Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ANAKOIΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΥ ΗΜΑΘΙΑΣ-ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Aπό την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση Ημαθίας Πέλλας, ανακοινώθηκαν τα εξής, με αφορμή τις επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις: "Συνάδελφοι αγρότες ροδακινοπαραγωγοί, δυστυχώς - και παρά τις για μια ακόμη φορά παραπλανητικές συσκέψεις και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης στη διάρκεια των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων του καλοκαιριού - είμαστε όχι μόνο απλήρωτοι για βιομηχανικά &
επιτραπέζια ροδάκινα από τους εμποροβιομηχάνους , αλλά και δεν γνωρίζουμε 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής την … τιμή των ρο-δακίνων μας !!! Στο χέρι του παραγωγού , σε μια καλή εμπορική χρονιά για τη κομπόστα και τους κονσερβοποιούς , δεν θα φτάσουν πάνω από 11-12 λεπτά/κιλό δηλ. τιμές προηγούμενης δεκαετίας και με κόστος παραγωγής ανεβασμένο κατά 20% για φέτος . Και είμαστε πολλοί από μας ανεξόφλητοι και για τη σοδειά του … 2009 !!! Η κλοπή του ιδρώτα του παραγωγού με τις πλάτες της Πολιτείας σε όλο της το μεγαλείο !!! Και το «κερασάκι στη τούρτα» έρχεται από την κυβέρνηση με την εκβιαστική άδικη & φορο-μπηχτική τακτική της περαίωσης , που δεν πρέπει να πληρωθεί από κανέναν και να αποσυρ-θεί τώρα . Πρέπει γι’αυτό οι αγρότες να συντονίσουμε με τους εργαζόμενους του ΠΑΜΕ, τους αυτοαπασχολούμενους της ΠΑΣΕΒΕ και όλους όσους εκβιάζονται να πληρώσουν υπέ-ρογκα ποσά σε ξεσηκωμό!!

Τα προβλήματα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς από την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ διογκώνονται και μας ξαναβγάζουν αγωνιστικά στους δρόμους . Καμιά ουσιαστική λύση δεν μπορεί να δοθεί όσο εφαρμόζεται η ίδια αντιαγροτική πολιτική . Με την προτεινόμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2014 – 2020 έρχονται τα ακόμη χειρότερα για μας ( κάθετη μείωση των κονδυλίων για τον αγροτικό τομέα , «ξεκαθάρισμα» των μικρομεσαίων αγροτών με εργαλείο το Μητρώο αγροτών και αφαίρεση επιδοτήσεων από 273.000 μικροκαλλιεργητές ,…). Με λίγα λόγια οι επιδοτήσεις που τόσα χρόνια προπαγάνδιζαν ως το «μάνα εξ ουρανού» για τους αγρότες, αποδεικνύεται στην πράξη πως έγιναν ο νεκροθάφτης της φτωχής αγροτιάς και αποτέλεσαν το «τυρί στη φάκα», προκειμένου να βγουν από την παραγωγή οι φτωχοί αγρότες και σήμερα να θεωρούνται « ανενεργοί» ή « μη κατά κύριο επάγγελμα» .

Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) καλεί τους ροδακινοπαραγωγούς Πέλλας & Ημαθίας , όλους τους μικρομεσαίους αγρότες , να αντισταθούν, να καταγγεί-λουν την αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης , δηλώνοντας την αγωνιστική αντίθεσή τους στην ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και η οποία τους ξεκληρίζει και τους πετάει στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Να προβάλλουμε με την πάλη μας την πραγματική διέξοδο, που βρίσκεται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, έξω και μακριά από τα σημερινά πλαίσια της ΚΑΠ και της καπιταλιστικής οργάνωσης της παραγωγής, η οποία θα στηρίζεται στον κεντρικό παραγωγικό σχεδιασμό του κράτους, στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές μονάδες και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.

Για νάχει αποτελεσματικότητα και προοπτική ο αγώνας αυτός , πρέπει να συνδέεται και να συντονίζεται με την πάλη των εργαζόμενων , των ανέργων, των αυτοαπασχο-λούμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, γιατί η επιβίωση της αγροτιά αφορά όλη την οικονομία των Νομών μας.

Στο όνομα της κρίσης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεχόμαστε και θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε συνεχή αντιαγροτικά μέτρα:

Μέτρα που έχουν να κάνουν με τις εξευτελιστικές τιμές στο Ροδάκινο & όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και τις απούλητες παραγωγές σε μια σειρά προϊόντα.
Με την ακρίβεια στα μέσα και εφόδια όπως λιπάσματα που μόνο φέτος αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 20% αλλά και φυτοφάρμακα κ.λ.π.
Αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ κατά 67% για υγειονομική περίθαλψη .
Αύξηση κατά 34% των εισφορών στον ΕΛΓΑ που ήδη έχει ιδιωτικοποιηθεί με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και που «πετσοκόβει» δραστικά τις ήδη μικρές αποζημιώσεις.
Το βαρύ «χαράτσι» στις γεωτρήσεις για ανανέωση αδειών πιθανόν και για το νερό της άρδευσης, καθώς υπάρχει απόφαση για τοποθέτηση υδρομέτρων στις πομόνες. Τη νέα αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
Τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, από 11% σε 13%, στα αγροτικά μέσα και εφόδια, αλλά και σε είδη κατανάλωσης.
Την παρακράτηση 3% από την ενιαία ενίσχυση στους αγρότες που δεν έχουν εξοφλήσει τον ΤΟΕΒ στον οποίο ανήκουν και 1% για την πληρωμή των «αγροτικών συμβούλων».
Τη νέα αύξηση, κατά 14,5% , των επιτοκίων χορηγήσεων της ΑΤΕ.
Την ηλεκτρονική σήμανση στα αιγοπρόβατα που κοστίζει πάνω από 5 ευρώ ανά ζώο.
Το «χαράτσι» της περαίωσης που «πιάνει» όλους τους νέους αγρότες που μπήκαν σε προγράμματα αλλά και συνολικά τους αγρότες και κτηνοτρόφους με προγράμματα.
Την κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου και του πετρελαίου θέρμανσης που ετοιμάζεται και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.
Διεκδικούμε με την ΠΑΣΥ

Άμεση εξόφληση της παραγωγής ροδακίνων της φετινής & της περσινής χρονιάς από τους κονσερβοποιούς & τους εμπόρους-μεταποιητές με ευθύνη και έλεγχο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τέτοιες τιμές , που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν και ένα εισόδημα στον παραγωγό. Να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας όσων μεταποιητικών μονάδων χρωστούν ακόμη την περσινή σοδειά .
Άμεσες & δίκαιες αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες από Χαλάζι, Βροχοπτώσεις σε ροδάκινα , κεράσια , βερίκοκα , Μειωμένη παραγωγή στο Σπαράγγι , χωρίς τις γνωστές καθυστερήσεις και τις πέρα για πέρα άδικες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ .
Έλεγχος της απαράδεκτης «ψαλίδας τιμών» ανάμεσα σε παραγωγό - καταναλωτή για όλα τα αγροτικά προϊόντα .
Έλεγχος για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων στην Κτηνοτροφία και νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων με απλοποίηση των διαδικασιών, χωρίς παραπέρα επιβάρυνση των κτηνοτρόφων.
Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο, επιστροφή για φέτος του ΦΠΑ στο σύνολο της είσπραξης του προϊόντος (εμπορική τιμή και επιδότηση), επιδότηση των μέσων παραγωγής.
Άμεσο διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Να παρέχεται στους αγρότες δωρεάν και δημόσια Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια με άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατάργηση της συμμετοχής του 25% στα φάρμακα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: