Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΚΕ.Μ.Α.Ε.Δ. ΒΕΡΟΙΑΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Πιστοί στο ραντεβού τους με το κοινό, τα μέλη και οι συνεργάτες του Κέντρου Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Δεξιότητες Δ. Βέροιας διοργανώνουν και αυτό το Δεκέμβρη εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας αφιερωμένης στα ΑμΕΑ.
Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι που ιχνηλατεί την πορεία του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη. Η εκδήλωση έχει προγραμματισθεί για την Κυριακή 5 Δεκέμβρη και δανείζεται ως τίτλο τους..
στίχους ενός ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου – Κυκλάμινο – που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης «... που βρήκες χρώματα και ανθείς που μίσχο και σαλεύεις» και περιλαμβάνεται στον κύκλο τραγουδιών «Λιανοτράγουδα».
Σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Κέντρου Μέριμνας κ. Μελίνα Δαμιανίδου, παρουσίασε στους δημοσιογράφους, τους συντελεστές της μουσικής εκδήλωσης, τους οποίους και ευχαρίστησε για την ευαισθησία και την ανταπόκριση που δείχνουν σε κάθε κάλεσμα – πρόταση του ΚΕΜΑΕΔ.
Πρόκειται για την Ελένη Αναγνώστου, η οποία έχει αναλάβει τη μουσική επιμέλεια της βραδιάς, ενώ παράλληλα ερμηνεύει τραγούδια, το Γιώργο Μπελίρη που παίζει πιάνο και ερμηνεύει, το Γιώργο Καραμίχο, γνωστό βεροιώτη ηθοποιό που απαγγέλει και τραγουδά, την ηθοποιό Μαρία Κόμη – Παπαγιαννάκη, που επίσης τραγουδά, το Φώτη Πανανόπουλο, που έχει την ευθύνη της ορχήστρας και των χορευτών και τον εκπαιδευτικό Διογένη Μπακαλίδη, που θα διαβάσει κείμενα.
Ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού και πρόεδρος της Πνευματικής και Ολυμπιακής Στέγης Δ. Βικέλα Δ. Βέροιας, Γιώργος Μιχαηλίδης, υπογράμμισε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να συνεχίσει την υποστήριξη του ΚΕΜΑΕΔ παρά την εγκύκλιο του υπουργείου η οποία έχει αποσταλεί στις δημόσιες υπηρεσίες και αναστέλει, λόγω της οικονομικής συγκυρίας ανάλογες εκδηλώσεις των ΑμΕΑ.
«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα παιδιά μας σε αντιστάθμισμα με την Πολιτεία που στην πλειοψηφία της τα θυμάται κάθε 3 Δεκέμβρη. Είναι υποχρέωση για μας να βοηθήσουμε και να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά αυτά που έχουν πολλά πράγματα να μας προσφέρουν. Για μας η εκδήλωση αυτή είναι μια εντολή αφύπνισης και μια ευχάριστη νότα στις δύσκολες ημέρες που διάγουμε.
Η ερμηνεύτρια Ελένη Αναγνώστου, η οποία για άλλη μια φορά συνεργάζεται με το ΚΕΜΑΕΔ, μιλώντας στους δημοσιογράφους εξέφρασε την ικανοποίηση της για το κείμενο πάνω στο οποίο βασίστηκε η μουσική παράσταση και το οποίο υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης.
Με τη διασκευή, την οποία η ίδια έκανε στο κείμενο του Μουμουλίδη, υπάρχει η δυνατότητα σ’ όλα τα παιδιά του Κέντρου, ακόμα και σ’ αυτά που έχουν πρόβλημα άρθρωσης, να βρεθούν πάνω στη σκηνή.
«Τόσα χρόνια που συνεργάζομαι με τα παιδιά, έχω αντιληφθεί τη χαρά που νιώθουν όταν τους αναθέτουμε έναν ρόλο και βρίσκονται πάνω στη σκηνή» είπε η Ελένη Αναγνώστου, ενώ παράλληλα σημείωσε πως βρίσκει κοινά σημεία ανάμεσα στη μουσική και πολιτική διαδρομή του συνθέτη και αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη και στον αγώνα των παιδιών και τις οικογένειες τους.
«Βρίσκω πως στην παράσταση αυτή συναντιέται η κοινή προσπάθεια όλων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αγώνας τους για το δικαίωμα στη ζωή και στη δημιουργία».
Με τη σειρά του ο Γιώργος Μπελίρης, συνεργάτης και φίλος της Μέριμνας, άνθρωπος που αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης και προβάλει τα προβλήματα των ΑμΕΑ μέσα από τηλεοπτική εκπομπή που ο ίδιος επιμελείται, δήλωσε την ικανοποίησή του που θα συμμετέχει και αυτός στη μουσική παράσταση ερμηνεύοντας τραγούδια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Είναι τιμή και όνειρο κάθε καλλιτέχνη να τραγουδήσει τον συνθέτη της ρωμιοσύνης, που σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους για τη χώρα και τον ίδιο, μελοποίησε μεγάλους ποιητές όπως ο Ελύτης, ο Ρίτσος, ο Σεφέρης, εκφράζοντας με τη μελωδία, το ρυθμό και την αρμονία του, την ελληνική ποίηση και τις αξίες για τις οποίες αγωνίσθηκε.
Ως εγκύκλιο «Καιάδα» χαρακτήρισε ο μουσικός και χοροδιδάσκαλος Φώτης Πανανόπουλος την εγκύκλιο με την οποία το υπουργείο Υγείας αναστέλει τις εκδηλώσεις των ΑμΕΑ. «Εμείς οι φίλοι του Κέντρου Μέριμνας θα συνεχίσουμε το δημιουργικό μας ταξίδι κόντρα σε τέτοιες αποφάσεις. Είναι αυτονόητο ότι θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα στα παιδιά». Ο Φώτης Πανανόπουλος διευκρίνησε ακόμα πως οι μουσικοί που θα παίξουν μαζί του πάνω στη σκηνή είναι ο Γιάννης Γεωργουδάκης – κιθάρα και ο Βασίλης Μελικιώτης, ενώ οι χορευτές θα λειτουργήσουν και ως συνοδοί των παιδιών πάνω στη σκηνή.
Τέλος όλοι οι συντελεστές της εκδήλωσης μίλησαν για την καλή συνεργασία και χημεία ανάμεσα τους «είναι σημαντικό να περνάς καλά με τους ανθρώπους που συνεργάζεσαι».
Τέλος η κ. Μελίνα Δαμιανίδου ευχαρίστησε ιδιαίτερα:
-την εταιρεία «ΑΦΟΙ ΓΕΓΙΤΣΙΔΗ Ο.Ε. – Εμπορεία Ξυλείας» για την οικονομική υποστήριξη της βραδιάς, στη συνέντευξη παρίστατο και ο κ. Αλέξανδρος Γεγιτσίδης,
-την ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας του Χώρου Τεχνών,
-τους διακοσμητές Απλακίδου Ευαγγελία και Γρηγόρη Παπακωνσταντίνου για τη βοήθεια τους στη διακόσμηση της σκηνής και της αίθουσας και τέλος τους εργαζόμενους του Κέντρου «το προσωπικό μου έχοντας συνείδηση της ευαισθησίας του χώρου, προσφέρει ασταμάτητα τις υπηρεσίες του συνεχίζοντας την προσφορά του πέραν του ωραρίου» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Κέντρου Μέριμνας Μελίνα Δαμιανίδου.
Εισιτήρια της μουσικής παράστασης προπωλούνται στην τιμή των 5 € από τη γραμματεία της ΚΕΠΑ.
Όπως ακόμα έκανε γνωστό η πρόεδρος, την Παρασκευή 3 Δεκέμβρη στις 5 το απόγευμα ξεκινά στο ισόγειο του δημαρχείου η χριστουγεννιάτικη έκθεση του ΚΕΜΑΕΔ. Οι ώρες λειτουργίας είναι Παρασκευή από τις 5 έως τις 9 το βράδυ, Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και Κυριακή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.
http://www.imerisia-ver.gr/main.php?type=1&id=12319

Δεν υπάρχουν σχόλια: