Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ο αποκλεισμός της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας συνεχίζεται - αυτουργοί και συνένοχοι

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και διαμαρτυρίες δεκάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν την Κομμουνιστική Πλατφόρμα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το αυτί του μηχανισμού δεν «ιδρώνει». Η μεθοδική και...

συστηματική απόπειρα αποκλεισμού της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας συνεχίζεται αδιάλειπτα. Πρόκειται για μια απροκάλυπτη παραβίαση του Κανονισμού του Συνεδρίου και των στοιχειωδών δικαιωμάτων, όχι μόνο των 130 μελών του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν την Κομμουνιστική Πλατφόρμα, αλλά κάθε μέλους του κόμματος.

Σε ένα αληθινά δημοκρατικό συνέδριο, όλα τα κείμενα που κατατίθενται με σκοπό να ψηφιστούν και πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο Κανονισμός διεξαγωγής του, πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη την επιλογή των δυνάμεων της Αριστερής Πλατφόρμας να μην καταθέσουν εναλλακτικό κείμενο αλλά τροποποιήσεις – εκδοχές, τα κείμενα που θα τεθούν σε ψηφοφορία σαν σύνολο είναι δύο: το Κείμενο Θέσεων και η Κομμουνιστική Πλατφόρμα.

Δυστυχώς όμως, τρεις μόλις εβδομάδες πριν την έναρξη του συνεδρίου, η συντριπτική πλειονότητα των μελών του κόμματος δεν γνωρίζει αυτή τη στοιχειώδη για το πολιτικό περιεχόμενο του συνεδρίου πληροφορία. Ο μηχανισμός έχει κάνει το «θαύμα» του.

Η αρχή έγινε με την επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, στην οποία για να βρει κάποιος την Κομμουνιστική Πλατφόρμα θα πρέπει να διαβάσει ένα «κατεβατό» 150 σελίδων, που συμπεριλαμβάνει πρώτα όλα τα «κείμενα συμβολής».

Η συνέχεια ήταν ακόμα χειρότερη, καθώς με αυτή την παραπλανητική μορφή στάλθηκαν από τις γραμματείες των οργανώσεων τα κείμενα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των μελών.

Το κακό τρίτωσε με την «Αυγή», η οποία κατά την ημέρα δημοσίευσης όλων των κειμένων του συνεδρίου, κατέταξε αυθαίρετα και προκλητικά, την Κομμουνιστική Πλατφόρμα στα «κείμενα συμβολής».

Και αφού όλες αυτές οι «αβλεψίες» διαμόρφωσαν το κατάλληλο «επικοινωνιακό» έδαφος και η Κομμουνιστική Πλατφόρμα «θάφτηκε» στην πραγματικότητα σαν κείμενο εναλλακτικό – αντιπαραθετικό στο Κείμενο Θέσεων, ο μηχανισμός πέρασε στις φανερές οδηγίες. Οι τοπικές Οργανώσεις ενημερώθηκαν ρητά, ότι στις συνελεύσεις για την παρουσίαση των κειμένων του συνεδρίου θα πρέπει να εισηγούνται δύο ομιλητές, ένας από την ηγετική πλειοψηφία και ένας από την Αριστερή Πλατφόρμα, χωρίς να προβλέπεται ομιλητής για το μοναδικό εφ΄ όλης της ύλης εναλλακτικό κείμενο, την Κομμουνιστική Πλατφόρμα!

Έτσι σε όλες τις αναγγελίες συνελεύσεων στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ και στην «Αυγή» – ακόμα και εκεί που η Κομμουνιστική Τάση καταφέρνει να εξασφαλίσει παρουσίαση – δεν αναφέρεται ύπαρξη ομιλητή για την Κομμουνιστική Πλατφόρμα.

Ο μηχανισμός λοιπόν, εκτέλεσε τη σταλινική αποστολή του με επιτυχία. Βεβαίως, τυπικά η Κομμουνιστική Πλατφόρμα υπάρχει και έχει κατατεθεί σαν κείμενο εναλλακτικό. Όμως μόνο τυπικά. Ο μηχανισμός κατάφερε να την εξαφανίσει από το προσκήνιο.
Στην πράξη δεν είναι καταγεγραμμένη σαν εναλλακτικό κείμενο, παρά μόνο στη συνείδηση εκείνων των μελών που έτυχε να παρευρεθούν στις συνελεύσεις περίπου 30 τοπικών οργανώσεων στις οποίες κατόρθωσαν να την παρουσιάσουν με δική τους πρωτοβουλία τα μέλη που την υπογράφουν.

Στις υπόλοιπες 370 τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη ακόμα δεν γνωρίζουν τίποτα για την ύπαρξη εναλλακτικού – αντιπαραθετικού κειμένου με τίτλο Κομμουνιστική Πλατφόρμα.

Οι αυτουργοί, οι συνένοχοι και οι σκοποί τους

Ποιοι είναι όμως συγκεκριμένα οι αυτουργοί του αποκλεισμού της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας; Σε επίπεδο συλλογικών οργάνων, την άμεση ευθύνη έχει η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και τα μέλη της, με εξαίρεση τους συντρόφους της συνιστώσας «Κόκκινο».

Η Οργανωτική Επιτροπή ενημερώθηκε για τα κρούσματα και τις μεθόδους αποκλεισμού από την πρώτη στιγμή, τότε που αυτά είχαν εκφραστεί απλά σαν επαναλαμβανόμενες «παρατυπίες». Όμως δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον για τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες μας.
Μια Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου που μένει ασυγκίνητη μπροστά σε επαναλαμβανόμενα αιτήματα να προστατέψει τα δικαιώματα των μελών και τον ίδιο τον Κανονισμό του συνεδρίου και η οποία δεν μπαίνει καν στον κόπο να δώσει μια απάντηση σε αυτά, είναι επικίνδυνη και δεν μπορεί παρά να εντάσσεται αντικειμενικά στους αυτουργούς του αποκλεισμού της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην απαράδεκτη στάση του συντονιστή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σ. Βίτσα και των συνεργατών του, όπως ο σ. Καραγιώργος.
Ο πρώτος μένει παγερά αδιάφορος εδώ και 20 μέρες σε όλες τις απόπειρες που κάναμε να του εκθέσουμε τα αυτονόητα αιτήματά μας, ενώ ο δεύτερος, σύμφωνα με μαρτυρίες από γραμματείς Νομαρχιακών και μέλη συντονιστικών τοπικών οργανώσεων είναι εκείνος που δίνει τις οδηγίες για 2 ομιλητές στις παρουσιάσεις στις συνελεύσεις των τοπικών οργανώσεων (συνεπώς και για τον αποκλεισμό της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας από τις παρουσιάσεις).

Ποια είναι όμως η πολιτική αιτία της απόπειρας αποκλεισμού της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας;

Η ηγετική πλειοψηφία, εμποδίζοντας τη διάδοση των ιδεών της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας, υπηρετεί καλύτερα το σχέδιο της εξελισσόμενης δεξιάς στροφής του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να αποτρέψει την ευρεία γνωστοποίηση της ύπαρξης μιας Τάσης με επαναστατικές, σοσιαλιστικές θέσεις, που θα μπορούσε να απειλήσει την απόπειρα παροχής πολιτικών διαπιστευτηρίων στην άρχουσα τάξη και την τρόικα.

Από τη δική τους πλευρά, τα ηγετικά στελέχη των δυνάμεων της Αριστερής Πλατφόρμας με τη στάση τους - σε αντίθεση με τους αριστερούς συντρόφους που εκπροσωπούν – δείχνουν έμπρακτη συναίνεση και άρα συνενοχή, στην απόπειρα αποκλεισμού της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας.
Αποδέχονται μέχρι τώρα (με εξαίρεση τους σ. της συνιστώσας «Κόκκινο») όλες αυτές τις παραβιάσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων χωρίς μια λέξη διαμαρτυρίας ή έστω συμπάθειας προς τα μέλη που υποστηρίζουν την Κομμουνιστική Πλατφόρμα. Αν πάλευαν με συνέπεια ενάντια στην σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, όφειλαν να είναι αλληλέγγυοι με κάθε κομμουνιστική φωνή που υφίσταται παραβίαση των δημοκρατικών της δικαιωμάτων.
Ενδεικτική είναι η πεισματική άρνηση της ιστοσελίδας ΙΣΚΡΑ ακόμα και να δημοσιεύσει την Κομμουνιστική Πλατφόρμα!

Αξιοσημείωτη ιδιαίτερα, είναι η στάση των ηγετικών στελεχών του «Κόκκινου Δικτύου» (εξαιρουμένων των σ. της συνιστώσας Κόκκινο), που ενώ συχνά επικαλούνται τον «τροτσκισμό» (παρότι διαφωνούν με θεμελιώδεις θέσεις του Τρότσκι σχετικά με τον χαρακτήρα της ΕΣΣΔ), σιωπούν μπροστά σε αυτές της σταλινικής έμπνευσης πρακτικές.

Η εξήγηση για τη στάση των ηγετικών στελεχών των δυνάμεων της Αριστερής Πλατφόρμας είναι ευνόητη. Είναι ο μικροπολιτικός φόβος και η ανασφάλεια για «διαρροές» αριστερών και κομμουνιστών αγωνιστών προς τις ιδέες της Κομμουνιστικής Τάσης και της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας, με δεδομένη τη δική τους άτολμη στάση της κατάθεσης τροποποιήσεων αντί για ένα εναλλακτικό κείμενο.
Ειδικότερα για τα ηγετικά στελέχη του «Κόκκινου Δικτύου», πίσω από την ανοχή στις σταλινικές πρακτικές ενάντια στην Κομμουνιστική Πλατφόρμα βρίσκεται η επιλογή τους σαν κεντρική προτεραιότητα στο ιδρυτικό συνέδριο να δώσουν, όχι τη μάχη των προγραμματικών θέσεων, αλλά τη μάχη για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας του μηχανισμού τους (και των κατοχυρωμένων τους προνομίων που απορρέει από αυτή, επιδοτήσεις, ποσοστώσεις κλπ).

Οι σύντροφοι που υπογράφουμε την Κομμουνιστική Πλατφόρμα δεν πτοούμαστε στο ελάχιστο από την σταλινική απόπειρα αποκλεισμού. Οι μεθοδεύσεις του μηχανισμού, το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας κάνουν να υπερασπίζουμε τις ιδέες του κομμουνισμού με περισσότερη δύναμη και ενθουσιασμό.

Εναντιωθείτε στην ύπουλη απόπειρα αποκλεισμού της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας!
Στείλτε επιστολές διαμαρτυρίας


Απαιτείστε να γνωστοποιηθεί στην τοπική σας οργάνωση η ύπαρξη της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας σαν εναλλακτικό – αντιπαραθετικό κείμενο στο Κείμενο Θέσεων.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να την παρουσιάσουμε στη συνέλευση

Στηρίξτε, ψηφίστε, διαδώστε την Κομμουνιστική Πλατφόρμα, συσπειρωθείτε στην Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ!

Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στην Πάτρα πάντως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο που γράφετε στο ρεπορτάζ!