Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Δεν μας ταιριάζει να κλείσει η πορεία της ΑΚΟΑ με διαδικασίες fast track

του Αντώνη Κασσωτάκη*
Οδεύοντας προς την τελική ευθεία του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο που οι προβληματισμοί για την πορεία αλλά και τις πολιτικές του είναι έντονοι, αποφασίσθηκε από την πλειοψηφία της γραμματείας της ΑΚΟΑ η συνδιάσκεψή μας να γίνει την Τρίτη 9 Ιουλίου, μια μέρα πριν ξεκινήσει το συνέδριο του...
ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία γεγονότα της ΕΡΤ δεν επέτρεψαν να υπάρχει άνεση χρόνου για τον προσυνεδριακό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σ' ένα συνέδριο που αδικεί πάνω από όλα τη συζήτηση, που άλλωστε προβληματίζει όλους μας, αλλά και τον κόσμο που μας στηρίζει, για το τι ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε και ποιες πολιτικές πρέπει να ακολουθήσουμε για να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο. Η συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις της ΕΡΤ ανέβαλε, και σωστά, τις προγραμματισμένες ημερομηνίες έναρξης της δικής μας συνδιάσκεψης. Άλλωστε, σε μια περίοδο που ο κόσμος είναι στα «όρια», η ανθρωπιστική κρίση μεγαλώνει, βιώνουμε τις πιο βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, το σύνταγμα καταλύεται και η δημοκρατία αμφισβητείται δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να κινηθούμε με εσωστρέφεια.


Μ' αυτά τα δεδομένα η πλειοψηφία στο πενταμελές της ΑΚΟΑ αποφάσισε αρχικά η συνδιάσκεψη να γίνει την πρώτη μέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ! Να αποφασίσουμε δηλαδή, κλείνοντας τον κύκλο της ΑΚΟΑ, μέσα σε μερικές ώρες (γιατί άραγε τέτοια βιασύνη;), για την αυτοδιάλυση ή μη και να μεταφέρουμε την απόφαση μας ανακοινώνοντάς την πανηγυρικά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Στη γραμματεία που συγκλήθηκε, ύστερα από αντιδράσεις, παρόλο που υπήρχαν αρκετές διαφωνίες αλλά και αντιρρήσεις συντρόφων μας πανελλαδικά και κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση για μεταφορά της συνδιάσκεψης μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία της γραμματείας της ΑΚΟΑ αποφάσισε να κατατεθούν οι απόψεις μας και να συζητηθούν σε λίγες ώρες, μια μέρα πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, την Τρίτη 9 Ιουλίου μετά τις 3 μ.μ., στο φιλόξενο, αλλά περιορισμένης χωρητικότητας, Art Garage.

Η επιχειρηματολογία μάλιστα αρκετών συντρόφων ότι ο Συνασπισμός αυτοδιαλύεται πανηγυρικά την πρώτη μέρα του συνεδρίου είναι έωλη, γιατί ο Συνασπισμός καλείται απλά να επικυρώσει μια ειλημμένη απόφαση. Στη δική μας περίπτωση όμως (αν και σαφώς υπάρχει μια κατεύθυνση προς την ενιαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που είναι στοιχείο της φυσιογνωμίας και της στρατηγικής μας) έχουν κατατεθεί και άλλες απόψεις (εισηγητικό κείμενο μειοψηφίας της γραμματείας, κείμενο οργάνωσης ΑΚΟΑ Ιωαννίνων) και πρέπει να τους δώσουμε τουλάχιστον το δικαίωμα να ακουστούν οργανωμένα στο πλαίσιο συγκροτημένων και δημοκρατικών διαδικασιών. Άλλωστε τα αξιακά και ταυτοτικά μας χαρακτηριστικά δεν μας επιτρέπουν να αποφασίσουμε για την ΑΚΟΑ των 20 και πλέον χρόνων μέσα σε μερικές ώρες.

Χρειάζεται χρόνος για να συνδιαλλαγούμε και να συνθέσουμε απόψεις. Η αξιοπρέπεια, η κουλτούρα και η ιστορία μας δεν μας επιτρέπει με διαδικασίες fast track να συζητήσουμε για θέματα όπως:

- Η δημιουργία ιδεολογικοπολιτικών ρευμάτων-τάσεων εντός του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ

- Η διεύρυνση της ΑΝΑΣΑ και η αποτελεσματική επικοινωνία των μελών της.

- Ο απολογισμός δράσης της ΑΚΟΑ

- Η αποτύπωση του ρόλου των μέσων επικοινωνίας του ενιαίου κόμματος, όπου επίσης εντάσσεται η διασφάλιση και ενίσχυση της έκδοσης της «Εποχής» ως μέσου έκφρασης της ΑΝΑΣΑ και αποτύπωσης των διεργασιών εντός του ΣΥΡΙΖΑ, της κοινωνίας και των νέων ρευμάτων ιδεών διεθνώς.

Παρά τη γενική αναφορά στην πρόταση Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας εντύπων, ραδιοφωνικού σταθμού και διαδικτυακών μέσων εντός του ενιαίου κόμματος, ούτε ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την προσαρμογή της «Εποχής» στις νέες απαιτήσεις (διεύρυνση συντακτικής ομάδας, αναβάθμιση της έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής της, στρατηγική ενίσχυσης της κυκλοφορίας) που καλείται να αντιμετωπίσει η ΑΝΑΣΑ, με την εφημερίδα να αποτελεί προς το παρόν ευθύνη πρωτίστως της ΑΚΟΑ, που οφείλει επομένως να αναλάβει την πρωτοβουλία δρομολόγησης όλων των αναγκαίων βημάτων για το νέο κύκλο ζωής της «Εποχής».

- Η πορεία και η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, δεν είναι πολύ δημοκρατικό να μην μπορούν να μεταφέρουν «δια ζώσης» τον προβληματισμό τους οι σύντροφοι από την περιφέρεια που αποκλείονται αντικειμενικά από τις διαδικασίες, μη μπορώντας να βρεθούν στην Αθήνα για έξι συναπτές μέρες (οικονομικοί λόγοι, επαγγελματικές υποχρεώσεις, επιμήκυνση συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ).

Το σίγουρο είναι, όμως, πως δεν μας ταιριάζει, ούτε μπορούμε να δεχτούμε αποφάσεις για τις συνιστώσες που ανακοινώνονται από τα media άκομψα και πρέπει να υλοποιηθούν με τον πλέον εκβιαστικό τρόπο, ίσως και με πιθανό αντάλλαγμα την ισχυροποίηση στα πλαίσια της «λειτουργικής πλειοψηφίας». (Ο Γλέζος, ο Νταβανέλος και ο Θεωνάς θα ακολουθήσουν ως επίτιμοι παρατηρητές;)

Συντρόφισσες και σύντροφοι, το σίγουρο είναι πως η υπόθεση της ανασύνθεσης και επανίδρυσης της Αριστεράς που είναι και η στρατηγική μας εδώ και χρόνια δεν είναι οργανωτική, αλλά βαθιά ιδεολογική και πολιτική διαδικασία και κυρίως πρέπει να συνοδεύεται με κοινωνική γείωση. Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τη δυναμική του γιατί λειτουργούν οι συνιστώσες και δεν υπάρχει οργανωτική δομή ενιαίου κόμματος;
Με βάση όλα τα παραπάνω η γραμματεία της ΑΚΟΑ καλείται να λάβει σοβαρά υπόψη της τις αντικειμενικές δυσκολίες κάτω από τις οποίες επιχειρείται να γίνει η συνδιάσκεψη και εφόσον μάλιστα η εκπροσώπηση δεν είναι αντιπροσωπευτική, να μεταθέσει την συνδιάσκεψη για μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους συντρόφους μας συντεταγμένα να προχωρήσουν στις διαδικασίες μας με άνεση χρόνου, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνδιάσκεψη για την πορεία της ΑΚΟΑ.

Ακόμα και αν τερματίσει επίσημα τη λειτουργία της μια συνιστώσα, δεν καταργείται αυτόματα η ιστορία της και η ιδεολογική της ταυτότητα. Αφού, λοιπόν, στόχος μας είναι να μπολιάσουμε το ΣΥΡΙΖΑ με τα αξιακά και ταυτοτικά μας χαρακτηριστικά και με το αξιακό φορτίο της Ανανεωτικής Κομμουνιστικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς ας το κάνουμε πράξη πρώτα στα του «οίκου μας». Άλλωστε η δημοκρατική λειτουργία του κόμματος αποτελεί υπόδειγμα για τη δημοκρατική κοινωνία που θέλουμε να οικοδομήσουμε.



Αντώνης Κασωτάκης, μέλος της γραμματείας της ΑΚΟΑ, μέλος της γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ Αργυρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια: