Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ- Παρέμβαση ΔΙΚΤΥΟΥ: Με αφορμή την ξαφνική πρόθεση του Δήμου για πάρκινγκ στο πάρκο του Άη Γιώργη

Το Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον έχει ήδη συμπληρώσει πέντε χρόνια δραστηριοτήτων και ασχολήθηκε με πολλά τοπικά ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον στην...
περιοχή μας. Από τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα, τη ρύπανση του Λουδία, τις κεραίες, τους ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου, μέχρι την περιβαλλοντική υποβάθμιση από την εξόρυξη χρυσού, τους ΧΥΤΑ και την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού. Από την σύστασή του το 2008, έβγαλε την πρώτη ανακοίνωση εντοπίζοντας τέσσερα βασικά στοιχεία που αφορούσαν τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο την πόλη των Γιαννιτσών.
1)      Τη διεκδίκηση ολόκληρου του στρατοπέδου «ΚΑΨΑΛΗ» (και όχι μόνο το 50%) με τη δημιουργία ολοκληρωμένου οικοσυστήματος (πάρκο-δασάκι) και την πλήρη διαφύλαξη των αρχαιολογικών μνημείων εντός του χώρου. Τη διεκδίκηση και των άλλων δύο στρατοπέδων (ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ-ΚΑΠ. ΑΓΡΑ).
2)      Τη διατήρηση χαρακτηρισμού του Ο.Τ. 471 Γιαννιτσών (πίσω από το γήπεδο) ως χώρου Πρασίνου, και τη διεκδίκησή του από την Αγροτική Τράπεζα.  
3)      Την υλοποίηση του σχεδίου πόλης που προέβλεπε μια σειρά από ιδιωτικούς χώρους χαρακτηρισμένους ως χώρους πρασίνου. Την αποζημίωση των ιδιοκτητών και τη μετατροπή των χώρων σε πάρκα, όπως τους αξίζει, δηλαδή ως σημαντικά  οικοσυστήματα απαραίτητα στην πόλη, που να συντηρούνται με  βάση συγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες.
4)      Την ανάκληση της απόφασης και την τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης που προέβλεπε τη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ στο πάρκο του Αη Γιώργη. Την σταδιακή ανανέωση των δέντρων στο πάρκο, και σε όλα τα πάρκα με γερασμένα δένδρα, αλλά με έναν τρόπο επιστημονικό, σε βάθος χρόνου, που δεν θα θίγεται η ισορροπία πρασίνου. Σε συνέχεια της πρότασής μας και επειδή το πάρκιγκ στο κέντρο της πόλης αποτελεί μέρος του κυκλοφοριακού προβλήματος, ζητήσαμε να πάρει πρωτοβουλία ο Δήμος για μια ανοιχτή και σε βάθος συζήτηση με τους πολίτες και με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, προκειμένου η συνολική τελική πρόταση για την επίλυση του κυκλοφοριακού να γίνει με κριτήρια το περιβάλλον και τη λαϊκή συμμετοχή. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι εξασφαλίζεται μια πραγματικά βιώσιμη λύση, η οποία θα είναι νομιμοποιημένη στη συνείδηση των πολιτών και επομένως σεβαστή από όλους.
Με έκπληξη και ανησυχία ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες ότι στις προθέσεις της σημερινής διοίκησης του Δήμου είναι η υλοποίηση του σχεδίου για τη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ στο πάρκο του Άη Γιώργη και δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στα σχέδια αυτά. Δυστυχώς η μη τροποποίηση του σχεδίου πόλης, ήδη από το έτος 2008 (περίοδο που ολοκληρώνονταν η τελική μελέτη), η απότομη και βίαιη κοπή όλων των δέντρων στο πάρκο, η ανάπλασή του με ένα σχέδιο που προβλέπει σαφώς λιγότερο πράσινο και χαμηλότερη βλάστηση αλλά και η υποβάθμισή του ακόμα παραπέρα, με τη μη υλοποίηση έστω και αυτού του σχεδίου, δείχνουν το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στο πάρκο.
Καλούμε τη σημερινή διοίκηση του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο να μην προχωρήσει σ’ αυτή την απόφαση και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες όπως αναφέρουμε παραπάνω στις προτάσεις μας.  Η πόλη μας είναι μια σύγχρονη τσιμεντούπολη και από τις πιο επιβαρημένες πόλεις στην Ελλάδα με τεράστια έλλειψη πρασίνου (μόλις 2,1 τ.μ. ανά κάτοικο). Επίσης έχει αποδειχτεί ότι η δημιουργία πάρκινγκ μέσα στην πόλη, πέραν της επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών, δεν οδηγεί σε αποσυμφόρηση της κίνησης, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση και καυσαέρια από την επιπλέον κίνηση αυτοκινήτων στην συγκεκριμένη περιοχή.  
                                                                                                                ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ        21.6.2013

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κάνε Στάμκο την μακακία και θα γίνει της πουτάνας το κάγκελο.
Είσαι που είσαι για τα μπάζα,τώρα ούτε την δική σου ψήφο δεν θα πάρεις.