Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕ.Σ.Α.Σ.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ Κ.Α.Π. ΜΕΤΑ ΤΟ 2013

Σοβαρές ενστάσεις στην προτεινόμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ για την περίοδο μετά το 2013 διατυπώνει η ΓΕΣΑΣΕ και ήδη τις εξέφρασε δια του προέδρου της κατά την έναρξη της πολύμηνης διαδικασίας διαλόγου που έγινε προχθες Πέμπτη στα γραφεία της Ε.Ε. στην Αθήνα.
Στην παρέμβαση του ο κ. Γωνιωτάκης επισήμανε πριν από όλα την παράδοξη αντίληψη της Επιτροπής να προωθεί μια κρίσιμη διαπραγμάτευση χωρίς να γνωστοποιεί ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός για την γεωργία. Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση και με τις ήδη γνωστές αδυναμίες της ΕΕ να καταρτίσει τον επόμενο προϋπολογισμό, εντείνει την ανησυχία ότι μεθοδεύεται μια περαιτέρω περικοπή των γεωργικών δαπανών.
Ένα κατηγορηματικό « όχι» είναι η θέση της..
οργάνωσης στο ενδεχόμενο μείωσης των πόρων προς τη χώρα μας , με πρόσχημα την σχεδιαζόμενη εξομοίωση των στρεμματικών ενισχύσεων στα κράτη – μέλη. Η κατανομή, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ , δεν πρέπει να γίνει με βάση μόνο τα εκτάρια αλλά και με άλλους δείκτες, όπως λχ την απασχόληση , θέση άλλωστε που συμβαδίζει και με το πνεύμα της συνόδου της Λισσαβόνας.
Πέραν αυτού :
- Η ΓΕΣΑΣΕ είναι αντίθετη με την προτεινόμενη μετατροπή της ΚΑΠ από οικονομική πολιτική σε σχεδόν αποκλειστικά πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος. Τυχόν υιοθέτηση της αντίληψης αυτής θα εντείνει τα προβλήματα κοινωνικής συνοχής ενώ θα γίνει αιτία ακόμη μεγαλύτερης γραφειοκρατικοποίησης σε θέματα πληρωμών στους αγρότες.
- Η Επιτροπή με τις προτάσεις της δεν δείχνει την αναγκαία βούληση να απαντήσει πειστικά στο διαχρονικό πρόβλημα της ανασφάλειας τιμών που έχουν οι αγρότες ( αυξομειώσεις από χρόνο σε χρόνο ) για αυτό αντί να το αντιμετωπίσει κεντρικά το εντάσσει στον Β΄ Πυλώνα.
- Εξίσου αναποτελεσματικές είναι και οι προτάσεις της για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας στην αγορά ( ψαλίδα τιμών παραγωγού καταναλωτή , υπερκέρδη κλπ).
Καταλήγοντας ο κ. Γωνιωτάκης τόνισε: Η ΕΕ παραδέχεται με το κείμενο της την αναγκαιότητα μιας σοβαρής αναπτυξιακής αγροτικής πολιτικής μετά το 2013. Ωστόσο οι προτάσεις της δείχνουν ότι στην πραγματικότητα δεν το πιστεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: