Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΦΠΑ ΣΤΟΥΣ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ ΚΟΝΣΕΡΒΑΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ

Σοβαρά προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν πλέον όλες οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής μας καθώς η πολιτεία – προφανώς λόγω έλλειψης των αναγκαίων κονδυλίων - δεν προχωρεί στην επιστροφή του Φ.Π.Α. Υπάρχουν επιχειρήσεις-βιομηχανίες στην περιοχή μας που έχουν λαμβάνειν μεγάλα ποσά, τα οποία κυμαίνονται από 0,5 έως και 3 εκ. ευρώ και το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 15 εκ. ευρώ.
Με αποτέλεσμα, όπως..
σημειώνεται και στο Δελτίο Τύπου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος που ακολουθεί, να μην μπορούν οι βιομηχανίες σήμερα να πληρώσουν την πρώτη ύλη στους παραγωγούς από τους οποίους την προμηθεύτηκαν, αλλά και τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές τους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που κάποιες βιομηχανίες της περιοχής μας δεν έχουν πληρώσει ακόμη τους αγρότες που παρέδωσαν σ’ αυτές συμπύρηνα ροδάκινα, όπως είχε καταγγείλει πρόσφατα η «Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών».
Αυτό το πρόβλημα, προστιθέμενο στο σφιχτό δανειοδοτικό πλαίσιο των Τραπεζών που το τελευταίο διάστημα κρατούν «κλειστές στρόφιγγες», προκαλεί ασφυξία στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. «Αν δεν είχε περιοριστεί η δανειοδοτική ικανότητα, δεν θα υπήρχε πρόβλημα», είπε μιλώντας στη «Μ» ο πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. κ. Κώστας Αποστόλου σημειώνοντας ότι από τη μια οι Τράπεζες δεν δίνουν λεφτά και από την άλλη το κράτος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Και αυτό την ώρα που – υποτίθεται - η κυβέρνηση προωθεί την ανάπτυξη επενδύσεων και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων…
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ αφορά περισσότερο επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, σε σχέση με επιχειρήσεις της Νότιας Ελλάδας στις οποίες φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο οξυμένο.
Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις «παλεύουν» με το πρόβλημα αυτό από την άνοιξη και στο διάστημα αυτό έχουν απευθυνθεί μέσω των φορέων τους (Ε.Κ.Ε, ΣΕ.Β.Ε., Σ.Ε.Β.) σε κάθε αρμόδια υπηρεσία και υπουργεία. Αλλά χωρίς αποτέλεσμα, μέχρι τώρα, πέρα από συνεχείς υποσχέσεις ότι θα ξεκινήσει η καταβολή της επιστροφής του ΦΠΑ.
Και το χειρότερο, δεν φαίνεται… φως στο τούνελ, καθώς το κράτος - απλώς - δεν έχει λεφτά για να καταβάλει τα απαιτούμενα ποσά. «Έρχεται δύσκολος χειμώνας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου.
Αξίζει, νομίζουμε, να σημειώσουμε ότι δεν συμψηφίζονται οι οφειλές που προκύπτουν από την περαίωση με τα οφειλόμενα από το κράτος λόγω μη επιστροφής του ΦΠΑ.
Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να ικανοποιήσει, επιτέλους, το αίτημα για επιστροφή του ΦΠΑ, ώστε να μπορέσουν κι αυτές με τη σειρά τους να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: