Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Δυσκολότερη από κάθε άλλη χρονιά η κατάσταση στον κλάδο του συμπύρηνου ροδάκινου. Στους δρόμους την Τρίτη 30/11 οι παραγωγοί

Την δυσκολότερη χρονιά φαίνεται ότι διανύει ο κλάδος παραγωγής και μεταποίησης του βιομηχανικού ροδάκινου αφού για πρώτη φορά φέτος οι βιομηχανίες δεν έχουν λάβει την επιστροφή του ΦΠΑ με αποτέλεσμα να αδυνατούν να πληρώσουν τους παραγωγούς. Την ίδια στιγμή οι ροδακινοπαραγωγοί του νομού Ημαθίας ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, αφού όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Χαλκίδης,
ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας: «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο». Σύμφωνα με τον ίδιο η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των παραγωγών θα πραγματοποιηθεί στον κόμβο της Κουλούρας. «Εκφράζουμε την αγωνία μας διότι έστω και αυτά τα λίγα λεφτά (14,5 λεπτά) ακούγεται ότι θα τα πάρουμε σε τρεις δόσεις με την αιτιολογία ότι κάποιες βιομηχανίες δεν έχουν πάρει το ΦΠΑ. Αν πάρουμε αυτά τα λίγα χρήματα σε τρεις δόσεις θα καταστραφούμε. Ήδη οι γεωπόνοι δεν μας δίνουν φάρμακα για την καινούρια χρονιά. Πρέπει να ραντίσουμε με χαλκό και δεν μας δίνουν φάρμακα και οι βιομηχανίες μας λένε ότι θα πληρωθούμε σε δόσεις», αναφέρει ο κ. Χαλκίδης.
Και προσθέτει: «Είναι πραγματικά λυπηρό. Αυτές τις μέρες ενημερώνουμε τους αγρότες και βλέπουμε ότι υπάρχει θέληση από τους αγρότες για την συγκέντρωση της Τρίτης. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Έχουμε να πληρωθούμε πέντε μήνες».
Η χειρότερη χρονιά
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι ροδακινοπαραγωγοί προχωρούν σε ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Ωστόσο φέτος τα πράγματα φαίνονται πραγματικά δύσκολα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου από στελέχη των βιομηχανιών, φέτος κάθε επιχείρηση έχει το δικό της πλάνο και πρόγραμμα πληρωμών. Δεν υπάρχει ενιαία θέση ούτε θέση της ΕΚΕ για το πότε θα πληρώσουν οι βιομηχανίες. Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κάθε επιχείρηση ανάλογα με τις δυνατότητές της (φορτώσεις, δανειοληπτική ικανότητα και επιστροφή ΦΠΑ) μπορεί να πληρώνει αργότερα ή νωρίτερα.
Έλλειψη ρευστότητας
Σε αυτό που συνηγορούν όμως όλες οι πληροφορίες μας είναι ότι ειδικά φέτος υπάρχει οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας. Τα μόνα λεφτά που διαθέτουν αυτή την στιγμή οι βιομηχανίες είναι αυτά που έρχονται από συνάλλαγμα, από τις πωλήσεις. Οι πωλήσεις όμως των βιομηχανιών έχουν διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους (δουλεύουν το καλοκαίρι και φορτώνουν έως το άλλο καλοκαίρι) και έτσι προκύπτουν οι εισροές και οι πληρωμές των προμηθευτών. Συνήθως αυτή την περίοδο κάθε χρόνο οι περισσότερες βιομηχανίες που είχαν δανειοληπτική ικανότητα έπαιρναν αντίστοιχα κεφάλαια από τις τράπεζες και εν συνεχεία λάμβαναν την επιστροφή ΦΠΑ και πλήρωναν τους παραγωγούς. Παρόλα αυτά σήμερα σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι βιομηχανίες δεν έχουν το ΦΠΑ στα «χέρια τους». Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας το οφειλόμενο ΦΠΑ στις επιχειρήσεις του κλάδου κοντεύει τα 20.000.000 ευρώ. Υπάρχουν βιομηχανίες που πρέπει να πάρουν 2.000.000 και 3.000.000 ευρώ για το ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: