιτρομοκρατικής Δημήτρη Χωριανόπουλο. Σύμφωνα με αστυνομικούς, λίγο πριν από την ανάρτηση της προκήρυξης στο διαδίκτυο, ο 30χρονος που μένει στη Σταυρούπολη, στο δεύτερο όροφο οικοδομής απέναντι από το Ψυχιατρείο, πέταξε σε κάδο απορριμμάτων μια σακούλα με σκουπίδια. Οι αστυνομικοί που τον παρακολουθούσαν έλεγξαν τη σακούλα και βρήκαν ένα χειρόγραφο κείμενο της προκήρυξης, σχισμένο σε 49 κομμάτια καθώς και τέσσερα τραπουλόχαρτα. Τα τραπουλόχαρτα συνδέονται από τους αστυνομικούς με τον «παγιδευμένο» φάκελο που εστάλη στον αξιωματικό της αντιτρομοκρατικής, διότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε ο φάκελος είχε ένα τραπουλόχαρτο στον διακόπτη πυροδότησης. Όπως διαπιστώθηκε, ο φάκελος στάλθηκε από μπουγατσάδικο της Σταυρούπολης, που έχει σύμβαση με τα ΕΛΤΑ.


Στη συνέχεια, άνδρες της αντιτρομοκρατικής μπήκαν και ερεύνησαν το διαμέρισμα της Σταυρούπολης και προσήγαγαν τον 30χρονο ένοικο. Στο διαμέρισμα βρέθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, χειρόγραφο κείμενο, που αποτελεί προσχέδιο προκήρυξης που αναρτήθηκε τις 11 Ιουλίου 2013 για την τελευταία τρομοκρατική ενέργεια, φάκελοι προπληρωμένου τέλους των ΕΛΤΑ για την αποστολή δεμάτων, χωρητικότητας έως 4,5 κιλά βάρους ο καθένας, τσεκούρι με ξύλινη χειρολαβή, μάλλινη κουκούλα τύπου full face, σκληροί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, φορητές συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συσκευές κινητών τηλεφώνων, μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών, συσκευή καταγραφής εικόνας, 27 ξύλινα κοντάρια, 3 κράνη μοτοσικλετιστή, πλαστική αντιασφυξιογόνα μάσκα, πολυμηχάνημα και βιβλία αναρχικού περιεχομένου. Οι φάκελοι προπληρωμένου τέλους αγοράστηκαν από την Καβάλα. Ακολούθησε έρευνα στο αναρχικό στέκι «Ναδίρ», όπου βρέθηκαν ρόπαλα και κράνη, και προσήχθη ο δεύτερος κατηγορούμενος, που διέμενε στο στέκι. Σύμφωνα με αστυνομικούς, έχει συλληφθεί τέσσερις φορές από το 2006, εργαζόταν σε συνεργείο που έκανε ανακαινίσεις τραπεζών και ερευνούνται επαφές που είχε με τρία άτομα στην Αθήνα.

πηγή: Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: