Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Εrol Cam και Ιsmail Yigit - ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

Με βάση τις διεθνείς συνθήκες η χώρα μας θεωρείται «μη ασφαλής». Το ξέρατε; Είμαι βέβαιος ότι δεν το γνωρίζετε όπως δε το γνώριζα κι εγώ πριν ασχοληθώ με το θέμα αυτό και αρχίζω να ψάχνω για τη δική μου ενημέρωση.
Αναφέρομαι στην κατάσταση που επικρατεί στο καθεστώς χορήγησης πολιτικού ασύλου σε ανθρώπους που προσφεύγουν στη χώρα μας κυνηγημένοι, βασανισμένοι, κρατούμενοι, στις χώρες τους και ζητάνε άσυλο. Ζητάνε άσυλο γιατί το δικαιούνται, αλλά κανείς στη χώρα μας αρμόδιος δεν τους βοηθάει και τους μεταχειρίζεται το κράτος μας απάνθρωπα. Τους στοιβάζει σε ανθρωποαποθήκες, τους ταλαιπωρεί με μακροχρόνιες κρατήσεις, δεν τους παρέχει αυτά που δικαιούται ένας κρατούμενος, πολλές φορές τους κακοποιεί με τις υπηρεσίες ασφάλειας.
«Από τους χιλιάδες που συρρέουν έξω από το τμήμα..
Αλλοδαπών της Π. Ράλλη προκειμένου να καταθέσουν αίτηση για πολιτικό άσυλο, πρόσβαση έχει μόνο το 20%. Διερμηνείς δεν υπάρχουν. Κανονικές συνεντεύξεις για να ανιχνευθεί η πραγματική κατάσταση του αλλοδαπού δεν γίνονται. Νομική προστασία δεν παρέχεται. Στη συνέχεια όσοι αποκτήσουν την πολυπόθητη «ροζ κάρτα» του αιτούντα άσυλο ή την κάρτα πρόσφυγα δεν έχουν κανένα οικονομικό και κοινωνικό δικαίωμα παρά τα διακηρυχθέντα στη νομοθεσία. Οι δυνατότητες παροχής στέγης είναι ελάχιστες. Δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», λέει ο συντονιστής της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβούλιου για τους Πρόσφυγες κ. Σπύρος Κουλοχέρης.
Όλα τα παραπάνω τα γράφω έχοντας υπόψιν μου ότι ισχύει η Σύμβαση της Γενεύης, που ορίζει ότι ο πρόσφυγας έχει δικαίωμα να ζητήσει άσυλο σε όποια χώρα επιθυμεί. Η χώρα μας, που ακόμα δεν έχει Ανεξάρτητη αρχή χορήγησης πολιτικού ασύλου, θεωρείται χώρα μη ασφαλής από την Ύπατη Αρμοστεία. Και όλα αυτά μπορείτε να τα διαπιστώστε με μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο. Αφορμή στάθηκε η σύλληψη δυο Κούρδων, που είναι φίλοι δικών μου φίλων στην Αθήνα, προ ημερών από την ομάδα ΔΙΑΣ και από τότε άρχισε ο Γολγοθάς τους.
Κρατούνται στην αστυνομία και η συνήθης πρακτική είναι η απέλασή τους στην Τουρκία όπου και θα φυλακιστούν αυθωρεί και παραχρήμα διότι είναι ενάντιοι στο καθεστώς της χώρας.

Εστάλη στον διευθυντή της Δ/νσης αλλοδαπών Αθηνών η παρακάτω επιστολή την οποία προσυπογράφω και καλώ όποιον άλλον συμφωνεί και επιθυμεί να διαμαρτυρηθεί για το καθεστώς που υπάρχει γενικά και την περίπτωση των δυο Κούρδων ειδικά να προσυπογράψει την παρακάτω επιστολή. Μπορείτε να στέλνετε e-mail ή να υπογράφετε στα σχόλια της παρούσας ανάρτησης:

Προς: Διευθυντή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αθηνών
Συνελήφθησαν και κρατούνται από τις 18/11 στο αστυνομικό τμήμα Δάφνης οι Κούρδοι, τουρκικής υπηκοότητας, Erol Cam και Ismaıl Yıgıt.
Οι άνθρωποι αυτοί υπέβαλαν αίτημα να τους δοθεί πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, στις 19/11, δηλαδή αμέσως μόλις ήρθαν σε επαφή με την αστυνομία και τους επετράπη μετά από παρέμβαση φορέων να το υποβάλουν, ενώ δεν είχαν μπορέσει να το κάνουν αυτό νωρίτερα από τη σύλληψή τους για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Συγκεκριμένα, την ημέρα της σύλληψής τους είχαν μεταβεί στο τμήμα ασύλου Αθηνών (Πέτρου Ράλλη 24), αλλά οι αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να παραλάβουν την αίτησή τους για άσυλο.
Σύμφωνα με γραπτή δήλωσή τους, είναι αγωνιστές των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται σοβαρές πολιτικές διώξεις στη χώρα τους, την Τουρκία, διώξεις τις οποίες μπορούν να τεκμηριώσουν με σχετικά ντοκουμέντα. Επίσης, μπορούν να τεκμηριώσουν ότι είχαν πρόσφατα πάρει μέρος σε μακροχρόνια απεργία πείνας.
Ζητάμε συνεπώς, καταρχάς, να σταματήσει η κράτησή τους, εφόσον χρήζουν άμεσης ιατρικής εξέτασης για νευρολογικά προβλήματα, τα οποία είναι γνωστό ότι αποτελούν απόρροια μιας τέτοιας μορφής διεκδίκησης δικαιωμάτων.
Πολύ περισσότερο δε, θεωρούμε προφανές ότι το ελληνικό κράτος δεν θα προβεί σε απέλαση των ανθρώπων αυτών, προτού τουλάχιστον εξεταστεί το βάσιμο του αιτήματός τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου.
Για εμάς, αυτά είναι τα στοιχειώδη που πρέπει να πράξει μια χώρα η οποία έχει υπογράψει διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των προσφύγων και που σέβεται στοιχειωδώς τα ανθρώπινα δικαιώματα.



ΛΙΣΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ:
Μόχλας Χάρης
Μουσκεφτάρα Αναστασία

Δεν υπάρχουν σχόλια: