Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Ντοκιμαντέρ: Εργοστάσια αποριμμάτων: Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων

Capture5Ξερογλείφονται για τα σκουπίδια

του Γιάννη Φωτίου

Φαίνεται αποκρουστικό, όμως γύρω από τους τόνους των σκουπιδιών στήνεται ένα μεγάλο φαγοπότι. Μια από τις πλέον στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες, η αποκομιδή και διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, με μείζονες προεκτάσεις για το περιβάλλον και την υγεία των πόλεων, στο...
έδαφος της κρίσης και της επέλασης των ιδιωτικών συμφερόντων, που είναι η νέα «μεγάλη ιδέα» γίνεται «τρόπαιο» με έπαθλο τον πακτωλό των ανταποδοτικών τελών που καταβάλλουν οι δημότες στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ίσως μια από τις τελευταίες πηγές από όπου αδηφάγα συμφέροντα επιθυμούν να απομυζήσουν δημόσιο πλούτο.
Το κορυφαίο αυτό ζήτημα των ημερών αποφάσισε να αναδείξει η ομοσπονδία των δημοτικών υπαλλήλων της χώρας, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με την αμεσότητα της εικόνας και την τεκμηρίωση των ειδικών. Ανέθεσε λοιπόν στη δοκιμασμένη ομάδα του Infowar, να δείξει με την αιρετική αλλά διεισδυτική ματιά της ό,τι έκανε και για το χρέος στο Debtoracy ή για τις ιδιωτικοποιήσεις στο Catastroika. Και αυτή την εβδομάδα δημοσιοποίησε το ντοκιμαντέρ με τίτλο Εργοστάσια απορριμμάτων: Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων.



Δεν είναι ένα συντεχνιακό ζήτημα. Μπορεί το ενδιαφέρον του καθενός για το θέμα των απορριμμάτων να σταματά τη στιγμή που κατεβάζει την κλειστή σακούλα στον κάδο, όμως εκεί ξεκινά μια αλυσίδα που μόνο η κρατική εγγύηση μπορεί να διασφαλίσει (κι αυτό υπό πολλές προϋποθέσεις) την ασφάλεια για τη δημόσια υγεία. Στις εικόνες του Εργοστάσια απορριμμάτων εξειδικευμένοι επιστήμονες, πολιτικοί, συνδικαλιστές και ακτιβιστές επισημαίνουν τα διδάγματα της διεθνούς εμπειρίας. Πού συγκλίνουν οι απόψεις; Στο γεγονός ότι οι δρομολογούμενες εξελίξεις μπορεί να αποβούν καταστροφικές. Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων αναμένεται να φέρει σημαντική αύξηση στα Δημοτικά τέλη, με αποτέλεσμα ο λαός να κληθεί να βάλει για μια ακόμη φορά το χέρι στην τσέπη. Μυθικά κέρδη για τους εργολάβους που θα αλώσουν έναν επιπλέον τομέα οικονομικής δραστηριότητας.Τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή καθώς το αίτημα της ανακύκλωσης παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον. Ακόμη χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους χιλιάδες εργαζόμενους στους Δήμους, που ήδη εργάζονται υπό απαράδεκτες συνθήκες.
Η πρώτη δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ θα γίνει την Τετάρτη 26/6 στις 9 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Δήμου Νίκαιας Αγίου Ιωάννη Ρέντη (Σινέ Νίκαια, Θηβών 245). Πάντως, διατίθεται δωρεάν σε DVD τόσο στους συλλόγους εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και σε κάθε κοινωνική ομάδα που θα το ζητήσει προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες για τα σε βάρος τους παιχνίδια συγκυβέρνησης και συντεχνίας ιδιωτών επιχειρηματιών – εργολάβων. Το ντοκιμαντέρ θα είναι επίσης διαθέσιμο στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις
www.poeota.gr/doc και www.info-war.gr, από όπου όσοι επιθυμούν μπορούν να το παρακολουθήσουν μέσω διαδικτύου ή να κατεβάσουν το αρχείο σε υψηλή ανάλυση για να το χρησιμοποιήσουν σε δημόσιες προβολές και να δημιουργήσουν τα δικά τους DVD.

 

Εργοστάσια Απορριμμάτων: Το μεγάλο φαγοπότι των... από infowar

πριν

Δεν υπάρχουν σχόλια: