Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Νέοι γιατροί στο Ηράκλειο: Θα αγωνιστούμε να αλλάξουμε τα πράγματα - Όλοι μαζί μπορούμε

Πέρασαν κιόλας 6 χρόνια.Ήταν τέτοια περίοδος όταν μαθαίναμε ότι θα μπούμε στην Ιατρική Κρήτης. Προερχόμενοι απο διαφορετικά μέρη, αλλά και...
κουβαλώντας διαφορετικές εμπειρίες και φιλοδοξίες είχαμε σίγουρα όλοι μπροστά μας μια ενδιαφέρουσα φοιτητική ζωή.Θέλαμε να γίνουμε γιατροί.

Το τι σήμαινε γιατρός μάλλον το είχε ο καθένας λίγο διαφορε
τικά στο μυαλό του. Άλλος είχε γιατρούς γονείς και άρα γνώριζε απο πρωτο χέρι, άλλος όχι. Πάντως είχαμε πετύχει αυτό που ακούγαμε συχνά απο συγγενείς: «Παιδί μου να γίνεις γιατρός, δικηγόρος ή μηχανικός». Θα ήταν χαρούμενοι τότε όπως και σήμερα.

Η αλήθεια είναι ότι κατα τη διάρκεια των φοιτητικών μας χρόνων συνέβησαν και άλλαξαν πολλά απο αυτά που είχαμε δεδομένα. Μας πρόλαβε η κρίση. Μάθαμε καινούριες λέξεις όπως μνημόνιο και τρόικα. Βιώσαμε στο νοσοκομείο μας, εδώ δίπλα, την πρωτοφανή υποβάθμιση του συστήματος υγείας.  Δεν είναι και λίγο να συνειδητοποιείς πως κάποιες φορές δεν υπάρχουν βασικά αναλώσιμα υλικά ή ότι η πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας είναι «όνειρο θερινής νυκτός» για ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού. Εκεί καταλαβαίνεις ότι η κρίση είναι κάτι περισσότερο απο οικονομική, είναι ανθρωπιστική.

Τώρα μάλιστα με τον Άδωνη είμαστε σίγουροι ότι θα πουληθούν τα πάντα.Έχει εμπειρία αυτός άλλωστε απο τις εγκυκλοπαίδειες(sic).

Απέναντι σε όλα αυτά δεν θέλουμε να είμαστε αμέτοχοι. Νιώθουμε μια σημαντική ευθύνη στις πλάτες μας γιατί η υγεία του λαού μας θα εξαρτηθεί και απο μας. Το ότι υπάρχουν ακόμα νοσοκομεία που λειτουργούν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον καθημερινό αγώνα και την αυταπάρνηση τόσων συναδέλφων μας.

Ξέρουμε ότι έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας. Πολλοί απο μας εξωθούνται στο εξωτερικό.Οι περισσότεροι όχι απο επιλογή, νιώθουμε να μας διώχνουν απο την ίδια μας τη χώρα. Άλλοι στη Γερμανία, άλλοι στην Ελβετία και τη Σουηδία.
Όμως όλους μας νοιάζει να μη χαθεί το αγαθό της υγείας απο αυτό τον τόπο, να μη γίνει προνόμιο για λίγους. Κυρίως μας νοιάζει να μη χαθεί η αξιοπρέπεια.

Θέλουμε να σας υποσχεθούμε σήμερα, με ένα τρόπο, ότι η νέα γενιά των γιατρών που σήμερα ορκίζεται εδώ και αύριο θα βρίσκεται σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας, και όχι μόνο, θα έρθει σε ρήξη με όλες τις «κακές συνήθειες» του παρελθόντος. Θέλουμε να τελειώνουμε με το φακελάκι, θέλουμε να τελειώνουμε με την υγεία-επιχείρηση και τα νοσοκομεία φέουδα κάποιων εκλεκτών. Θέλουμε να φτιάξουμε νέα ταυτότητα και νέες αξίες για τους νέους γιατρούς.

Η «υγεία για όλους» είναι υπόθεση του καθενός ξεχωριστά αλλά και όλων μαζί ταυτόχρονα. Σας θέλουμε μαζί μας σε αυτό, τους καθηγητές, τους γονείς, τους φίλους, γιατί μόνο εμείς δεν αρκούμε.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι εγω προσωπικά θα προσπαθήσω να ΜΕΙΝΩ ΕΔΩ για να το παλέψω. Να παλέψω να αλλάξει αυτός ο τόπος απο την πλευρά μου κι εγώ σαν νέος γιατρός. Θα ήθελα να καλέσω και όλους εσάς, τους συναδέλφους πλέον, να το σκεφείτε αν και οι πιέσεις και οι δυσκολίες είναι πολλές. Μας έχει ανάγκη ο τόπος αυτός και οι άνθρωποί του.
Απο όπου κι αν είμαστε όμως είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν να μη μείνουμε στην ιστορία σαν μια χαμένη γενιά νέων επιστημόνων. Το μέλλον είναι μπροστά μας και δε θα τους το χαρίσουμε.
Καλή μας δύναμη και να ξανανταμώσουμε σύντομα!

 

Ευχαριστώ πολύ.

Αντώνης Μαυρόματος, ένας εκ των αποφοίτων
Ηράκλειο, 16/07/13


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: