Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Τα αποτελέσματα του 16ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ (ψήφοι) και το πρόγραμμα δράσης

Για ΔΣ της ΟΛΜΕ την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013 ψήφισαν 437 αντιπρόσωποι (στο προηγούμενο 15ο Συνέδριο ψήφισαν 424)

Από την ψηφοφορία έλαβαν οι παρατάξεις έλαβαν:....


 ΣΥΝΕΚ 126 (80)
ΔΑΚΕ 103 (120)
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 75 (51)
ΠΑΜΕ 71 (59)
ΠΑΣΚ 44 (107)
ΑΝΩΣΗ 11 (-)
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ 3 (2)
ΛΑΡΙΣΑ 2
ΛΕΥΚΑ 2


Η πρόταση των Παρεμβάσεων για το πρόγραμμα δράσης όπως αποφασιστηκε από το 16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΟΛΜΕ . Το Π.Δ. ψηφίστηκε από τις Παρεμβάσεις, τα ΣΥΝΕΚ και τους Ανεξάρτητους. ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ (απείχαν) το ΠΑΜΕ (καταψήφισε). Προστέθηκε παράγραφος για την επιστράτευση


Συνολικότερα παλεύουμε για τη συγκρότηση ενός παλατιού κινήματος ανατροπής αυτής της πολιτικής και των εκφραστών της, κομμάτι του οποίου θα είναι και το εκπαιδευτικό κίνημα. Ένα κίνημα που θα συνδυάζει πανεργατικούς και κλαδικούς αγώνες, που θα στηρίζεται και θα προωθεί όλα τα αναγκαία μέτωπα και θα ενώνει το εργατικό κίνημα με όλες τις άλλες αντιστάσεις που διαρκώς γεννιούνται σε μια κατεύθυνση κλιμάκωσης και ρήξης και θα θέτει πολιτικούς στόχους σαν κι αυτούς που περιγράψαμε.

Είναι γεγονός ότι η πολιτική επιστράτευση στις εξετάσεις δημιούργησε ένα νέα δεδομένο που ο κλάδος είναι υποχρεωμένος να το αντιμετωπίσει. Και για να τα καταφέρει, πρέπει να έχει συνολική και αποσπασματική εικόνα. Σήμερα ο εκπαιδευτικός, ο δημόσιος υπάλληλος, όπως κάθε εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα είναι περικυκλωμένος από ένα ασφυκτικό αυταρχικό πλαίσιο προκειμένου να μην κάνει την επιλογή του αγώνα. Η εμπειρία δείχνει ότι μια αναφορά είναι αρκετή για να βρεθεί κανείς σε καθεστώς ομηρίας. Το ερώτημα είναι λοιπόν αν όλοι μαζί θα σπάσουμε αυτό το καθεστώς φόβου κι όχι μήπως είναι προτιμότερο να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα όσα μας επιβάλλουν προκειμένου να γλιτώσουμε -για πόσο άραγε- τα χειρότερα. Προχωράμε λοιπόν ανεξάρτητα από το αν θα γίνει τελικά άρση της επιστράτευσης ή αν θα υπάρξει νέα, με τα ίδια κατάπτυστα κυβερνητικά επιχειρήματα.

Δεν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για μια στάση ανοχής, αναμονής απέναντι στην κυβερνητική πολιτική ή πολύ περισσότερο αυταπάτης ότι υπάρχει περίπτωση να σωθεί κάτι αν δεν προχωρήσουν οι εκπαιδευτικοί σε μια σύγκρουση με αυτή.

Κάνοντας τον απολογισμό της απεργίας που δεν έγινε από την σκοπιά της απεργίας που πρέπει να γίνει, προχωράμε πρώτα από όλα στη διοργάνωση μαζικών συλλαλητηρίων, καταλήψεων, κινητοποιήσεων στην περίπτωση που προχωρήσουν τα κυβερνητικά σχέδια για διαθεσιμότητα συναδέλφων. Αρνούμαστε ότι περισσεύει οποιοσδήποτε!

Το 16ο συνέδριο αποφασίζει στο ζήτημα των απολύσεων:

α) διαρκή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ και ανοιχτές διαδικασίες του συνεδρίου (έκτακτη σύγκλιση) αν υπάρξει έστω και μία απόλυση.

β) Διαρκή συνεδρίαση όλων των ΔΣ των ΕΛΜΕ το καλοκαίρι και παράλληλα των επιτροπών αγώνα

γ) Συλλογικές διαδικασίες (ΓΣ, επιτροπές αγώνα, συνεννοήσεις με τοπικούς μαζικούς φορείς) και καταλήψεις δημοσίων κτιρίων για αυτό το σκοπό.

Προχωράμε σε γύρο γενικών συνελεύσεων με την έναρξη του νέου σχολικού έτους από 1 μέχρι 5 Σεπτέμβρη και γενική συνέλευση προέδρων στις 7 Σεπτέμβρη. Καλούμε σε πανελλαδική διαμαρτυρία αναπληρωτών ενάντια στις απολύσεις στις 6/9 στο υπ. Παιδείας και σε πανεκπαιδευτικό-παλλαϊκό συλλαλητήριο υπεράσπισης του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης το απόγευμα της ίδιας μέρα στο Σύνταγμα και στις μεγάλες πόλεις.

Στις ΓΣ προτείνουμε παρατεταμένο απεργιακό αγώνα διαρκείας, με απεργίες π.χ. 3μερες-5μερες επαναλαμβανόμενες και ΓΣ που θα επιβεβαιώνουν την αγωνιστική αποφασιστικότητα του κλάδου. Κάνουμε την επιλογή να βάλουμε φραγμό στην πολιτική που κλείνει τα σχολεία, ουσιαστικά και τυπικά, σαν χώρο μόρφωσης της νέας γενιάς Προχωράμε στον αγώνα αυτό με βάση το αναγκαίο πλαίσιο διεκδικήσεων. Να αξιοποιήσουμε την εμπειρία της ΕΡΤ για να κάνουμε τα σχολεία ζωντανά κύτταρα αγώνα, ανοιχτά στις κοινωνία τους αγώνες και τις αγωνίες της.

Απέναντι στην επέλαση κυβέρνησης -ΔΝΤ -ΕΕ καλούμε σε παλλαϊκό-πανεργατικο ξεσηκωμό, με γενικό διακλαδικό πολιτικό απεργιακό αγώνα διαρκείας, με διαδηλώσεις, καταλήψεις, συγκεντρώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε όλες τις δυνάμεις Αριστεράς και του κινήματος σε μετωπική δράση στη βάση του παραπάνω πλαισίου. Ζητάμε τη στήριξη των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων στο 16° συνέδριο της ΟΛΜΕ για να ενισχυθεί η φωνή των αγώνων, να γίνουν οι αγώνες επικίνδυνοι και να αποκτήσουν προοπτική νίκης!

Αντί να γλείφουμε τις πληγές μας και να μετράμε τα δικαιώματα που κατακρεουργούνται μέρα με την ημέρα, ας πάρουμε ο καθένας μας το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί κι ας κινήσουμε. Είμαστε εργαζόμενοι κι εκπαιδευτικοί. Ας γράψουμε μια αράδα από την ιστορία που διδάσκουμε στα παιδιά μας...

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Δ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: