Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΝΟΔΕ ΝΔ ΗΜΑΘΙΑΣ.Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Μέσα στη λαίλαπα των κυβερνητικών μέτρων που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν την οικονομία και ειδικότερα την οικονομία των ασθενέστερων τάξεων σε ασφυξία, το 2011 εισάγεται και ο νέος τρόπος ασφάλισης της αγροτικής
παραγωγής μέσω του ΕΛΓΑ.
Καταργείται πλέον κάθε κοινωνικός χαρακτήρας. Ο ΕΛΓΑ...
παύει να αποτελεί εργαλείο για την ασφάλεια του αγρότη και η πολιτεία «απαλλάσσεται» από κάθε ευθύνη για την στήριξή του, όταν αυτός την έχει περισσότερο ανάγκη, όταν δηλαδή πληγεί η παραγωγή του και κινδυνεύει το εισόδημά του.
Η υποβάθμιση των υπηρεσιών, η περικοπή στην κάλυψη των κινδύνων, η μείωση των αποζημιώσεων και η επίφαση μιας δήθεν ανταποδοτικότητας, αποτελούν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι ο ΕΛΓΑ έχει μετατραπεί πλέον από κρατικός ασφαλιστικός οργανισμός σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία με όρους λειτουργίας, μάλιστα, κατά πολύ σκληρότερους από αυτούς του ιδιωτικού τομέα.
Ας μη μας διαφεύγει το γεγονός ότι μέσα από ένα άδικο και υποβαθμισμένο σύστημα εκτιμήσεων ο παραγωγός, που έχει πληγεί από τη θεομηνία, θα λαμβάνει μόνο μία προκαταβολή, ενώ η εξόφληση της αποζημίωσης θα γίνεται μόνο εφόσον το επιτρέπουν τα οικονομικά του ΕΛΓΑ.
Από την άλλη πλευρά, η ασφαλιστική εισφορά αυξάνεται στο 4%, ενώ αποτελεί έκτρωμα το γεγονός, ότι οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις θεομηνίες, θα είναι αυτές που θα παίρνουν και τις μικρότερες συνολικά αποζημιώσεις.
Στα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα των αγροτών και την ανυπαρξία κάποιας στοιχειώδους έστω αγροτικής πολιτικής, το νέο αυτό σύστημα ασφάλισης της παραγωγής μέσω ΕΛΓΑ και ο τρόπος με τον οποίο αυτός θα λειτουργεί στην πράξη, έρχεται να επιτείνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα των αγροτών και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο σε έντονες αντιδράσεις .
Ας θυμηθούμε, ότι οι παραγωγοί των συμπύρηνων ροδακίνων είναι ουσιαστικά ακόμα απλήρωτοι, εξ’ αιτίας της εγκληματικής καθυστέρησης της κυβέρνησης να προωθήσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο χρηματοδότησης του μεταποιητικού κλάδου. Ας θυμηθούμε την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ, τις αυξήσεις στα καλλιεργητικά κοστολόγια, την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και εξοπλισμό από 11% σε 13%, την διαφαινόμενη κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου και του πετρελαίου θέρμανσης.
Η κυβέρνηση του μνημονίου θα πρέπει να αφιερώσει επιτέλους τον απαραίτητο χρόνο και να δείξει την απαιτούμενη προσοχή στα τεράστια αγροτικά προβλήματα, δίνοντας άμεσα λύσεις και όχι να γυρίζει την πλάτη στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΟ.Δ.Ε Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: