Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Μεγάλη επιδημιολογική μελέτη διεξάγεται αυτή την περίοδο στην Ημαθία και στην Πέλλα για την εξακρίβωση της έκτασης που είχε η διασπορά του ιού του Δυτικού Νείλου και για την καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη μόλυνση.
Στο τυχαιοποιημένο δείγμα της έρευνας, που θα διενεργηθεί σε 700-800 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, περιλαμβάνονται και περιοχές των δήμων Αλεξάνδρειας, Ανθεμίων, Αντιγονιδών, Αποστόλου Παύλου, Βεργίνας, Βέροιας, Δοβρά, Ειρηνούπολης, Μελίκης και Πλατέος.
Σε ό,τι αφορά το δήμο Πλατέος ειδικότερα, τις επόμενες ημέρες ειδική..
ομάδα επιστημόνων θα επισκεφθεί οικίες στο Πλατύ και την Κορυφή, προκειμένου με προσωπικές συνεντεύξεις, να αναζητήσει πληροφορίες για τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, τις συνθήκες διαβίωσης, τις συνήθειες και τις καθημερινές πρακτικές που ενδέχεται να σχετίζονται με τη μόλυνση, καθώς και για να πάρει αίμα από τους συμμετέχοντες για να ελεγχθεί εάν έχουν αντισώματα κατά του ιού, πράγμα που θα δείξει πόσοι μολύνθηκαν.
Ο δήμος Πλατέος παρακαλεί θερμά τους κατοίκους που θα επιλεγούν στο δείγμα της έρευνας να συμμετάσχουν στη διεξαγωγή της, δεδομένου ότι τα αποτελέσματά της, τα οποία θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο του 2011, αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην πιο στοχευμένη και αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της νόσου, με την έγκαιρη έναρξη της καταπολέμησης των κουνουπιών, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο η νόσος να εμφανιστεί με μεγαλύτερη ένταση τη νέα χρονιά.
Η μελέτη πραγματοποιείται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Υγιεινής και Α' Μικροβιολογικό του ΑΠΘ, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, την εταιρεία «Οικοανάπτυξη» και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι στην Κεντρική Μακεδονία. Καταγράφηκαν 261 ασθενείς, από τους οποίους 191 εκδήλωσαν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα και 34 κατέληξαν. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που προσβλήθηκαν από τον ιό παραμένει άγνωστος, αφού πολλοί δεν εμφάνισαν κανένα σύμπτωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: