Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ΟΤΑΝ ΣΤΟΥΣ NEW YORK TIMES ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΟΤΙ "ΜΟΝΟ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"!

ΠΩΣ Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΖ. ΓΚΑΛΜΠΡΑΙΗΘ "ΜΕΤΑΛΑΣΣΟΥΝ" ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ "ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΦΙΛΟ" ΚΟΜΜΑ

Αν μέχρι πρότινος διετείνετο κάποιος ότι θα μπορούσαν οι New York Times να ασχοληθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο να φιλοξενήσουν άρθρο υπό τον τίτλο "Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ελλάδα", θα εθεωρείτο , περίπου, τρελλός.

Κι όμως, οι New York Times , σύμφωνα με...
πληθώρα ιστοσελίδων, δημοσιεύουν απλόχερα άρθρο υπό αυτόν τον "προκλητικό" τίτλο, των Γιάννη Βαρουφάκη και Τζέημς Γκαλμπραίηθ.

Το εξαιρετικά εντυπωσιακό με το κείμενο των Γ. Βαρουφάκη και Τ. Γκαλμπραίηθ είναι ότι, προκειμένου να γίνουν "πειστικοί" για το σωτήριο ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ , μετατρέπουν τον τελευταίο σε ένα περίπου "φιλοαμερικανικό" κόμμα, αν όχι και ένα κόμμα του οποίου η άνοδος στην κυβέρνηση θα συνιστά ευλογία για τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας τη γνωστή φρασεολογία, οι Γ. Βαρουφάκης και Τ. Γκαλμπραίηθ ισχυρίζονται πως " αν ο Α. Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός δεν θα απειληθούν ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ ή να διώξει τις αμερικανικές βάσεις. Φυσικά, η αμερικανική συνενοχή στην ελληνική δικτατορία του 1967-1974 δεν έχει ξεχαστεί. Και είναι φυσιολογικό κάθε ελληνική κυβέρνηση να διαφωνεί ως ένα βαθμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες , σχετικά με τη Μέση Ανατολή. Αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι σήμερα η Ευρώπη και ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να ξεκινήσει διαμάχες με τις ΗΠΑ."

Παρεπιπτόντως, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ άλλα πράγματα λέει και μάλιστα ομόφωνα. Συγκεκριμένα, οι θέσεις με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει τώρα στο Ιδρυτικό του Συνέδριο, κάνουν με σαφήνεια λόγο για "απεμπλοκή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων".
Παραθέτουμε αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα από τις θέσεις της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ προς το Ιδρυτικό Συνέδριο: " Η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού, ο σεβασμός των διεθνών συμβάσεων και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, η απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ, η κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων,η αποτροπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ που εγκυμονεί άμεσους κινδύνους στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας στις πολεμικές συρράξεις στη Μέση Ανατολή, και η εφαρμογή της αρχής «κανείς Έλληνας στρατιώτης σε πολεμικά μέτωπα έξω από τα σύνορα της χώρας» συνιστούν άξονες της εξωτερικής πολιτικής μας.".

Δεν γνωρίζουν οι Γ. Βαρουφάκης και Τζ. Γκαλμπραίηθ αυτές τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή θεωρούν ότι απλώς έχουν ή θα πάρουν διακοσμητικό χαρακτήρα;

Θα μπορούσαμε , ίσως, να προβούμε και σε άλλους αρνητικούς σχολιασμούς, για το επίμαχο άρθρο,για όσα γράφουν σχετικά με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την ευρωζώνη και την ΕΕ , θα περιμένουμε, όμως, να δούμε ολόκληρο το κείμενο των συγγραφέων.
ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΜΠΟΚΑΣ
Η Iskra στη συνέχεια παραθέτει ρεπορτάζ σχετικά με το περιεχόμενο του άρθρου των Γ. Βαρουφάκη και Τ. Γκαλμπραίηθ από διάφορες ιστοσελίδες.
 

NEW YORK TIMES: "ΜΟΝΟ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"*
 
«Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ελλάδα» είναι ο τίτλος άρθρου των σημερινών New York Times που συνυπογράφουν ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο διάσημος συνάδελφος του καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρειθ. Γραμμένο με αφορμή το λουκέτο στην ΕΡΤ, το άρθρο αναφέρεται στην κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, για να καταλήξει στο συμπέρασμα: «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι η καλύτερη ελπίδα της Ευρώπης».
«Η κρίση θα μπορούσε να φέρει την αριστερή αντιπολίτευση στην εξουσία, κάτι που δεν θα είναι κακό για την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα στην περιφέρεια της Ευρώπης βαθαίνουν την κρίση, απειλώντας την ευρωπαϊκή συνοχή και την ανάπτυξη. Μια ελληνική κυβέρνηση που απορρίπτει αυτή την αυτοκαταστροφική πολιτική περισσότερο θα βοηθήσει παρά θα κάνει κακό».

Λόγω της κρίσης στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να γίνει πρωθυπουργός, συνεχίζει το άρθρο. «Αν τα καταφέρει, δεν θα απειληθούν ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ ή να διώξει τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Φυσικά, η αμερικανική συνενοχή στην ελληνική δικτατορία του 1967-1974 δεν έχει ξεχαστεί. Και είναι φυσιολογικό κάθε ελληνική κυβέρνηση να διαφωνεί ως ένα βαθμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με τη Μέση Ανατολή. Αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι σήμερα η Ευρώπη και ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να ξεκινήσει διαμάχες με τις ΗΠΑ.

Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα θα έβλεπε με τρόμο μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά οι τράπεζες και τα hedge funds γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους κατέχουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ το υπόλοιπο κρατούν επενδυτές γιατί γνωρίζουν ότι θα αποπληρωθεί. Το μεγάλο κεφάλαιο αναρωτιέται τι θα συμβεί σε άλλες χώρες, αν ένα αριστερό κόμμα κερδίσει στην Ελλάδα. Πρόκειται για φυσιολογική αντίδραση των τραπεζιτών. Αλλά θα αποτελούσε στρατηγικό, κοντόθωρο σφάλμα της αμερικανικής κυβέρνησης, αν υιοθετούσε μια ανάλογη στάση.

Πράγματι, αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι η καλύτερη ελπίδα της Ευρώπης. Οι Έλληνες δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ευρώ ούτε να δουν την ευρωζώνη να διαλύεται. Γνωρίζουν επίσης ότι η προσέγγιση της Ευρώπης στην κρίση, με την όλο και πιο σκληρή λιτότητα και μεγαλύτερα δάνεια, έχει αποτύχει πανηγυρικά.

Εάν αυτές οι πολιτικές δεν αλλάξουν, η συνολική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας είναι επικείμενη. Οι βασικές απαιτήσεις για τη αλλαγή (της σημερινής κατάστασης-ΣΣ) μπορούν να ικανοποιηθούν από τις υφιστάμενες ευρωπαϊκές συνθήκες. Περιλαμβάνουν μια αμοιβαιότητα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, με την μεσολάβηση της ΕΚΤ. Αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών τραπεζών από ένα Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος πρέπει να μετασχηματιστεί σε κάτι ανάλογο με τον μηχανισμό που υιοθετήθηκε στις ΗΠΑ μετά την κρίση, ένα πρόγραμμα επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας, καθώς και μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κοινωνικής και της ανθρωπιστικής κρίσης, με την ενίσχυση της ασφάλισης των ανέργων, βασικές συντάξεις, εγγύηση των καταθέσεων και βασικών υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση και η υγεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να καταπολεμήσει την πείνα και το ξενοφοβικό νεο-ναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, με σχολικά γεύματα και δελτία τροφίμων. Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει αυτές τις μεταρρυθμίσεις και τη σωτηρία του ευρωπαϊκού σχεδίου. Και αυτό μπορεί να είναι μόνο καλό για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εκστρατεία για την αλλαγή των λαθεμένων πολιτικών της ΕΕ έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, μια μικρή, υπερήφανη χώρα που έχει, στο παρελθόν, χαρίσει αρκετές ιδέες στον κόσμο - συμπεριλαμβανομένης μιας, της κυβέρνησης από τον λαό, που μας αρέσει να αποκαλούμε από την ελληνική ονομασία της», καταλήγει το βαρυσήμαντο άρθρο των δύο καθηγητών.
 
πηγή: ΙΣΚΡΑ

1 σχόλιο:

Alexandros είπε...

Οταν ακους "απεμπλοκή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων", διάβαζε "λέμε και καμιά μ@λακία να περναει η ώρα"