Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Π. Λαφαζάνης - ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ, Η ΑΥΤΟΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας μοιάζει να έχει, ήδη, λησμονηθεί και οδεύει άρον-άρον προς αυτοδιάλυση με ένα διαρκές Συνέδριο που θα γίνει στο ημίφως, πρίν ανοίξει η αυλαία του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Ο Συνασπισμός, όμως, υπήρξε η μεγάλη μήτρα που κράτησε ζωντανή τη δυνατότητα μιας διαφορετικής Αριστεράς, η οποία θα κινείται πέρα από το δογματικό κομμουνισμό, χωρίς να χάνει αλλά να...
ενισχύει τα ριζοσπαστικά, ανατρεπτικά και αντισυστημικά χαρακτηριστικά της. Όπως ο Συνασπισμός υπήρξε η μεγάλη μήτρα που κυοφόρησε το ενωτικό, ριζοσπαστικό, αριστερό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας στον τελευταίο την ευκαιρία να καταστεί αξιωματική αντιπολίτευση.
 
Όσο και αν ξορκίζουν κάποιοι τις τάσεις και τις λίστες, τα παραπάνω επιτεύγματα του ΣΥΝ είναι αξεδιάλυτα συνυφασμένα με το ρόλο, τις θέσεις και τη δράση του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ, το οποίο «επέβαλλε» ένα νέο πρωτότυπο και βαθιά δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας σε ένα αριστερό κόμμα, χωρίς αυτό να οδηγεί σε ρήξεις και διασπάσεις αλλά αντιθέτως να ενισχύει την ουσιαστική ενότητα του Κόμματος και τη συνεχή ριζοσπαστικοποίηση του.
 
Παραθέτουμε ως προς αυτά, την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα απάντηση που έδωσε στην «Εποχή» της Κυριακής (23/6), σε μια ευρύτερη και επίκαιρη συνέντευξή του στον Παύλο Κλαυδιανό, ο αρμοδιότερος ίσως να μιλήσει γι’ αυτά, ηγετικό στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
 
Παραθέτουμε ολόκληρη την απάντηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη σχετική ερώτηση του Παύλου Κλαυδιανού για το κλείσιμο του κύκλου του Συνασπισμού.
 
Ερ: Με το συνέδριό του ο Συνασπισμός κλείνει έναν κύκλο, τρικυμιώδη μεν αλλά η ρότα της διαδρομής δεν χάθηκε. Πώς βλέπεις τη νέα, με ιστορικούς όρους πολύ σπουδαία περίοδο δράσης του στο ΣΥΡΙΖΑ;
 
Απ: Ο Συνασπισμός θα έπρεπε να κλείσει διαφορετικά τον κύκλο του, με μια πολύ πιο ουσιαστική αποτίμηση του ρόλου του και της προσφοράς του τόσο στα χρόνια του ενιαίου Συνασπισμού όσο και στα μετέπειτα, περισσότερα και πολύ κρίσιμα χρόνια μέχρι σήμερα. Δεν ισχυρίζομαι ότι ο ΣΥΝ δεν αντιμετώπιζε προβλήματα και μάλιστα κρίσιμα. Ο Συνασπισμός, όμως, είχε τρία πολύ πρωτότυπα, σχεδόν μοναδικά και πολύτιμα χαρακτηριστικά, στα οποία συνέβαλε αποφασιστικά, καθοριστικά θα έλεγα, το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ. Το πρώτο, είναι ο βαθύτατος δημοκρατισμός στη λειτουργία του ΣΥΝ, που περιελάμβανε την ελεύθερη διαμόρφωση τάσεων και ρευμάτων, μαζί με την ανόθευτη καταγραφή της, με λίστες, στις εκλογές των οργάνων. Το δεύτερο, είναι η συνεχής ριζοσπαστικοποίηση των θέσεων και των πρακτικών του ΣΥΝ, που τον κατέστησαν, με την πάροδο του χρόνου, «αγνώριστο» σε σχέση με σας αρχές σας δεκαετίας του ’90. Το τρίτο χαρακτηριστικό, είναι η καθοριστική συμβολή του ΣΥΝ στο πρωτότυπο ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κατέδειξε ότι μπορεί να υπάρξει και αναλάβει κρίσιμο ρόλο για μια διαφορετική Αριστερά, που θα είναι ανοικτή σε διαφορετικές απόψεις και οργανώσεις και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει ένα ενιαίο δημόσιο λόγο και μια ανοδική λαϊκή δυναμική. Στη νέα περίοδο του ΣΥΝ, μέσα στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν πρέπει να χαθούν αυτές οι κατακτήσεις του, στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης αποτελεσματικότητας, αλλά, αντίθετα, να συνεχισθούν και να ενισχυθούν.
 
πηγή: ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: