Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Εκπαιδευτι​κός Όμιλος Ημαθίας- Για τη Γενική Συνέλευση και το αποτέλεσμα των εκλογών αντιπροσώπ​ων στη Γ Σ του Συλλόγου Π.Ε Ημαθίας


Η Γ.Σ και τα αποτελέσματα των εκλογών για αντιπροσώπους στην 82η Γ.Σ της ΔΟΕ ,που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιουνίου, μας δίνουν την αφορμή και την ευκαιρία να εξάγουμε συμπεράσματα, να προβούμε σε διαπιστώσεις:
 

1. Αρνητικό στοιχείο της διαδικασίας, αποτέλεσε η έλλειψη μαζικής συμμετοχής των συναδέλφων εκπαιδευτικών στις διαδικασίες της Γενικής Συνέλευσης. Παρά την κρισιμότητα των εποχών, των σοβαρών ανατροπών και της γενικευμένης επίθεσης εις βάρος της... δημόσιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών και μαθητών που διεξάγει, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα η τρικομματική συγκυβέρνηση, ΕΕ & ΔΝΤ, η συμμετοχή τους στην κρισιμότατη συνέλευση, δεν ήταν ικανοποιητική. Οι αιτίες αυτού του φαινομένου δεν είναι σημερινές, είναι πολλαπλές και θα πρέπει να απασχολήσουν ιδιαίτερα εκείνες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται αντίθετες σε μία τέτοια "ύπνωση" των εκπαιδευτικών και του κινήματός τους, όσες συνδικαλιστικές δυνάμεις θεωρούν τον εαυτό τους υπερασπιστή μιας άλλης τάξης και ποιότητας εκπαιδευτικού κινήματος, τέτοιου που είναι αναγκαίο σήμερα. 

2. Συναφές κι εξίσου αρνητικό με το προηγούμενο γεγονός, το ότι οι εκπαιδευτικοί στον τόπο μας -για άλλη μία φορά τα τελευταία χρόνια - περιόρισαν την παρουσία και συμμετοχή τους, ασκώντας μόνο το εκλογικό τους δικαίωμα και στέλνοντας αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΔΟΕ, άτομα και συνδικαλιστικές παρατάξεις, τα οποία είτε δεν γνωρίζουν ή γνωρίζουν ελάχιστα τις απόψεις, τις θέσεις, τις ιδεολογικές καταβολές, το τι θα υποστηρίξουν και θα στηρίξουν σε αυτό ...κι αυτό, το τονίζουμε ακόμη μία φορά, παρά την κρισιμότητα και σοβαρότητα των εποχών. Εκτιμούμε, πως αυτό συνέβη, ιδιαίτερα σε σχέση με τις παρατάξεις ΔΑΚΕ- ΔΗΣΥ(ΠΑΣΚ), αγγίζει όμως ως φαινόμενο και τις υπόλοιπες παρατάξεις. 

Από τα συγκεκριμένα αποτελέσματα στις εκλογές του Συλλόγου Π.Ε Ημαθίας και συγκριτικά με τα αποτελέσματα των τελευταίων δύο εκλογικών αναμετρήσεων για συνέδρια στη ΔΟΕ, μπορούμε να διαπιστώσουμε τα εξής: 

- Η ΔΑΚΕ παρουσιάζει σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2011, σχετική σταθερότητα και μικρή άνοδο σε ψήφους συναδέλφων, διατηρώντας την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή. Η θέση αυτή δείχνει πως εξακολουθεί και διαθέτει, ισχυρό εκλογικό μηχανισμό, σε πλήρη λειτουργία, για να αντεπεξέλθει σε μία τέτοια εκλογική διαδικασία, χρησιμοποιώντας όλα τα εκλογικά τεχνάσματα και κόλπα του κρατικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού. Μπορεί και καρπώνεται εκλογικά οφέλη, λόγω της απολίτικης στάσης μερίδας συναδέλφων, έλλειψης ουσιαστικής σχέσης με τις μαζικές διαδικασίες του εκπαιδευτικού συνδικαλιστικού κινήματος, μικρής ή και καμίας εμπειρίας με τις αγωνιστικές παραδόσεις και το αγωνιστικό παρόν του, στον τόπο μας. 

Η ΠΑΣΚ, που στη συγκεκριμένη στιγμή, και λόγω της πτώσης και φθοράς της κομματικής της αναφοράς (ΠΑΣΟΚ), επέλεξε για να διατηρήσει δυνάμεις, το προσωπείο της ΔΗΣΥ, σχετικά με τις εκλογές των προηγούμενων ετών εμφανίζεται σαφώς αποδυναμωμένη, σε ποσοστά, ψήφους και αντιπροσώπους στη ΔΟΕ.

Μέσα σε 4 χρόνια έχει απωλέσει το 50% των ψηφοφόρων της, καταβάλλοντας με την αμφίεση της ΔΗΣΥ προσπάθεια να συγκρατήσει τη συνεχιζόμενη αυτή διαρροή. Το μέλλον σίγουρα θα δείξει, αν η "επιχείρηση ΔΗΣΥ", θα φέρει τα επιθυμητά γι' αυτή αποτελέσματα.

- Για τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ-ΕΣΑΚ ΔΕΕ , παρατηρούμε μία σχετική σταθερότητα σε ποσοστά , ψήφους και αντιπροσώπους , τα τελευταία χρόνια. 

- Η ΕΡΑ - πρωτοεμφανιζόμενη - δεν κατάφερε για λίγο να εκλέξει αντιπρόσωπο στο συνέδριο της ΔΟΕ. 

-Τη μεγαλύτερη άνοδο, σε σχέση με τις περασμένες, ανάλογες εκλογικές μάχες, παρουσιάζει η παράταξη της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ εκπ/κών Ημαθίας-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ Ημαθίας. Αυξάνει ποσοστά και ψήφους και εκλέγει για το συνέδριο της ΔΟΕ 2 αντιπροσώπους. Στην προηγούμενη 80η ΓΣ της ΔΟΕ, δεν εκπροσωπήθηκε.
 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

 Για συγκεκριμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις  μπορεί η ολοκλήρωση της Γ.Σ του Συλλόγου και η εκλογή αντιπροσώπων να θεωρείται το τέλος της συνδικαλιστικής και αγωνιστικής περιόδου.

Ως Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και έχει ελάχιστη σχέση με την πραγματικότητα και τις ανάγκες όλων μας σήμερα.

Το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο -το θέσαμε και με τις τοποθετήσεις μας και στη Γ.Σ - είναι οι μετακινήσεις-απολύσεις , που αφορούν τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί συνάμα.

Απέναντι σ' αυτήν τη βάρβαρη πολιτική, το εκπαιδευτικό κίνημα -πανελλαδικά και τοπικά- οφείλει να επιδείξει τη μέγιστη μετωπική αντιπαράθεση. Θα πρέπει να παλέψουμε για τη μέγιστη ενεργοποίηση της βάσης, σε αντίθεση με την εικόνα "μουδιάσματος " κι ακινησίας που εμφανίζει.

Στο επικείμενο συνέδριο της ΔΟΕ (22-25 Ιουνίου), το πρόβλημα των μετακινήσεων-απολύσεων των εκπαιδευτικών, θα πρέπει να αναδειχτεί σε μείζον, κόντρα στις απόψεις της υποταγής, της αποχώρησης, της αδιαφορίας και της ατομικής αντιμετώπισης, κόντρα στην άκοπη φλυαρία και λογοκοπία, που παραμένει τέτοια και δε μετατρέπεται σε αγωνιστική οργάνωση και δράση.

Το συνέδριο της ΔΟΕ επιβάλλεται να βοηθήσει στην ανασύνταξη των μάχιμων και ζωντανών δυνάμεων που υπάρχουν στους κόλπους των εκπαιδευτικών, να αποκαλύψει την πραγματικότητα στην πλειοψηφία των συναδέλφων, να θέσει για τη νέα χρονιά το στόχο:

 

Καμία απόλυση-Κανένα κλείσιμο σχολείου-

Κανείς δεν περισσεύει 

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας, οι Συσπειρώσεις Παρεμβάσεις, τα σωματεία μας θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες αφύπνισης-ενότητας-δράσης.
 

Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: