Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Για τη σύλληψη του Λάζαρου Πετρομελίδη

Μικρή εισαγωγή για μια σοβαρή ιστορία

Χθες το πρωί διεξήχθη στο στρατοδικείο Αθηνών, η δεύτερη μέσα σε 6 μήνες δίκη του αρνητή στράτευσης Μ. Εξίογλου για ανυποταξία. Κατά την εξέταση της ένστασης αναρμοδιότητας του στρατοδικείου που κατέθεσε ο δικηγόρος του, δόθηκαν πολλάκις και σε...

όλους τους τόνους από τη μεριά της εισαγγελέως και της έδρας οι διαβεβαιώσεις για το πόσο ανεξάρτητη και αμερόληπτη είναι η στρατιωτική δικαιοσύνη, ακόμα κι όταν δικάζει αυτούς που αρνήθηκαν να καταταγούν.
Στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας ο Λάζαρος Πετρομελίδης, από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές του κινήματος Αντιρρησιών Συνείδησης, αφού έχει υπερασπιστεί με συνέπεια την επιλογή του απέναντι στο στρατό και το μιλιταρισμό και έχει διωχθεί όσο κανένας τα τελευταία 20 χρόνια για αυτό. Ο Λάζαρος έχει παραστεί σε δεκάδες πρωτοβάθμια και αναθεωρητικά δικαστήρια, έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης. Στο τέλος της κατάθεσής του, ο Πετρομελίδης «έκανε το λάθος» να «προκαλέσει» το δικαστήριο, αφού σχολίασε ότι μπαινοβγαίνοντας σε στρατοδικεία τόσα χρόνια, πολύ λίγο πιστεύει στην αμεροληψία και την αντικειμενικότητά τους
Όταν το κράτος εκδικείται κι επιτίθεται
Το βράδυ της χθεσινής μέρας, λίγες ώρες μετά από τη λήξη της δίκης, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψή του, για εκκρεμούσα υπόθεση ανυποταξίας του. Η σύλληψη έγινε μάλιστα στην περιοχή της προσωρινής του κατοικίας, την οποία, παρεμπιπτόντως, είχε δηλώσει πρώτη φορά κατά την εξέτασή του στο στρατοδικείο.
Δε χρειάζεται πια να είναι κανείς λάτρης των θεωριών συνομωσίας, για να δει ένα αυταρχικής έμπνευσης σχέδιο ολοκληρωτικής επίθεσης απέναντι στους αρνητές στράτευσης να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με διαδοχικές δίκες, παραδειγματικές συλλήψεις με αυτόφωρες διαδικασίες, προσπάθεια οικονομικής εξόντωσης μέσω εξωφρενικών προστίμων, με φακελώματα συνείδησης και φρονημάτων (όπως επίσης μάθαμε στη χθεσινή δίκη) προσπαθούν να υποτάξουν τους «ανυπότακτους».

Η ιστορία των διώξεων των αρνητών δυστυχώς δε θυμίζει άλλες εποχές. Υπενθυμίζει τι ακριβώς συμβαίνει εδώ και τώρα: τη μία μέρα με τις επιστρατεύσεις ναυτεργατών, εργαζομένων ΜΕΤΡΟ και καθηγητών, την άλλη με το χτύπημα κοινωνικών χώρων και τους βασανισμούς αγωνιστών, την τρίτη με το μαύρο στις συχνότητες της ΕΡΤ. Υπενθυμίζει ότι ο αγώνας απέναντι στον αυταρχισμό και στην ακροδεξιά κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μερικός, δεν μπορεί να θέτει προϋποθέσεις και όρους. Γι’ αυτό, όπως και όλες οι υπόλοιπες και η υπόθεση των αρνητών στράτευσης είναι υπόθεση όλων μας, υπόθεση θεμελιωδών πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, υπόθεση δυναμικής αντίστασης στη βαρβαρότητα.


Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: