Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Η Ε.Ε. αναγνώρισε ότι το νερό δεν μπορεί να πουληθεί

Μεγάλη νίκη των οργανώσεων που μάχονται κατά της ιδιωτικοποίησης και στην Ελλάδα

Μεγάλη νίκη του Right2Water, οργάνωσης που μάχεται για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό στις χώρες της Ε.Ε., καθώς οι 1,5 εκατομμύριο υπογραφές που συγκέντρωσε ανάγκασαν τον...
αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ να δηλώσει ότι «η ιδιωτικοποίηση του νερού της βρύσης δεν υπήρξε ποτέ ως πρόθεση, ούτε ως πραγματικότητα για την Ε.Ε.». Η Right2Water, μάχεται για να αναγνωριστεί το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα και συγκέντρωσε τις υπογραφές, μέσω φόβων ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδίαζε την ιδιωτικοποίηση του νερού. Το ζήτημα έχει προκαλέσει επίσης οργή στη Γερμανία.

Ο Barnier είπε ότι τώρα, θα εισηγηθεί στην Επιτροπή την αφαίρεση του νερού από τον κατάλογο των προς ιδιωτικοποίηση αγαθών, διότι «είναι καθήκον μας να λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τόσους πολλούς πολίτες. Ανέφερε επίσης ότι αντιλαμβάνεται γιατί «οι πολίτες είναι τόσο θυμωμένοι και αναστατωμένοι, όταν τους λένε ότι το πόσιμο νερό θα μπορούσε να ιδιωτικοποιηθεί, παρά τη θέληση τους».

«Ελπίζω ότι το ότι η Επιτροπή «ακούει» θα καθησυχάσει τους πολίτες. Κι εγώ ο ίδιος θα αντιδρούσα σε μια τέτοια περίπτωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαρνιέ.

Κομμάτι της μάχης της «Right2Water» είναι και η Ελλάδα, μια χώρα όπου υπάρχει η πρόθεση ιδιωτικοποιήσεων στο νερό, όπως στην ΕΥΑΘ. Η οργάνωση συνεργάζεται με την ελληνική οργάνωση «Κίνηση 136» που απαρτίζεται από κοινωνικά κινήματα της Θεσσαλονίκης και παλεύει κατά της ιδιωτικοποίησης του αγαθού

Δεν υπάρχουν σχόλια: