Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΙΧΕ Ο ΓΚΙΟΝΟΓΛΟΥ

Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας τόνισε μεταξύ άλλων: Η Παράδοση είναι η αλυσίδα που συνδέει τις γενιές μεταξύ τους.Η Παράδοση αποτελεί προϋπόθεση για την ύπαρξη του πολιτισμού. Γιατί ποτέ ο πολιτισμός μιας γενιάς δε δημιουργείται από το μηδέν. Ριζώνεται στο πολιτισμό των γενιών που πέρασαν. Λαός χωρίς παράδοση είναι δέντρο χωρίς ρίζες.
Στον τομέα του πολιτισμού και της λαϊκής παράδοσης..
ο Δήμος Αλεξάνδρειας κινήθηκε δυναμικά με αιχμή του δόρατος το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο που είναι Νομικό Πρόσωπο του Δήμου.
Με αυτοτελή και ενισχυμένο προϋπολογισμό το Π.Π.Κ.Α στήριξε κάθε προσπάθεια των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου.

Καθ’ όλη την διάρκεια του έτους προσπαθούμε σε συνεργασία πάντα με τους πολιτιστικούς συλλόγους να αναβιώνουμε έθιμα όπως για παράδειγμα την περίοδο της αποκριάς τα Κούλουμα. Προσφέρονται σε όλο τον κόσμο νηστίσιμα εδέσματα, κρασί ,λαγάνα και φυσικά χαλβά ενώ η εκδήλωση πλαισιώνεται από ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής.

Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται με πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων για τον εορτασμό θρησκευτικών εορτών.
Έτσι έχουμε : τα « Χρυσοβαλάντεια» στο Σχοινά ,
τα «Φανουριώτικα στην Καψόχωρα ,
τις εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου Αλεξάνδρου από τους Ντόπιους Αλεξάνδρειας , τις εκδηλώσεις προς τιμή των Αγίων Αναργύρων από το σύλλογο Νησίου ,
τις εκδηλώσεις προς τιμή της Αγίας Ιερουσαλήμ από τον σύλλογο Καμποχωρίου ,
το «χοροστάσι» στο ξωκλήσι των Αγίων Κων/νου και Ελένης από το σύλλογο Νεοχωρίου ,
το παραδοσιακό πανηγύρι προς τιμή των Αγίων Κων/νου και Ελένης από το σύλλογο του Λουτρού ,
τις εκδηλώσεις του συλλόγου Βρυσακίου για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής
και τέλος οι εκδηλώσεις προς τιμή του Αγ, Ιωάνου του Θεολόγου στο Πανέμορφο εξωκλήσι στην όχθη του Αλιάκμονα.


Ο Δήμος Αλεξάνδρειας συμμετέχει κάθε χρόνο στην «Έκθεση Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού» που γίνεται στον Πειραιά. Κάθε φορά έχουμε μαζί μας και ένα αντιπροσωπευτικό χορευτικό συγκρότημα από τους πολιτιστικούς μας συλλόγους.

Στηρίξαμε κάθε προσπάθεια Λαϊκής τέχνης όπως για παράδειγμα το «Αλεξανδρινό Θέατρο Σκιών» του δικού μας τοπικού καραγκιοζοπαίχτη Νεκτάριου.

Ενθαρρύναμε κάθε προσπάθεια έκδοσης βιβλίου ή μουσικού CD από συλλόγους μας αλλά και από τους τοπικούς μας Λαογράφους – Ερευνητές της παράδοσης.

Καθιερώσαμε την «Συνάντηση πολιτιστικών συλλόγων» του Δήμου μας και κατά κοινή ομολογία ήτανε από τις ποιο επιτυχημένες εκδηλώσεις.

Προτρέψαμε και στηρίξαμε πρωτοβουλίες των πολιτιστικών συλλόγων να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό ήθη και έθιμα του τόπου μας.
Η αναπαράσταση του Ρουμλουκιώτικου Γάμου , ο Κλήδονας και τα Ρουμλουκιώτικα έθιμα στον κύκλο του χρόνου ήτανε μερικές παραστάσεις που μάγεψαν τον κόσμο.

Είχαμε και επετειακές εκδηλώσεις όπως η παράσταση για την απελευθέρωση του Γιδά αλλά και την παράσταση «αφιέρωμα στη μάνα».

Ούτε τα φεστιβάλ έλειψαν από Δήμο μας. Εδώ και χρόνια έχει καθιερωθεί και πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία από τον σύλλογο του Νησελίου το «Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών παιδικών συγκροτημάτων»

Οι προσπάθειες του Δήμου μας να ενισχύουμε του Πολιτιστικούς μας συλλόγους δεν σταματούν μόνο στις εκδηλώσεις.
Παραχωρήσαμε δημοτικό χώρο για να στεγαστεί ο σύλλογο Σερβιωτών ο Αμάραντος και βάζοντας τα μέλη του συλλόγου πολύ προσωπική δουλειά κατασκεύασαν μια αίθουσα ,στολίδι, για την Αλεξάνδρεια.
Κατασκευάσαμε στέγη στο κτίριο που στεγάζεται ο σύλλογος Νησελίου.
Ανακατασκευάσαμε σχεδόν εξ ολοκλήρου το κτήριο και τη στέγη του πολιτιστικού συλλόγου Καψόχωρας.
Παραχωρήσαμε δημοτικό χώρο για να στεγασθεί ο σύλλογος Καμποχωρίου όπου επίσης η καινούργια αίθουσα και βιβλιοθήκη του συλλόγου αποτελεί κόσμημα για το χωριό και όχι μόνο.
Πρόσφατα παραχωρήσαμε δημοτικό χώρο για να στεγασθεί και ο σύλλογο Κολυνδρινών ικανοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα χρόνιο αίτημα του συλλόγου.



Θέλω να τονίσω , ότι ο Δήμος Αλεξάνδρειας έχει επενδύσει στον Πολιτισμό.

Στηριζόμαστε επάνω στους Πολιτιστικούς Συλλόγους γιατί τους θεωρούμαι το πιο ζωντανό και δημιουργικό κομμάτι του Δήμου.

Με τον μεγάλο πια Καλικράτειο Δήμο είμαστε έτοιμοι να αγκαλιάσουμε και τους συλλόγους όλων των Δημοτικών Περιφερειών.

Είμαστε μια ιστορική περιοχή του Μακεδονικού κάμπου και πρέπει με κάθε τρόπο να κρατήσουμε την πολιτιστική φυσιογνωμία της περιοχής.

Εδώ βρέθηκαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας ερχόμενοι πολλοί από αυτούς από κάθε μεριά της Ελληνικής γης και όλοι μαζί βάλανε τα δυνατά τους να αναδείξουν αυτό τον τόπο σε τόπο προκοπής , δημιουργίας και συνεννόησης. Πόντιοι , Θρακιώτες , μικρασιάτες , κολυνδρινοί , κοζανήτες όλοι αγάπησαν αυτόν τον τόπο και μόχθησαν για αυτόν.

Οι πολιτιστικοί μας σύλλογοι είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του Δήμου μας , τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό που πάρα πολλοί από εσάς έχετε ταξιδέψει , μεταφέροντας την κουλτούρα μας και τονίζοντας τα φιλόξενα αισθήματά μας. Γιατί σας διαβεβαιώνω ότι δεν πέρασε σύλλογος που να φιλοξενήθηκε στον τόπο μας και να μην έμεινε έκπληκτος από την καταδεκτικότητά μας και την φιλοξενία μας.

Τελειώντας θέλω να σας υποσχεθώ ότι ο νέος Δήμος Αλεξάνδρειας θα σταθεί αρωγός ,συμπαραστάτης και ισχυρός σύμμαχος σας σε όποια πρωτοβουλία και αν αναλάβεται.
Θα σταθούμε με σεβασμό απέναντι στις καθιερωμένες εκδηλώσεις του κάθε συλλόγου και θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την μοναδικότητα της κάθε εκδήλωσης.
Είμαστε δε , ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που θα έχει να προσδώσει πολιτιστική διέξοδο στους συνδημότες μας και φυσικά να αναδείξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δήμο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: