Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Σε αργία τέθηκε ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι Μυκόνου


Σε αργία έθεσε η Γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίηκησης Αιγαίου, τον Δήμαρχο Μυκόνου, Αθανασίο Κουσαθανά-Μέγα αλλα και τους Βαμβακούρη Αλέξανδρο , δημοτικό σύμβουλο της Πλειοψηφίας του Δήμου Μυκόνου και τον Κοντομήτρο Θρασύβουλομ επίσης δημοτικό σύμβουλο της Πλειοψηφίας του  Δήμου Μυκόνου.


Ο λόγος το οικονομικό ...
σκάνδαλο που συγκλονίζει το νησί των ανέμων.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση οι ανωτέρω τέθηκαν σε αργία "διότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2.α. του άρθρου 236του Ν. 3852/2010, κατόπιν του υπ ́αριθμ.34/7-6-201 3 παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου ΕφετώνΑιγαίουτο οποίο έχει καταστεί αμετάκλητο"
Το επίσημο δικαστικό έγγραφο, που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, στέλνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τόσο τον νυν δήμαρχο του κοσμοπολίτικου νησιού Αθανάσιο Κουσαθανά-Μέγα όσο και τον τέως δήμαρχο Χρήστο Βερώνη που κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για απιστία σε βάρος του Δημοσίου.
Στο δικαστήριο οδηγούνται και δύο αντιδήμαρχοι, οι Αλέξανδρος Βαμβακούρης και Θρασύβουλος Κοντομήτρος, για απιστία και ψευδή βεβαίωση, καθώς και τρεις υπάλληλοι του δήμου και ένας γνωστός επιχειρηματίας-ξενοδόχος του Νησιού των Ανέμων. Τέλος, απαλλάσσονται οριστικά η αναπληρώτρια προϊσταμένη του δήμου, καθώς και οι υπάλληλοι δύο τραπεζών. Το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου έκανε δεκτή την πρόταση του αντεισαγγελέα Γιώργου Οικονόμου, ο οποίος είχε εισηγηθεί την παραπομπή των οκτώ κατηγορουμένων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προκειμένου να λογοδοτήσουν για όσα τους αποδίδονται ότι τέλεσαν με πράξεις ή παραλείψεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες καταστημάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων ήταν συνεπείς και εμφανίζονταν στον δήμο να πληρώσουν για κάθε σεζόν τα αποκαλούμενα τέλη παρεπιδημούντων. Ωστόσο οι εμπλεκόμενοι δημοτικοί υπάλληλοι φέρεται ότι τους έδιναν πλαστά διπλότυπα είσπραξης, βάζοντας στην τσέπη τους τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στα επίδικα τέλη. Κατά την κατηγορία, η ζημιά του Δημοσίου υπολογίζεται ότι -με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα- ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια ευρώ!

Κατά τον εισαγγελέα, προκύπτουν ενδείξεις για απιστία διά παραλείψεως με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου εις βάρος του νυν δημάρχου Μυκόνου Αθανάσιου Κουσαθανά- Μέγα και του πρώην δημάρχου Χρήστου Βερώνη. Και για τους δύο είχαν απαγγελθεί κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για την υπόθεση του σκανδάλου που άνοιξε «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του δήμου και βρίσκονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματικές εγγυήσεις. Συγκεκριμένα ο κ. Βρυώνης είχε καταβάλει εγγύηση ύψους 150.000 ευρώ, ενώ ο κ. Κουσαθανάς-Μέγας 80.000 ευρώ. Ελεύθεροι με εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ βρίσκονται και οι δύο αντιδήμαρχοι Αλέξανδρος Βαμβακούρης και Θρασύβουλος Κοντομήτρος.
Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την αποφυλάκιση και του υπαλλήλου (ταμία) Αντώνη Ρουσσάκη με χρηματική εγγύηση 150.000 ευρώ. Η αποφυλάκισή του «αφαιρεί» πλέον τη χρονική πίεση για την άμεση διεξαγωγή της δίκης, την οποία ωστόσο όλοι οι κατηγορούμενοι δηλώνουν ότι επιθυμούν. Τον Μάρτιο είχε αφεθεί ελεύθερος και ο βοηθός ταμία Αντώνης Αρτέμης «Ο πελάτης μου σε συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε παραδέχθηκε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο, υποστηρίζοντας ότι έπαιρνε εντολές από τον Ρουσσάκη, κατόπιν επιθυμίας του Χρήστου Βερώνη. Ο κ. Ρουσσάκης του υποδείκνυε να βάζει την υπογραφή του λέγοντάς του ότι ήταν εντολή του δημάρχου» ανέφερε στην «Espresso» ο δικηγόρος του Αντώνη Αρτέμη, Στέλιος Παπαγεωργίου- Γονατάς.

Το χάος στα οικονομικά και τα τρελά ποσά που χάθηκαν

Το σκάνδαλο στο αιγαιοπελαγίτικο νησί αποκαλύφθηκε το 2010, μετά από καταγγελίες ξενοδόχου που βρέθηκε να χρωστάει στον δήμο 890.000 ευρώ για τα έτη 2002 - 2008, χρήματα τα οποία όμως είχε ήδη καταβάλει. Στην ουσία ερευνώνται δύο παράλληλες υποθέσεις: από τη μια πλευρά, κατά πόσο επικρατούσε -και δη σκοπίμως- ένα χάος στα οικονομικά του δήμου Μυκόνου, το οποίο οδήγησε στην απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από δημοτικά έσοδα που δεν αναζητήθηκαν ποτέ. Και από την άλλη, κατά πόσο ορισμένοι υπάλληλοι και αιρετοί εκμεταλλεύθηκαν την κατάσταση για να αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά από τα ταμεία του δήμου.

Οπως ήταν φυσικό, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών προκάλεσε αναβρασμό στην τοπική κοινωνία. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι η παραπομπή των δύο δημάρχων σε δίκη αυτομάτως τους θέτει σε κίνδυνο να τους επιβληθεί η ποινή της αργίας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Για να τεθεί σε αργία ο αιρετός του δήμου Μυκόνου θα πρέπει να σταλεί το βούλευμα παραπομπής του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου από την αρμόδια δικαστική αρχή και να αναφέρει ρητώς ότι είναι αμετάκλητο.

«Είναι λυπηρό κάποιοι να βιάζονται να μας “καθαιρέσουν” χωρίς να έχουν γνώση των πραγματικών γεγονότων. Ας περιμένουμε, λοιπόν, να αποφασίσουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης, τα οποία απόλυτα εμπιστεύομαι, πριν προκριθεί οιαδήποτε εικασία. Σε ό,τι μας αφορά, δηλώνουμε ρητά και ξεκάθαρα ότι ο τελικός μας κριτής ήταν και θα είναι και πάλι ο μυκονιάτικος λαός, που τιμούμε και σεβόμαστε από την πρώτη ώρα της εκλογής μας», αναφέρει ο δήμαρχος Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Αξίζει, πάντως να αναφερθεί ότι το βούλευμα δεν έχει σταλεί ακόμη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Τα ποσά που φέρονται να υπεξαιρέθηκαν δεν έχουν βρεθεί, ωστόσο οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο φαίνεται πως κατέχουν περιουσία δυσανάλογη σε σχέση με τις οικονομικές τους αποδοχές. Ολοι οι κατηγορούμενοι περίμεναν με αγωνία το τελικό βούλευμα για να δουν αν θα παραπεμφθούν σε δίκη. Ουσιαστικά καθένας αγωνιζόταν για την προσωπική του επιβίωση σε μια υπόθεση που έχει τα χαρακτηριστικά του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Το σοκ που προκλήθηκε με την έκδοση του βουλεύματος, όμως, ήταν για όλους μεγάλο

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

άντε μέ το καλό σύντομα και στον δικό μας .