Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Όταν οι ναζί τρώνε ξύλο - Τί έγινε χτες στα νότια

Του Πάρη Μακρίδη, μέλος της Πρωτοβουλίας Νέας Σμύρνης ενάντια σε φασισμό-ρατσισμό και κρατική καταστολή

Χθες το απόγευμα, η τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής είχε προγραμματίσει μοτοπορεία στα νότια προάστια. Λίγες μέρες μετά τη μεγάλη αντιφασιστική πορεία στη Νέα Σμύρνη, οι φασίστες ήθελαν να κάνουν επίδειξη δύναμης και να θεμελιώσουν την παρουσία τους στις περιοχές αυτές. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο!
Μόλις μάθαμε το... κάλεσμά τους, κινητοποιηθήκαμε άμεσα αντιφασίστες/τριες από πολλές συλλογικότητες των νοτίων (αναρχικές, αντιφασιστικές, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ, οπαδοί του Πανιωνίου κλπ). Σχεδόν 200 σύντροφοι πιάσαμε διάφορα «πόστα» (Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο, Αργυρούπολη, Ελληνικό) και τους περιμέναμε, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα περάσουν ανενόχλητοι από τις περιοχές μας.
 
Οι Χρυσαυγίτες ξεκίνησαν από τα γραφεία τους στον Άλιμο, έκαναν μια γρήγορη περατζάδα από τη Γλυφάδα και καθώς περνούσαν από το Ελληνικό συνάντησαν την αντίσταση των συντρόφων μας. Στη σύγκρουση που ακολούθησε, οι φασίστες ηττήθηκαν κατά κράτος (αφήνοντας πίσω τους ακόμα και τα μηχανάκια τους) και αυτό που τους έσωσε ήταν η παρουσία των αστυνομικών, οι οποίοι κινήθηκαν εναντίον των αντιφασιστών, προστατεύοντας φυσικά τους συνεργάτες τους.
 
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η μοτοπορεία των φασιστών γινόταν με συνοδεία αστυνομικών! Οι αστυνομικοί συνέλαβαν επίσης πέντε αντιφασίστες (τον έναν μάλιστα «προληπτικά», καθώς πήγαινε στο σημείο συγκέντρωσης) οι οποίοι χθες το βράδυ αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ο αντιφασιστικός συντονισμός της περιοχής έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Η μοτοπορεία των φασιστών στα νότια προάστια μετατράπηκε λόγω της κινητοποίησής μας σε μια γρήγορη βόλτα από μια μόνο περιοχή και σε τσάκισμά τους στο δρόμο.
Οι φασίστες πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά αν θελήσουν να κάνουν κάτι ξανά στις περιοχές μας. Γιατί είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε ξανά.
Με μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις, το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να σταματήσει τους νεοναζί και να τους δείξει ότι ο ψευτοτσαμπουκάς τους δεν μας φοβίζει και ότι δεν θα βρουν την ησυχία τους ούτε λεπτό.
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

εαν οι πολιτικες διαφορες λυνονται με ξυλο τοτε οταν τρωνε οι αντι-φασιστες ξυλο απο φασιστες να μην διαμαρτυρεστε